zaterdag 2 oktober 2021

De Pionier 3-Hoeksche Waard 2 en ronde 4

Alle begin is moeilijk, ook na een corona-periode en dat geldt eigenlijk ook voor de externe competitie. Maar dat ging gelukkig niet op voor het Pionierteam maar ditmaal voor de tegenstanders! Fred van Wieringen toonde zich een wedstrijdleider en wilde ook wel een verslag erover schrijven. En na enig duimschroevenwerk toonde hij zich ook bereid de interne competitie er ook bij te nemen! Lees en geniet hierna van zijn hersenspinsels.

Eindelijk was het weer zover. Na het opheffen van de corona-maatregelen mochten we, na circa anderhalf jaar, weer starten met de RSB-competitie. Het derde team van De Pionier, spelend in klasse 3A, ontving donderdagavond Hoeksche Waard 2 uit Numansdorp. Hoe de sterkteverhoudingen tussen beide teams waren werd al snel duidelijk. Nadat wedstrijdleider Fred van Wieringen nog even een paar regels met de spelers doornam, verzocht hij de klokken te starten en de eerste zetten te doen. Aan bord 3 ging Wim Noordermeer voortvarend van start. Wim won al snel een pion en vlak daarna een kwaliteit. Toen er nog een stuk werd gewonnen, gaf zijn tegenstander op (1-0). Naast Wim speelde Bonne Faber (bord 4) een prima partij. Ook Bonne won een kwaliteit en versterkte hiermee zijn stelling. Nadat Bonne de verdediging van zijn tegenstander met zijn dame en paard binnen drong, was het snel afgelopen. Het was bij de volgende zet dameverlies of schaakmat. Het tweede punt was binnen (2-0).

Aan bord 8 kwam Jan van Baardwijk goed uit zijn opening. Zorgvuldig bouwde Jan zijn stelling in het centrum op. Hij zette daar een zeer sterk paard neer. Hiermee dwong Jan dameruil af. Met hetzelfde paard, toren en een pion werd de zwarte koning schaakmat gezet. Het volgende punt was binnen (3-0). Frits Wilschut wist aan bord 7 een goede stelling op te bouwen. Hij wist een dame te winnen ten koste van een toren. Die dame was doorslaggevend. Al moest Frits nog wel op zijn tellen passen. Uiteindelijk kon hij nog meer materiaal veroveren, zodat het punt binnengesleept kon worden (4-0).

Teamleider Sheila de Jonge had aan bord 1 een taaie tegenstander. Het ging lang gelijk op en de stelling was erg ingewikkeld. Misschien was het hierdoor dat Sheila een dame kon winnen, waardoor de partij meteen beëindigt was. Sheila was erg blij met haar overwinning omdat de stand nu 5-0 was geworden en het team daarmee al zeker was van de winst. Naast Sheila moest Michiel Landman zich aan bord 2 met hand en tand verdedigen door het sterke spel van zijn tegenstander. Nadat Michiel een pion en daarna een loper verloor, waren de kansen voor een overwinning geslonken. Echter wist Michiel met een tussenschaak de dame richting de koning te schuiven en kon daardoor eeuwig schaak afdwingen (5½-½).

De partij van Albert Schaefer aan bord 5 was zeer gesloten. Er was voor beide spelers geen ruimte om het elkaar moeilijk te maken. Het werd dus remise (6-1). Als laatste was Leo Stelloo bezig om aan bord 6 diverse pionnen te winnen. Leo moest alleen oppassen dat een vrijpion niet door kon lopen. Deze vrijpion kon later door de koning worden gepakt. Nu kon Leo zelf met zijn pion doorlopen en een “dame” ophalen. Na vele zetten wist Leo zijn tegenstander te overtuigen dat verder spelen geen nut meer had. Met deze 7-1 overwinning is het derde team uitstekend aan de competitie begonnen. Proficiat! (wedstrijdformulier:)

Voor de interne competitie was er een oneven aantal spelers. Quint Considine was nu oneven en mocht tegen s.v. De Pionier spelen. Dat betekent dat iedereen langs mag komen om een zet te doen. Quint wist het in het begin goed vol te houden. Hij kreeg een goede stelling. Het einde heb ik gemist omdat ik met de RSB bezig was. Ik heb begrepen dat Quint een toren weggaf en daarna de partij opgaf. Jammer, Quint!

Lucas Braam moest het opnemen tegen Dik van der Pluijm. Dik is een eerste team-speler, dus werd het een lastige partij voor Lucas. Echter speelde Lucas heel erg goed en moest Dik goed nadenken over de stelling. Dik wist een pion te winnen. Zijn gevaarlijke vrijpionnen op a6 en b5 zouden de doorslag gaan geven. Uiteindelijk kon een pion promoveren tot dame. Lucas gaf na enkele zetten op. Toch goed gespeeld Lucas!

Jan van Huizen mocht het proberen tegen Thijs van Dam. Jan wist het redelijk lang gelijk te houden, echter na zijn zet f5 was het snel gedaan. De dame van Thijs gaf schaak en de koning van Jan kon alleen achter zijn dame staan. Hiermee kon Thijs met zijn toren de dame en koning aanvallen, wardoor de dame veroverd werd. Jan gaf direct op.

Jacques Kokshoorn moest het opnemen tegen Maurits Leentvaar. Beide hadden nog niet tegen elkaar gespeeld. Het werd een boeiende partij. Maurits had een pion voorsprong, maar Jacques wist goed tegenstand te bieden. Maurits zag een opening in de verdediging van Jacques en wist met zijn koning, toren en pion op te rukken. Dit deed hij heel nauwkeurig tot Jacques geen kant meer op kon en meer materiaal verloor. Een prima punt voor Maurits en een leuke partij om naar te kijken.

De laatste interne partij was die tussen Jan van Dam en Hans van Calmthout. Hans had al een lange tijd niet fysiek geschaakt. De partij tegen Jan was een goeie graadmeter. Deze beide eerste team-spelers waren aan elkaar gewaagd. Er kwam een stelling op bord met voor Hans een dame en Jan twee torens. Door eeuwig schaak werd het remise. Een interessante partij om te zien.

Uiteindelijk werd er ook nog een partij in de interne bekercompetitie gespeeld. Tycho Kant mocht het opnemen tegen Martijn van Dam. In de eerste partij kwam Martijn met een paard tegen twee pionnen staan. Tycho verdedigde zich goed, maar Martijn wist de partij toch naar zich toe te trekken (1-0). Tycho begon de tweede partij erg goed. Het ging lang gelijk op. Totdat Tycho een paard in liet staan. Uiteraard pakte Martijn het paard en de partij was meteen over. Martijn dus door naar de volgende ronde.

Mede hierdoor een nieuwe tussenstand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten