zaterdag 18 september 2021

Ronde 3 en 1ste ronde IBC

Het nieuwe seizoen begint langzaam in de oude plooi te vallen nu ook een begin is gemaakt aan de IBC. Nu de externe competitie nog en we zijn helemaal vertrokken! Maar eerst komende donderdag nog de Algemene Ledenvergadering, waar, hopelijk, een grote opkomst verwelkomd mag worden. Ondanks dat er dan niet geschaakt gaat worden (hopelijk is de vergadering zo zinvol dat daar geen tijd voor is) is het toch te hopen dat het gros van de leden aanwezig zal zijn en mee zal praten!
De eerste ronde van de IBC ging deze avond van start en alle partijen daarvan moeten voor of op 25 nov. a.s. zijn gespeeld. De partijen, die dan nog niet zijn gespeeld worden verloren verklaard voor de "veroorzaker", m.a.w., voor degene, die steeds niet aanwezig is geweest, terwijl zijn tegenstander wel aanwezig was. Meteen al konden er drie van de vooraf vastgestelde zestien lotingen worden afgehandeld. Naar de volgende ronde gingen alvast Quint Considine, Michiel Landman en Sheila de Jonge. Uitgeschakeld werden helaas Bonne Faber, Peter Derrez en Wim Noordermeer. Het langste op doorgaan moest Sheila wachten, hoewel ze de eerste reguliere partij wist te winnen, terwijl de andere beide combattanten hun eerste partij remise speelden. Maar Wim kwam in de tweede partij sterk terug en bracht Sheila in voor haar onoverkomenlijke problemen. Op een gegeven moment werd het zelfs zo moeilijk, dat ze nauwelijks meer een zet had om mat te voorkomen. Dat kostte dan ook veel tijd en het gebrek daaraan beïnvloedt het vervolg van een partij ook behoorlijk. Om nu een lang verhaal kort te houden, Sheila gaf, met nog vrij weinig tijd op de klok, op en de beslissing moest komen uit snelschaakpartijen. Als je dan al een hele avond bezig bent geweest met het vinden van zetten slaat de vermoeidheid ook toe en dat was wel te merken aan de partijen. Maar ook hier werd het, na twee snelschaakpartijen, een gelijke stand (1-1 dus) en competitieleider Martijn van Dam legde de spelers nu de reglementaire keus tussen het spelen van een "normale" beslissingspartij en een Armageddon-beslissing voor. Er werd gekozen voor de "normale" variant en die werd tenslotte, na de nodige blunders en tegen-blunders, gewonnen door Sheila, zodat zij naar ronde twee gaat.
Het werd eigenlijk het eerste bezoek van Peter aan de club sinds het begin van de coronapandemie en daar zal hij waarschijnlijk met weinig plezier aan terugdenken. Immers, tegen Michiel wist hij dan nog wel de eerste partij remise te houden, in de tweede partij echter zette Michiel zich nog een keer extra schrap om het winnende punt te scoren en zowaar, het lukte hem. Dus ook Michiel door naar ronde twee.
Quint speelde sterk tegen Bonne en wist de eerste partij goed gelijk te blijven, dus werd het een remise. In de tweede partij echter maakte de minder gemotiveerde Bonne een grote denkfout door met zijn dame een ongedekte pion aan te gaan vallen, daarmee helemaal vergetend, dat die dame ook een verdedigende taak had richting een verder ongedekt staand paard op e2. Dat paard werd echter wel aangevallen en ging dan ook verloren, nadat Quint voor zichzelf had geconstateerd dat er geen slimmigheidje achter stak maar gewoon een blunder was. Mat een stuk achter was het nu voor Bonne vechten tegen de bierkaai met een Quint in deze vorm. Dus, na veel geruil van materiaal was het pionneneindspel voor Quint vrij makkelijk te winnen, wat ook Bonne inzag en dus opgaf, Quint succes wensend in de tweede ronde.
Dan de partijen voor de interne competitie. Daarbij gaat natuurlijk de meeste aandacht naar de koploper en het zat er al wel een beetje in, dat Dik van der Pluijm het zou moeten opnemen tegen Thijs van Dam. Daar had Thijs al meteen het betere van het spel, wat ook weer bleek uit zijn manier van spelen. Hij speelde weer relatief snel, terwijl Dik veel bedenktijd in zijn spel stopte. Dat heeft dan weer zijn effect op het verdere verloop van de partij, waarbij Thijs een prachtig veld vond voor een paard op e5. Samen met de dame werd het heel moeilijk gemaakt voor Dik. Thijs wist het nu uit te maken met een fraai dameoffer op c7 en daarmee Dik ook tot opgave te dwingen.
De tweede belangrijke partij speelde zich af tussen Maurits Leentvaar en Jan van Dam. Ze waren elkaar vast al wel tegengekomen onlangs bij het ZAS, dit ging toch weer ergens anders om. De partij ging lang gelijk op en Jan probeerde, later op de avond, gebruik te maken van zijn open c-lijn - waarop hij dame en een toren had geposteerd - en de wat moeilijker positie van de witte koning. Dat leek een beetje zijn redding, anders had Maurits waarschijnlijk meer kunnen bereiken dan nu. Hij kwam weliswaar met een toren op de voorlaatste rij binnenvallen en bedreigde daar de zwarte f-pion, die nog wel door z'n koning werd verdedigd. In de analyse naderhand werd er nog gekeken naar wat er zou hebben kunnen gebeuren als zwart die dekking had laten varen. Want de witte koning was nu naar het uiterste hoekje van z'n vleugel gedreven. Maar daar kon geen winst uit gevonden worden. Je begrijpt dus wel dat het nu een remise was geworden op voorstel van zwart. Beiden waren ook al ruim onder de vijf min. bedenktijd gekomen.
Ook voor de hogere plaatsen op de ranglijst speelden Fred van Wieringen en Jan van Huizen. Dit was een moeilijk te beoordelen stelling geworden met toch een beetje zwart in de meerderheid. Dat bleek ook te kloppen want, ondanks diep gepeins en gepieker, wist Fred geen oplossing te vinden voor het naderende onheil, dat hij even later manmoedig accepteerde met zijn opgave.
Martijn van Dam wist een hoge plek op de ranglijst te bereiken tegen Frits Wilschut. Daarbij was het krachtsverschil toch wel duidelijk zichtbaar op een gegeven moment. Wit had een redelijk betere stelling bereikt en wist die prima uit te spelen, met winst als gevolg dus.
Er werd reikhalzend uitgekeken naar de partij tussen Lucas Braam en Leo Stelloo want vorige week had Leo van een andere jeugdige nieuweling weten te winnen. Maar nu bleek dat niet zo makkelijk te gaan, hij zag zichzelf terug in een behoorlijk penibele situatie. Daar probeerde hij nog uit te raken met een dame-offer, dat bleek echter niet te werken. Verlies dus voor Leo.
Er was weer eens een oneven aantal spelers op komen dagen, zodat nu Jan van Baardwijk het mocht opnemen tegen alle andere aanwezige Pioniers. In de praktijk gaat dat trouwens toch anders, ieder heeft niet altijd belangstelling of tijd voor dit gebeuren. Waarschijnlijk werd er, net als vorige week tegen Michiel, ergens een ondoordachte zet gespeeld want aan het einde van de partij ging de winst naar Jan.
Dit alles geeft de volgende tussenstand te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten