zondag 1 oktober 2023

CSV 2-De Pionier 1

Ook voor het eerste team van De Pionier is het nieuwe seizoen begonnen. Meteen na de ledenvergadering moest het team de volgende avond op stap naar Capelle. Daar stond de wedstrijd tegen het tweede team van de plaatselijke vereniging op het programma. Gezien de verdere indeling van de groep lijkt het een moeilijke zaak te worden om klassebehoud veilig te stellen.

Jaap Santifort heeft de moeite genomen een verslag te schrijven, wat hierna volgt:
Met maar liefst drie spelers jonger dan 40 jaar toog het het eerste team van De Pionier naar Capelle aan den IJssel. Zo jong hebben ze zich in jaren niet gevoeld! De verwachtingen waren hoog gespannen, want een eerste blik op de rating van de tegenstanders zou veel kans bieden. De opstelling van het team was redelijk op sterkte. De eerste beide borden waren voor Ernst Jan en Thijs. En de nieuwe teamleden zaten aan de laagste borden. Nu is het altijd  een vraag om de borden op volgorde te behandelen van één tot en met acht of op volgorde van uitslag. Ditmaal doen we het op uitslag. 

Aan bord 6 zat Rik en hij had een mooie stelling, die veel druk zette op de tegenstander. Maar Rik kwam er niet echt door. Daarom besloot hij een tweede front te openen. Misschien zou dat beter gaan werken. Maar helaas was dat tweede front vlak voor zijn eigen koning. Met dat gegeven wist de tegenstander wel raad. In een mum van tijd kantelde de partij en konden we ons eerste verlies noteren. De volgende uitslag was aan bord 3. Jaap had in het begin moeite om in de partij te komen en stond een beetje klem. Gelukkig opende de tegenstander de stelling, waardoor Jaap weer spel kreeg. Dat was maar heel even leuk voor hem want er volgde een enorme ruil, waarbij alleen een paar pionnen en een toren overbleven. De tegenstander bood remise en in overleg met de teamleider werd dat geaccepteerd. Daarna verloor Jan van Dam aan bord 4, dankzij een gepromoveerde pion van de tegenstander moest Jan een toren weggeven. Daarvoor had Jan wel kansen op remise maar helaas liep het anders. Kort daarop gaf Tim van Huizen zijn partij op aan bord 8. Hij stond inderdaad verloren. Eerder op de avond had Tim een mooie stelling opgebouwd met 2 torens, die op de stelling van de tegenstander keken. Ook zijn lopers en dame stonden bijzonder actief. Het was een kwestie van doordrukken en dat lukte ook. Na afruil stond Tim een kwaliteit voor met kansen op meer. Alleen blunderde Tim zijn toren en kantelde de partij, met verlies tot gevolg.
Thijs van Dam aan bord 2 speelde actief met al zijn stukken en veroverde gedurende de avond steeds meer materiaal van de opponent. Daardoor sloeg de balans door in het voordeel van Thijs. Hij kreeg een warme handdruk ten teken van opgave. De stand was ondertussen 3½-1½, in het nadeel van De Pionier. En op de andere borden zag het er niet goed uit. Behalve aan bord 1, waar Ernst Jan Pluim Mentz een enorm voordeel in tijd had opgebouwd. Iets van een half uur tegen één minuut. De stelling was op zich niet gewonnen maar Ernst Jan zette voldoende druk om de tegenstander door de vlag te laten gaan. En dat lukte. Gelukkig weer een punt erbij! Aan bord 5 zat Jan van Huizen in een mindere stelling in een soortgelijke situatie. Zijn tegenstander zat in tijdnood en deed een aantal mindere zetten waardoor hij zijn voordeel kwijtraakte. Daar wist Jan wel raad mee. Met een toren tegen twee lichte stukken en een reeks van pionnen speelde Jan actief en dreigde met een vrijpion. Toen vond de tegenstander het wel goed en gaf op. Analyse achteraf liet zien, dat Jan zeker nog niet gewonnen stond. En dan heeft u nog bord 7 tegoed. Daar speelde Thomas een aardige partij met een langdurig eindspel. Beiden hadden 3 pionnen en een toren op het bord. Alleen speelde de tegenstander actief en op winst en Thomas beperkte zijn spel tot verdedigen in plaats van zijn eigen vrijpion te verzilveren. Dat kantelde de partij en Thomas kwam verloren te staan. Dat leverde een eindstand op van 4½ tegen 3½, in het voordeel van CSV 2.
We zullen deze avond maar als een leermoment bestempelen. Ondanks het verlies is er nog niets verloren. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
met dank aan Jaap Santifort!
Dan is er natuurlijk nog een wedstrijdformulier, dat hierna volgt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten