dinsdag 24 oktober 2023

Spijkenisse V4-De Pionier V1

Wat wel opvallend is op verslaggebied is, dat veel clubs alleen een verslag op hun website plaatsen van hun hogere teams, maar van bijv. hun viertal(len) lijkt het te veel werk!? Maar ook van het Pionierviertal was het wel moeilijker een verslag (geplaatst) te krijgen. Maar de aanhouder wint!?

Na een regenachtige reis kwam het viertal aan in Spijkenisse. De ontvangst was, op zijn minst gezegd bijzonder, zo dan niet merkwaardig. Geen ontvangst, geen welkom en we bleken in de zaal van de interne competitie te zijn. Eenmaal in de externe competitiezaal aangekomen zaten de overige teams er al. Een ander viertal van Spijkenisse (Spijkenisse V2) moest ook spelen voor de RSB-competitie. Na plaatsgenomen te hebben bleek, dat Pionier V1 tegenover Spijkenisse V2 zat in plaats van tegenover Spijkenisse V4. Al met al een enigszins rommelige start, hopelijk ging het schaakspel stukken soepeler.

Wim Noordermeer's partij was tegen Jona van der Geld aan bord 2, waarbij Wim met zwart speelde. Een interessante partij om te zien. Wim had een voordeel in het begin van het spel waarbij hij een stuk kon winnen. Dat is helaas niet gebeurd. Verder in het middenspel kwamen beide tegenstanders gelijk uit in materiaal, echter had Wim's tegenstander een betere kwaliteit en wist hiermee in het eindspel 2 stukken te winnen. De score werd hierna 1-0 voor Spijkenisse.

De volgende partij was Franka de Jong aan bord 3 tegen Wim den Haan, waarbij Franka met wit speelde. Uiterst leuke partij om mee te mogen maken. Franka en haar tegenstander kwamen beide goed uit de opening, die bestond uit een grote hoeveelheid pionzetten. Een bijzondere maar niet zo interessante opening. Verder in de partij wist Franka druk te zetten op de toren en de dame van de tegenstander, wat zou resulteren in een significante materiaalwinst. Na de positie zorgvuldig bekeken te hebben gaf de tegenstander op en de score was nu 1-1 gelijkspel. Franka heeft nog geen officiƫle rating, maar dat zal niet lang meer duren!

Vervolgens was de partij van Wilco Baartmans tegen Frank Buijck aan bord 4 aan de beurt. Hierbij speelde Wilco met zwart. Dit was een lastige partij. Frank had een sterke verdediging met weinig ruimte om de positie open te gooien. Beetje bij beetje werd de kwaliteit van Wilco's positie steeds minder. Na veel druk te krijgen op meerdere stukken raakte Wilco een toren kwijt en was de partij verloren. De score was nu 2-1 voor Spijkenisse.

De partij van Bart Westdijk aan bord 1 was tegen Wim Groenheijde, waarbij Bart met wit speelde. Het werd een bijzondere partij, waarbij Bart wat beter uit de opening kwam en waarbij een open a-lijn ontstond voor zijn toren, die hij aan de overkant van het bord parkeerde om wat druk te houden. Vervolgens ontstond rondom het centrum een spel van pionnen, paarden en lopers waarbij Wim iets beter kwam te staan. Inmiddels zijn we bij het eindspel aangekomen en waren de andere partijen al afgelopen. De score was 1-2 achter, dus teamwinst was helaas al van de baan. Het hoogst haalbare in dit stadium was een gelijkspel op teamniveau, maar daarvoor moest Bart's partij winst worden. Zijn tegenstander Wim deed een remiseaanbod, ondanks dat hij er iets beter voor stond. Bart overwoog het voorstel, maar hij zag er geen heil in op teamniveau en besloot nog even verder te spelen. Dat resulteerde in een eindspel van pionnen waarbij Wim nog een loper had en Bart een paard, maar hij
zag nog wel wat mogelijkheden, wat goed bleek uit te pakken door wat onnauwkeurigheden van Wim's kant. Dat resulteerde in het opgeven door Wim, waardoor Bart dus deze partij won. Al met al een gelijkspel, waar we lang niet ontevreden mee zijn.
(met dank aan Wilco Baartmans!)
Uiteraard is er ook een wedstrijdformulier:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten