maandag 2 april 2018

Paassnelschaaktoernooi

Opnieuw kan De Pionier zich beroemen op een gezellig verlopen toernooi. Het werd niet alleen bezocht door Pioniers, ook van naburige clubs waren liefhebbers aanwezig. Daarnaast liet ook de jeugd zich niet onbetuigd!
Eigenlijk wel jammer was het dat het aantal deelnemers oneven was, elke ronde dus iemand geen partij. Overigens ook een manier om je punten bij elkaar te krijgen. Zo begon Ernst-Jan Pluim Mentz het toernooi zonder een stuk te spelen maar stond hij na de eerste ronde wel mee bovenaan. Misschien wel een ongekende ervaring voor hem! In de eerste ronde meteen twee jeugdigen tegen elkaar en Thijs van Dam toonde zich net sterker dan Guido van Huizen. Ook Martijn van Dam wist te winnen, hij versloeg Sheila de Jonge. Maar Jan van Dam begon het toernooi slecht door van Wim van Schie te verliezen. Wilde Leo Stelloo hoog eindigen? Daar leek het wel op, hij versloeg daarbij niet één van de minsten: Leon Struik. Eén van onze andere gasten, Ruud Bosch, toonde ook meteen zijn aspiraties door van Peter Derrez te winnen. Zijn naamgenoot, Jos Bosch, begon ook goed met winst op Kees Berkhout. Verder verloor Bonne Faber van Jaap Santifort, Casper Verbeek van Fred van Wieringen, Jan van Baardwijk van Jan van Huizen en Frits van der Veeke van Ad van der Ree.
Meteen maar door met de volgende ronde en daarbij kon het nieuwe beamerscherm prima diensten verlenen, de indeling hoefde niet meer voorgelezen te worden en men liep elkaar ook niet in de weg om maar zo snel mogelijk te weten, tegen wie men moest spelen, nee, het kwam mooi levensgroot op het scherm te staan!
Op de foto is dat niet te zien maar toch had Jan van Baardwijk deze ronde een bye. Nu moest Ernst-Jan wel voor z'n punt spelen en dat deed hij tegen Leo, die daar niet echt blij mee was. Het leverde hem namelijk geen punt op. Van de andere spelers met één punt won Fred van Jos en verloor Jaap van Wim. Ook Ad won voor de tweede keer, nu van Peter, terwijl vier winnaars uit de eerste ronde nu onderling remise speelden: Jan van Huizen tegen Thijs en Martijn tegen Ruud. Daar bleek Martijn best wel trots op te zijn. Jan van Dam (tegen Sheila), Bonne (tegen Frits) en Leon (tegen Guido) wonnen ook, terwijl Kees en Casper het punt deelden.
Dan de derde ronde. Daarin kwam Wim uit tegen Ernst-Jan en Wim verloor. De andere beide twee-punters, Ad en Fred, deelden nu het punt. Er waren deze ronde nog twee puntendelingen namelijk tussen Ruud en Jan van Huizen en tussen Casper en Frits. Martijn versperde Thijs de weg omhoog door van hem te winnen terwijl Leon dat ook deed, ten koste van Jaap. Jan van Baardwijk won van Leo, Bonne van Kees en Sheila van Peter. Tenslotte verloor Jos van Jan van Dam terwijl Guido deze ronde oneven was.
In de vierde ronde was het de beurt aan Fred om tegen Ernst-Jan te spelen en Fred verloor. Voor de tweede plaats op de tussenstand wist Martijn geen huzarenstukje af te leveren, hij verloor nu van Ad, die daarmee plek twee bezette. Leon klom verder op door van Jan van Huizen te winnen, net als Ruud, die Jan van Dam versloeg. Jan van Baardwijk profiteerde van een misstap van Bonne, terwijl Wim opnieuw een punt aan zijn score toevoegde door van Thijs te winnen. Van de spelers die tot dusver één punt hadden gescoord (een zestal) wonnen de drie witspelers: Jaap van Sheila, Leo van Jos en Guido van Casper. Frits scoorde weer een halfje, nu tegen Kees, terwijl Peter een punt cadeau kreeg.
De laatste ronde voor de pauze kende dat punt aan Kees toe, terwijl het gevecht om de eerste plaats, tussen Ernst-Jan en Ad, in remise eindigde. Ad vond zelf dat hij er meer uit had kunnen (en moeten) halen. Hierdoor kwamen Wim en Ruud, samen met Ad, op de tweede plaats, ze wonnen van Leon en Jan van Baardwijk. Fred wilde blijkbaar niet toestaan dat Martijn hoog op de lijst zou komen, daarom won hij maar, waar hij in de "gewone" competitie niet verder dan remise was gekomen. Jan van Huizen verloor van Jaap en Leo van Guido, terwijl ook Bonne niet opgewassen bleek tegen Jan van Dam. Frits verloor van Thijs, Peter won van Jos en Casper van Sheila.
Nu werd het dus spitsuur voor Reina, die het tot dan toe rustig had gehad:
Maar ze had daarbij niet stilgezeten, ze kwam rond met schaaltjes met blokjes kaas en bitterballen, waar er ook nog lekkernijen op haar tafel stonden. Ook de eieren was ze niet vergeten!
Dus. allemaal voorzien van een natje en een droogje, kon de zesde ronde beginnen. Voor Sheila duurde de pauze wat langer, ze maakte zich daarin echter verdienstelijk met het maken van de foto's die je in dit verhaal kunt vinden! Voor de eerste plek in de wedstrijd werd het ook belangrijk want Ernst-Jan verloor zijn eerste partij en Ruud was de dader. Ook Ad liftte mee, hij won van Wim, waardoor Ad en Ruud samen op kop kwamen, achtervolgt dus door Ernst-Jan en Fred, die van Jaap won. Leon en Jan van Dam probeerden ook een plekje in de top te bemachtigen en wonnen daarvoor van resp. Jan van Baardwijk en Guido. Martijn versloeg Leo en Thijs deed hetzelfde tegen Casper, terwijl Peter beter oplette dan Bonne en dat met een punt mocht benadrukken. Jan van Huizen was, voor zijn doen, diep gezonken (hij mocht twee punten zijn eigendom noemen) maar verhoogde dat aantal door van Kees te winnen. Als laatste kwam er een punt bij voor Jos dankzij zijn overwinning op Frits.
Dan ronde zeven, waarin de beide koplopers met elk vijf punten (Ruud en Ad) tegen elkaar speelden en Ruud wist deze partij te winnen. Ook Ernst-Jan won weer, dat deed hij nu tegen Leon. Fred werd echter teruggeworpen door Jan van Dam, die daardoor (samen met Ad) de gedeelde derde plaats ging bezetten, achter Ruud en Ernst-Jan. De pauze had Wim blijkbaar geen goed gedaan, nu verloor hij van Martijn. Ook Thijs wist weer te klimmen en versloeg daarvoor Jan van Baardwijk. Jan van Huizen speelde remise tegen Peter terwijl zoon Guido verloor van Jaap. Sheila won van Jos, terwijl Casper en Kees verloren van Bonne en Leo.
Als troost daarvoor mocht Casper in ronde acht het punt voor de bye binnenhalen. Aan de top van de lijst werd er dik hout gebruikt en de te behalen punten daarvoor waren voor Ruud (winst op Fred), Jan van Dam (wist van Ernst-Jan te winnen) en voor Thijs, die onverwacht van Ad won. Remise was er tussen Martijn en Leon, terwijl Jan van Huizen de vrije val van Wim extra aantoonde door van hem te winnen. Jaap won van Peter, Leo verloor van Sheila, net als Frits van Guido. Aan de onderste borden wist Bonne van Jos te winnen en Jan van Baardwijk van Kees.
Dan tenslotte de negende en laatste ronde waarin Ruud zijn eerste plaats veilig stelde door Thijs te verslaan. Martijn wist naamgenoot Jan van Dam niet van de tweede plek af te houden en Ernst-Jan eigende zich plek drie toe door van Jaap te winnen. Leon won nog van Ad, terwijl Fred en Bonne de avond al heel geslaagd vonden en daar een remise aan vast knoopten. Guido mocht niet op genade van zijn vader rekenen, terwijl Sheila van Jan van Baardwijk won. Wim verloor ook de laatste ronde (na ronde vijf en de pauze stond hij nog fraai op een gedeelde tweede plaats), ditmaal van Casper terwijl Peter van Kees won en Leo verloor van Frits. Jos mocht het laatste vrije punt meenemen naar Nieuwe Tonge.
De eindstand van dit festijn zag er tenslotte zo uit:
nr.
naam
pt
w.p.
SB
1
Ruud Bosch
8
46.5
41.25
2
Jan van Dam
7
43.0
31.00
3
Ernst-Jan Pluim Mentz
46.5
29.00
4
Thijs van Dam
41.0
21.25
5
Leon Struik
40.5
25.00
6
Jan van Huizen
40.0
20.75
7
Martijn van Dam
5
47.5
23.75
8
Fred van Wieringen
5
46.5
20.75
9
Ad van der Ree
5
46.0
21.50
10
Jaap Santifort
5
42.5
22.00
11
Sheila de Jonge
5
36.0
15.50
12
Peter Derrez
38.5
13.25
13
Bonne Faber
34.5
12.50
14
Wim van Schie
4
48.0
23.00
15
Guido van Huizen
4
41.0
12.50
16
Jan van Baardwijk
4
41.0
12.00
17
Casper Verbeek
4
33.5
13.00
18
Frits van der Veeke
31.0
8.25
19
Leo Stelloo
3
34.5
9.00
20
Jos Bosch
3
34.0
6.00
21
Kees Berkhout
32.0
4.25

Geen opmerkingen:

Een reactie posten