woensdag 25 april 2018

Dordrecht V3-De Pionier V2

De laatste loodjes voor de complete RSB-competitie. Die vallen dit seizoen te beurt aan de viertallen en in deze week mocht het tweede viertal van De Pionier het verhaal afsluiten. Toch werd het geen "laten we het maar snel afsluiten" van beide viertallen. Bijna de hele avond werd er nog gespeeld.

Het Pionierviertal had de pech dat er geen vierde man kon worden gevonden, ze begonnen dus al met een 1-0 achterstand, hoewel daar op de foto weinig van te zien is, het lijkt wel alsof de bord-3 speler ook meteen bord 4 meeneemt.
Ronald van Velzen was als eerste klaar aan bord 3. Daar maakte zijn tegenstander maakte al snel de fout om er voor te zorgen dat de e-lijn half open ging voordat hij had gerocheerd. En als je dan ook nog je dame vòòr je koning plaatst, dan is dat duidelijk vragen om moeilijkheden! Die kreeg hij dan ook meteen. Voordat de koning zich in veiligheid kon brengen werd de (witte) e-pion opgespeeld, waardoor de dame ècht in het nauw kwam. Met eigenlijk een dame achter is het dan moeilijk spelen en werd er ook opgegeven nadat er ook nog een kwaliteit aan zou gaan geloven. Die reglementaire achterstand was dus nu rechtgetrokken.
Maar het bleef niet goed gaan, Wim Noordermeer speelde aan bord 1 een opening, die hij als het ware had geleerd van een vroegere clubgenoot. Hiermee kwam Wim al binnen 10 zetten gewonnen te staan, hij speelde het echter niet goed uit. Een (ongedekte) loper werd aangevallen en deze dekte hij op de verkeerde manier. Hij dacht een pion te kunnen winnen maar verloor een stuk tegen een pion. Dat nadeel wist hij niet meer goed te maken en verloor ook nog nodeloos tempi. Zijn tegenstander wist zijn materiële voorsprong prima uit te buiten en won daarbij z'n pion ook weer terug. Nu stond Wim dus een volledig stuk achter terwijl ook de stelling geen goed vervolg beloofde. Dat bleek een aantal zetten later ook wel, Wim raakte nog een pion kwijt en wist niets beters te bedenken dan opgeven.
Nu was het dus aan teamleider en speler aan bord 2, Frits van der Veeke, om te proberen toch een wedstrijdpunt mee terug naar huis te nemen. Er ontstond bij hem een stelling van loper en paard (voor de tegenstander) en het paardenpaar (voor Frits). Hierbij wist Frits zijn materiaal steeds iets beter te plaatsen, terwijl zijn tegenstander eigenlijk alleen maar heen en weer schoof. Zoiets moet op een gegeven moment eigenlijk wel verkeerd gaan, dan moet je toch wel meteen toe weten te slaan. En dat deed Frits ook. De witte dame stond ongedekt en kreeg een röntgenschaak te verwerken. Met het nodige kunst- en vliegwerk werd dat opgelost, Frits kon even later echter een familieschaak geven, wat kwaliteitswinst tot gevolg had. Zonder blikken of blozen gaf Frits een paar zetten later die kwaliteit weer terug want hij kon mat geven. En dat gebeurde ook!
Het wedstrijdformulier zag er hierna zo uit:
  Dordrecht V3 1303 - De Pionier V2 1310 2-2
1 Theo Visser 1428 - Wim Noordermeer 1426 1-0
2 Henk Barends 1339 - Frits van der Veeke 1334 0-1
3 Edward de Vries   - Ronald van Velzen 1171 0-1
4 Aart Harms 1141 - s.n.o.   1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten