vrijdag 30 maart 2018

Dordrecht 4-De Pionier 1

Er stond eigenlijk niet veel meer op het spel in deze laatste wedstrijd van het seizoen, alleen eigenlijk de spreekwoordelijke eer. Want om als beste tweede van de tweede klasse te eindigen zou er met grote cijfers moeten worden gewonnen en zou men ook nog eens afhankelijk zijn van (vooral) klasse 2C. Fred van Wieringen speelde en keek mee en schreef op wat hij zag.

Het eerste team van De Pionier verzamelde dinsdagavond bij de speellocatie van Dordrecht 4. Ruim van te voren was het team compleet. Bij winst van De Pionier zou de tweede plek in zicht komen, die eventueel recht zou kunnen geven tot promotie naar de eerste klasse. Maar met die gedachte liep Dordrecht 4 uiteraard ook rond. Het zou een spannende wedstrijd worden! Wedstrijdleider John van der Laar vroeg de spelers om achter het bord plaats te nemen en na de gebruikelijke mededelingen kon de wedstrijd beginnen.
Na circa een half uur spelen ging ik eens kijken hoe de openingen waren verlopen. Ik keek allereerst bij bord 1, waar onze clubkampioen Ernst Jan-Pluim Mentz net schaak gaf en tegelijkertijd een paard aanviel. Het paard kon het schaak opheffen maar er werd toch voor een andere zet gekozen, zodat Ernst-Jan al snel een paard voor stond.  Ik keek ook nog bij teamleider Jan van Dam aan bord 3 en zag tot mijn verbazing dat Jan een loper achterstond. Zeer ongebruikelijk. Zelf speelde ik aan bord 7 een Wolga-gambiet en kwam al snel onder druk te staan. Na een uur spelen zag ik dat de partij van Jan van Dam op bord 3 beĆ«indigd was. Jan moest door het loperverlies snel opgeven (1-0).
Nog geen kwartier later had Ernst Jan door de winst van het paard zijn partij gewonnen en de stand werd daardoor 1-1.
Ik zag, dat Rik Verheij aan bord 5 een gelijk opgaande partij speelde. Beide spelers hadden vijf pionnen en een paard. Echter wist Rik niet te voorkomen dat hij een pion verloor. Dit werd vakkundig uitgespeeld en het verlies was een feit (2-1).
Jan van Huizen, spelende aan bord 2, wist in het middenspel een pion te winnen en er voor te zorgen dat de rochade van zijn tegenstander niet door kon gaan. Jan zette met zijn dame, loper en paard druk op de stelling en wist daar zoveel voordeel uit te halen, dat het punt op zijn naam geschreven kon worden (2-2).
Naast mij speelde Alex van Wieringen aan bord 8 een moeilijke opening. Alex verloor een pion maar kon deze gelukkig snel terugwinnen. Met een remiseachtige stelling werd toch doorgespeeld. De tegenstander van Alex werd wat overmoedig en probeerde een pionwinst te forceren. Alex bleef er kalm onder en zag tot zijn verbazing dat hij een pion kon winnen. Zijn tegenstander gaf direct op (2-3).
Aan bord 4 speelde Jaap Santifort een moeilijke wedstrijd. Na de opening werd er druk gezet op het centrum en Jaap moest achteruit. Ik zag van een afstand dat Jaap een kwaliteit achterstond. Dit voordeel werd, naar mate de wedstrijd verliep, uitgebuit en Jaap verloor uiteindelijk (3-3).
Zelf kwam ik na de opening aardig onder druk te staan. Met het Wolga-gambiet kom je een pion voor, maar de zwarte torens namen de a- en b-lijn over. Tevens stond de loper op g7 diagonaal op deze lijnen gericht. Ik kon niet anders dan de twee pionnen teruggeven en na een moeilijk eindspel en tijdnood moest ik uiteindelijk mijn tegenstander feliciteren (4-3).
Ad van de Ree was aan bord 6 als laatste bezig en zette zijn tegenstander met de rug tegen de muur. Twee pionnen, een paard en een toren konden er voor zorgen dat een pion tot dame kon promoveren. Echter zag Ad de beslissende zet over het hoofd en zag tot zijn verbazing dat de rollen ineens waren omgekeerd. Na veel heen en weer geschuif werd besloten er remise van te maken, waardoor de eindstand 4½-3½ voor Dordrecht 4 werd. Toch wel een verdiende overwinning voor Dordrecht. Volgend seizoen weer nieuwe kansen voor het eerste team.
Het wedstrijdformulier zag er hierna als volgt uit:
  Dordrecht 4 1726 - De Pionier 1 1794 4½-3½
1 Wim van Vliet 1430 - Ernst-Jan Pluim Mentz 2137 0-1
2 Martijn Vos 1851 - Jan van Huizen 1743 0-1
3 Roland van Keeken 1972 - Jan van Dam 1759 1-0
4 Theo Jiskoot 1700 - Jaap Santifort 1754 1-0
5 Marcel den Boer 1779 - Rik Verheij 1762 1-0
6 Kees van 't Hoff 1720 - Ad van der Ree 1797 ½-½
7 Timon de Geus 1674 - Fred van Wieringen 1712 1-0
8 Bert Dobber 1681 - Alex van Wieringen 1688 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten