zondag 4 maart 2018

Ronde 24

De vraag, wat een schaker er toe brengt om lid van een schaakclub te worden is redelijk moeilijk te beantwoorden. De tegengestelde vraag echter, waarom komt iemand die "ooit" lid werd niet naar de clubavond, is wat makkelijker en bekende antwoorden daarop kunnen zijn: de buitentemperatuur en een vakantie. Bij De Pionier leed ronde 24 aan die antwoorden!
Maar er kon wel een toppartij worden gespeeld, Jan van Dam moest het weer eens opnemen tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. Vaak worden deze partijen, behalve misschien soms bij het snelschaken, in het nadeel van eerstgenoemde beslist. Ook de onderhavige partij kreeg die voor Jan nadelige uitslag, hoewel Ernst-Jan er wel de nodige moeite voor moest doen. Maar op een gegeven moment kreeg hij de h-lijn met twee torens in handen en moest Jan alle zeilen bijzetten om erger te voorkomen. Dat lukte wel, daarvoor moest echter de dame, die snode plannen leek te hebben richting het vijandelijke kamp, te hulp schieten en zodoende kwam Jan onder druk. Daarna kwam er een mataanval van de clubkampioen met paard en dame en ook deze werd met kunst en vliegwerk tegen gegaan. Maar als die beide stukken op je stelling gericht staan moet je wel het nodige matriaal ter verdediging aanwezig hebben en dat had Jan niet. Dus werd even later opnieuw een mat in gang gezet, waar Jan ditmaal niets meer tegen wist te vinden.
Dan mocht Ad van der Ree het proberen tegen Bonne Faber en er kwam een symmetrische opening op het bord. De symmetrie houdt op een gegeven moment op, waarna Bonne even later een fractie beter kwam te staan omdat Ad twee tempi verloor. Maar de dames en één stel torens verdwenen ook in het doosje en genoemde fractie werd wel heel klein. Dat was voor Ad een reden om remise aan te bieden en voor Bonne een reden om dat aanbod aan te nemen.
De man van de avond werd wel een beetje Martijn van Dam, die ingedeeld werd tegen Rik Verheij. Of misschien zou je beter kunnen zeggen dat Rik de schlemiel van de avond werd! Want hij wist een mooie stelling in elkaar te zetten en ging misschien al van winst dromen. Maar daar moet je zeker wel wakker bij blijven en dat mislukte Rik een beetje!? Hierdoor kreeg Martijn plotseling een dwingende aanval op Rik's koning, waarbij het eigenlijk de enige vraag werd: zou Martijn de winstcombinatie ook zien? Helaas voor Rik deed hij dat echter wel en een verrassende winst werd zijn deel.
Door Wim van Schie en Jan van Baardwijk werd een gelijkwaardige partij gespeeld, die op zeker moment helemaal niet meer gelijkwaardig bleek. Want Jan zette nietsvermoedend een aanvalletje in gang en dat aanvalletje bleek Wim plotseling zijn dame te kosten. Beiden hadden dit eigenlijk niet gezien en hun verrassing was groot toen genoemde combinatie duidelijk werd.
Toch wel anders ging het tussen Sheila de Jonge en Casper Verbeek. Sheila was intensief bezig om een gewonnen positie te krijgen en het leek er op, dat Casper meer een beetje aan het freewheelen was. Tenminste, terwijl Sheila al redelijk minder dan een half uur aan bedenktijd over had wist Casper zich eigenaar van duidelijk nog meer dan een uur. Toch had Sheila het er nog best wel moeilijk mee om de gewonnen positie te bereiken die ze uiteindelijk bereikte. Daarna was het snel afgelopen voor Casper.
Wim Noordermeer had deze avond een dubbelfunctie. Aangezien er, met hem er bij, wel sprake was van een even aantal spelers (hij zou de catering verzorgen aangezien de familie Van Huizen er een weekje tussenuit was getrokken) zou hij eigenlijk wel een partij "moeten" spelen. Dat deed hij nu tegen Frits van der Veeke en hij deed dat beter dan Frits. Tenminste, hun partij werd de eerste, die afgelopen was en dat bleek geen invloed gehad te hebben op het aantal verkochte consumpties. En inderdaad, Wim had de partij gewonnen.
Tenslotte deed Leo Stelloo alle mogelijke moeite om Kees Berkhout beentje te lichten. Maar dat ging niet zo makkelijk, sterker nog, Kees kwam een pion voor te staan en Leo had het er maar moeilijk mee. Maar Kees liet zich te veel in een hoekje drukken en - nadat hij een schaakje had opgeheven door een pion op te spelen - kwam in een moeilijke positie met zijn koning. Het nadeel van die opgespeelde pion bleek de vrijplaats voor een paard van Leo. Een paard dat zodoende veel druk op de koningspositie van Kees uitoefende. En als Kees dan ook nog zijn koning op een foutieve plek plaatst na een schaak door dat paard is de partij snel afgelopen omdat die foutieve plek hem de dame gaat kosten. Nu blijkt Leo zich medogenloos het punt toe te gaan eigenen.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten