dinsdag 22 november 2016

OJKP-toernooi

Het is weer een gezellige bedoening geweest tijdens het Grand Prix jeugdtoernooi van De Pionier. Veel van wat er deze middag gebeurde aan prijswinnende activiteiten komt langs in het verslag van jeugdleider Jan van Huizen. De complete eindstanden zijn overigens hier te vinden.
Afgelopen zaterdag 19 november werd in Hellevoetsluis het tweede Grand Prix toernooi van dit seizoen gehouden. De Grand Prix’s vallen onder verantwoordelijkheid van de Rotterdamse Schaakbond en worden steeds door een andere vereniging georganiseerd. Het doel is om zoveel mogelijk jeugd gelegenheid te geven om op zaterdagmiddag schaaktoernooien te spelen. Het eerste toernooi van dit seizoen was op 1 oktober in Maassluis en 19 november was dus het tweede toernooi in Hellevoetsluis. Er waren precies 50 deelnemers en zij werden over 6 groepen verdeeld op basis van prestaties uit het verleden en hun leeftijd.

Na de opening kon het toernooi om kwart over een van start gaan onder algehele leiding van arbiter Philip Westerduin en met de groepsleiders Ernst-Jan Pluim Mentz voor groep 1 en 2, Martijn van Dam voor de groepen 3 en 4 en Sheila de Jonge voor de groepen 5 en 6.
Om met de laatste groep te beginnen, daar zaten diverse kinderen in die het schaken nog maar net onder de knie hadden en dat leverde hele mooie en vooral leuke partijen op. Een van de nieuwelingen was Joseph Bezuijen en blijkbaar ging het hem goed af, want met 6,5 punt eindigde hij op een mooie vierde plaats. Vina Singh en Manixia Wortman behaalden allebei 7 punten, maar vanwege het onderlinge resultaat werd Manixia tweede. En met een half puntje meer eindigde Ramiz Naibov op een hele mooie eerste plaats in deze groep.

In groep 5 kon je duidelijk zien dat de jeugd al wat meer ervaring had en er zaten soms al mooie partijen tussen. Thijmen Korsten behaalde in deze groep 5½ punt en eindigde daarmee op een mooie vierde plaats. Dan Xue die nog net op tijd voor het toernooi binnenkwam scoorde 6 punten en eindigde daardoor op plaats drie. Levi Bos eindige als tweede met 7 punten en Dirk Koelewijn haalde 8 punten uit 9 partijen en was daarmee de terechte winnaar van deze groep.
In groep 4 waren de meeste deelnemers weer wat ouder dan in groep 5 en de partijen duurden ook al wat langer. Jasper Krause haalde 50%, dus 3½ punt en eindigde daardoor vierde. Op de derde plaats eindigde Donald Bötticher met 4,5 punt en tweede werd Jesse Bos met 5,5 punt. Niek Scheffer verloor alleen van Jesse Bos en eindigde daardoor als eerste met een mooie score van 6 punten.
In groep 3 waren de verschillen bijzonder klein en dat was terug te zien in de eindstand. Er waren namelijk 5 schakers met 4 punten en niemand had meer punten behaald. Dat leverde wat rekenwerk op om de juiste eindstand te bepalen en toen bleek dat Lamiek Tsehaye vierde was geworden, Chen Huang derde, Maxim van Emmerik tweede en Jeroen Dijkstra eerste.
In groep 2 speelden duidelijk al wat betere schakers dan in de lagere groepen en dat was vooral te zien aan de lengte van de partijen. Vaak werd al de volle 15 minuten gebruikt, zodat het einde steeds spannend werd om binnen de tijd de partij af te ronden. Tot en met de laatste ronde bleef het spannend en uiteindelijk was het Dana Verheij die vierde werd met 4,5 punt. Derde werd Niels van Herk met evenveel punten en op de tweede plaats eindigde Alan Bakija met een half puntje meer. En met nog een half puntje meer kwam Aron Roozendaal op een mooie eerste plaats terecht en daarmee de terechte winnaar van deze groep.

In groep 1 zaten de beste schakers van het toernooi en alle aandacht ging uit naar William Shakhverdian omdat hij de hoogste rating had. Hij maakte zijn reputatie meer dan waar, want met 7 punten uit 7 partijen werd hij de terechte winnaar van groep 1 en dus ook van het toernooi. Javeria Komal Zubair bleef heel mooi in zijn spoor en eindigde als tweede met 6 punten. En het is niet zo moeilijk te raden aan wie zij haar ene punt verloor. In deze sterke groep werd Eva Stok derde met 4,5 punt en Qian Huang eindigde als vierde met 3,5 punt.

We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagd toernooi waarbij er 24 schakers met een prijs naar huis gingen. Natuurlijk waren er ook teleurstellingen, maar iedereen krijgt op het volgende toernooi over twee weken weer nieuwe kansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten