donderdag 27 maart 2014

Barendrecht 3-De Pionier 2

Er stond deze avond, althans voor het Pionierteam, een promotie op het spel. Dat werd zo belangrijk gevonden, dat er zelfs 2 supporters meegingen. Eén van hen stelde zich zelfs beschikbaar als teamleider en verslaggever! Lees wat Fred van Wieringen van de wedstrijd vond.
Nadat op vrijdag 21 maart het eerste team van De Pionier met 5½-2½ had gewonnen van 3-Torens 2 en daarmee een belangrijke stap naar de eerste klasse had gezet, moest het tweede team op op bezoek bij Barendrecht 3. Daar moest minimaal gelijk gespeld worden om te promoveren naar de derde klasse. Spannende tijden voor De Pionier!
In de zaal op de eerste verdieping werd duidelijk, dat Barendrecht 3 problemen had om acht spelers op te stellen. De speler voor bord 8 kwam niet opdagen en Arie Bliek had zijn punt gemakkelijk verdiend en de stap naar het gelijkspel of overwinning kwam hiermee dichterbij. (0-1)
Met de mee gereisde Leo Stelloo heeft Arie toch nog een partij kunnen schaken.
Met de 0-1 voorsprong begonnen de andere zeven spelers van het tweede team vol goede moed aan hun wedstrijd. Bij een aantal partijen verliep het stroef en bij een aantal andere partijen voortvarend.
Aan bord 4, waar Jan van Baardwijk speelde, kwam er een onoverzichtelijke stand op het bord. Jan had kort gerocheerd en zijn tegenstander lang. Jan viel aan en begon een aanval op de zwarte koningsstelling en offerde daarbij een paard . Naar mijn idee niet helemaal juist. Echter, na twee zetten kreeg Jan een loper terug, met flink voordeel. De koning werd opgesloten en kon niet meer onder de matdreiging uit. (0-2)
Michiel Landman, aan bord 3, keek met verbazing hoe makkelijk Jan de partij naast zich naar zich toe trok. Michiel had niet gerocheerd en zijn koning kwam open te staan. Deze werd door de dame en toren bestookt en Michiel kon met moeite de stelling verdedigen. Hij verloor een pion maar kwam toch goed uit de verdrukking tevoorschijn. Zijn tegenstander zette, na een paar zetten, zijn toren in het centrum. Echter ongedekt, waarna Michiel deze gretig van het bord sloeg. Vrijwel meteen werd hij gefeliciteerd en de stand stond nu op 0-3.
Aan bord 6 had Wim Noordermeer rustig geopend. De stelling stond na een uur nog gelijk en er werd remise aangeboden. Wim besloot, na enig overleg met de teamleider, om door te spelen. Vanaf dat moment kwam hij sterker te staan. Kon een pion slaan en na een aantal zetten met toren en paard nog een pion. Met deze meerderheid haalde hij het vierde punt binnen. 0-4 en promotie was een feit!
De overige spelers keken tevreden naar de stand en probeerden er nog een hoge uitslag uit te halen.
Zeker Bonne Faber aan bord 1 speelde een prima partij. Tegen een geduchte tegenstander ging het gelijk op. Maar met een voorsprong in materiaal voor Bonne (paard voor een toren, want de tegenstander meende groot voordeel te halen als hij die kwaliteit offerde), kwam er een eindspel op het bord dat makkelijk leek. Niets was minder waar en Bonne moest alle zeilen bij zetten om uiteindelijk, met één pion meer, te dreigen een dame te halen. In de hitte van het gevecht miste Bonne nog een snel mat. Zijn tegenstander liet het hierna niet meer tot promotie komen en gaf op. (0-5)
Rob van Wijgerden had aan bord 5 een stelling, waar na anderhalf uur nog bijna alle stukken op het bord stonden. Met een aanval op f7, door vier stukken, leek het gedaan. Maar er werd goed verdedigd en met het laten opsluiten van zijn loper verloor Rob materiaal. Hij werd teruggedrongen en moest later nog een stuk geven. Dit was teveel en Rob gaf op. (1-5)
Sheila de Jonge aan bord 7 had een moeilijke partij. Ze gaf in het begin een pion weg om een open lijn te creëren, maar deze moest ze later weer uit handen geven. Ze werd teruggedreven, maar verweerde zich kranig. Haar tegenstander gebruikte veel tijd en moest later wat sneller zetten. Hij zetten daardoor z'n dame ongedekt neer en Sheila bedacht zich geen moment, sloeg de dame weg en won daarmee de partij. (1-6)
Er was nu nog één partij bezig. Aan bord 1 speelde Alex van Wieringen een moeilijke partij. Ook hier bleven tot het laatst bijna alle stukken op het bord. Alex werd aangevallen op de koningsvleugel en dacht lang na wat hij daartegen kon doen. Met een slimme combinatie wist hij, met een ruil van paard en loper tegen toren en pion, een overmacht in het centrum te creëren. De stelling lag open en was moeilijk te verdedigen. Zijn tegenstander moest lang nadenken voor een oplossing en dat kostte teveel tijd, waardoor zijn vlag viel. (1-7)
Een sterke wedstrijd van het tweede team. Ik heb er van genoten. Op naar de derde klasse!
Er werd ook een wedstrijdformulier geschreven:
Barendrecht 3 1335 - De Pionier 2 1533 1-7
1 Meindert de Neef 1463 - Bonne Faber 1689 0-1
2 Marcel Wijnen 1348 - Alex van Wieringen 1643 0-1
3 Ab Kamman 1409 - Michiel Landman 1618 0-1
4 Roel de Hoop 1326 - Jan van Baardwijk 1574 0-1
5 Jan van Vlijmen 1273 - Rob van Wijgerden 1538 1-0
6 Ab Kruijt 1213 - Wim Noordermeer 1494 0-1
7 Erik Wijnbelt 1313 - Sheila de Jonge 1429 0-1
8 s.n.o. - Arie Bliek 1282 0-1

1 opmerking:

Anoniem zei

Gefeliciteerd mannen met de promotie, maar.... 2 man aan bord 1 voor Pionier is natuurlijk niet eerlijk, ha ha.

Willem Klein
CSV 3

Een reactie posten