De wedstrijd begon florissant voor de Pioniers maar eindigde dramatisch voor hen. Maar laten we liever het verslag, dat Bart Westdijk schreef, volgen: Op vrijdagavond gingen we op pad. Een achttal Pioniers, op weg naar Overschie. Op het laatste moment was een achttal bijeen gesprokkeld, in verband met afwezigheid van een aantal vaste spelers. Fred, onze rots in de branding, had zich opgeofferd als taxichauffeur om een aantal spelers te brengen. Enkele anderen, waaronder ikzelf, waren op eigen houtje naar Overschie gekomen. Het Schaakgenootschap Overschie heeft hun speellokaal in de Grote Kerk van Overschie, een bijzondere locatie op zich. Wij, als Pioniers, zijn wel wat gewend, aangezien we altijd schaken in een zaal van de Petrakerk. Toch was dit een extra bijzondere ervaring, omdat we om bij de catering en de toiletten te komen, door de kerkzaal zelf moesten lopen, wat dus veel tijd kon kosten, vooral als je slechter ter been bent.
De vooruitzichten waren aan het begin van de avond nog geheel onduidelijk, aangezien zowel Overschie 3 als De Pionier 3 nog niet veel goede rondes in dit seizoen gehad hebben. De Pionier 3 heeft dit seizoen 1 overwinning gepakt, Overschie 3 heeft dit seizoen nog geen teamwinst bemachtigd. Werd het deze avond een tweede overwinning voor De Pionier 3 of werd het de eerste overwinning voor Overschie 3?
Nadat we ons geïnstalleerd hadden en de huishoudelijke mededelingen waren gedaan (waaronder de volledige loopinstructies richting catering en toiletten), konden de klokken gestart worden. Overschie 3 speelt dan wel in een oude kerk (gebouwd in 1899), maar hun materiaal gaat met de tijd mee. De vereniging speelde met de DGT3000, wat voor sommigen resulteerde in een aantal vragende gezichten en een paar drukken op de knoppen op hoop van zegen.
We beginnen niet-chronologisch, maar wel op het bord waarop volop actie was! Timo van Kesteren (zie de startfoto), die sinds kort ook bij de Pionier meeschaakt bij de senioren, was als invaller mee gegaan. Timo speelde aan bord 5 tegen Daan Manni (1735). Het invallen van Timo bleek een goede beslissing te zijn geweest, want Timo speelde een briljante zet door zijn dame te ‘offeren’ om voordeel te behalen. Dit zag de tegenstander wel, speelde echter een andere zet, maar toen was het leed voor hem al geschiedt. Timo wist op de juiste manier door te drukken en niet heel veel later werd de tegenstander door hem vakkundig mat gezet. Met 1 uur en 20 minuten resterend op de klok bleef er meer dan genoeg tijd over voor Timo om de andere partijen te bekijken en te analyseren. Goed gedaan, Timo, hopelijk kun je nog veel punten voor de Pionier scoren! Hiermee was het 1-0 voor de Pionier, dat was een goed begin!
Aan de andere borden werd ook niet stil gezeten. Duncan Peltenburg was deze avond ook ingevallen, aan bord 7. Nog bedankt voor het invallen, Duncan! Fijn dat we met jullie als invallers een volledig achttal hadden. Duncan speelde met wit en kreeg een interessante partij op het bord, waarbij zijn dame en paard gevaarlijk oogden aan de overkant van het bord. Ik heb niet volledig gezien hoe dit verliep, maar ergens in deze aanval is Duncan een paard verloren. Tot overmaat van ramp kwam de dame van Duncan’s tegenstander de pion op g2 ophalen, terwijl Duncan nog niet gerokeerd had. Hij werd daarom geforceerd tot het spelen van Tf1, om deze te behouden. Een aantal zetten later werd de stelling zo goed als verloren, toen de loper van zwart op d3 stond en een penning op Duncan’s toren had. Dit eindigde al met al ook niet goed, daarmee werd het 1-1, het kon dus nog alle kanten op.
Michael Smalheer aan bord 8 is inmiddels een vaste kracht binnen het achttal en hij speelde het mooi uit tegen zijn tegenstander. De loper van wit stond gepend door Michaels toren en werd slechts 2x verdedigd, maar 3x aangevallen. Dat resulteerde in een stukwinst voor Michael. Even later was er ook nog een vorkje te vinden tussen de koning en de andere toren van wit, maar Michael negeerde dit en maakte eenvoudigweg een dame, om vervolgens voor mat te spelen. Goed gedaan Michael en hiermee was het 2-1 voor de Pioniers. Naast mij, aan bord 4, zat Leo Stelloo en daar was Leo al vroeg een pion verloren. Toch hoeft dit niet alles te zeggen, maar de pionnen van Leo’s tegenstander stonden redelijk verspreid. Ook hield Leo’s tegenstander de druk er nog wel op, waardoor Leo niet veel aanvalskansen had. Uiteindelijk was niets van dit alles van toepassing, want Leo ging door de vlag (mede dankzij de afwezigheid van de toiletten dichterbij!) en hiermee was het 2-2 voor Overschie 3.
Bonne Faber speelde aan bord 1 tegen de sterkste speler van Overschie 3. Ik heb niet veel van deze partij gezien, los van het feit dat Bonne een pion voor stond. Toch wist Bonne het, naar eigen zeggen, niet helemaal af te maken. Dat resulteerde in punt 3 voor Overschie 3 (2-3). Wat die partij van Bonne betreft volgt hier een analyse daarvan. Die beging bij de volgende stelling:
Naast Bonne zat Wim Noordermeer aan bord 2, beiden inmiddels ook vaste krachten binnen het derde 8-tal van de Pionier. De tegenstander van Wim wist goed druk te houden en Wims stukken kwamen klem te staan. Ik heb van deze partij helaas het minste gezien, op het einde na, wat een handdruk van Wim was als teken van opgave (2-4). Al veel te snel was Wim een toren kwijtgeraakt, maar hij bleef gevaarlijke zetten doen (hem eigen). Maar aan het slot van de partij moest hij een matdreiging op g7 weerstaan. Hij ging echter voor een eigen matdreiging en verloor zodoende door mat gezet te worden. Hiermee was Overschie 3 verzekerd van een remise, met zelfs nog aanzienlijke winstkansen.
Ik speelde deze avond ook mee en was last-minute ingevlogen. Eigenlijk had ik deze avond andere afspraken, maar dat zou een opkomst van 7 personen betekenen omdat er geen vervangers waren, dus werden de plannen koste wat het kost afgezegd. Ik speelde zelf op bord 3 tegen Jan de Liefde. Een prachtige naam vond ik zomaar. “Liefde is geven en nemen”, het zou een uitdrukking in het schaken kunnen zijn, echter bevalt de meeste schakers de uitdrukking “Nemen, nemen, nemen” vast meer. Deze partij was echter wel een geval van nemen en geven. Dat zorgde er wel voor dat het vrij gelijk op ging, met een klein voordeel voor wit, aldus de computer. Ik had het mezelf wat lastig gemaakt door een geïsoleerde pion gemaakt te hebben, die slecht te verdedigen is:
In deze stelling zat ik met mijn tijd tegen de 5 minuten, waar mijn tegenstander nog een dikke 20 minuten had. Ik hoopte op kansen na Pd4+ maar die zaten er niet in en Jan nam de tijd om dit uit te rekenen. Hij speelde daarom terecht Kxc5 en na Pe6+ was de situatie voor mij wel verloren. Toch werd het nog wel gevaarlijk voor zwart en Jan moest aan het rekenen, wat tijd kostte. Uiteraard rekende ik druk mee, omdat de tijd mij in de nek hijgde. Ik offerde even later mijn paard met Pxg5. Jan nam mijn paard niet en speelde een zet met zijn eigen paard. Ik had daarmee tijd om mijn paard weer veilig op e6 te plaatsen waarmee de stelling weer gelijk was. Intussen zaten Jan en ik beiden onder de 5 minuten en met deze tijdsdruk speelde mijn tegenstander de zet Pf4?? in onderstaande stelling.
Daarmee was het eigenlijk meteen over voor zwart en Jan schudde me de hand. Daarmee was het 3-4 in het voordeel van Overschie 3.
Kon onze Baris Kinis aan bord 6 de eer van het Pionier-team redden? Deze druk stond ook al tegen Spijkenisse 3 op zijn schouders. Zou het deze keer dan wel lukken? Baris stond gewonnen wegens het halen van een dame, waarmee hij koning en dame tegen een kale koning voor stond. Maar. in alle consternatie, zette hij zijn tegenstander pat en daarmee was het 3½-4½ in het voordeel van Overschie geworden Het team van Overschie 3 pakt hiermee hun eerste overwinning, van harte gefeliciteerd en wij maken ons als Pionier 3 klaar voor de laatste beide ronden van het seizoen.
Ook hier een wedstrijdformulier:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten