zondag 31 december 2023

Kerstsnelschaak

Het werd een bijzonder geanimeerd snelschaaktoernooi! Met een opkomst in de millenniumjaren nooit eerder vertoond waarschijnlijk. Liefst 31 leden en oud-leden vonden hun weg naar de speellokatie van de schaakvereniging! Zelfs nog één persoon zonder enige band ooit met De Pionier.

Organisator Jan van Huizen werd direct al voor een probleempje gesteld. Na het maken van een eerste indeling kwamen er nog drie liefhebbers opdagen die ook nog graag mee wilden doen. Dat loste hij zonder problemen op door zichzelf voor de eerste ronde als oneven aan te geven en voor hem één van dit drietal te laten spelen en de overblijvende twee tegen elkaar te laten spelen. Laten we dan nu de eerste ronde helemaal volgen en daarin speelden Ernst Jan Pluim Mentz en Rob van Wijgerden tegen elkaar. Van te voren hadden ze aangegeven liever niet tegen elkaar te willen spelen maar daar trekt een indelingscomputer zich natuurlijk niks van aan. Ernst Jan maakte zijn faam als snelschaker hierbij helemaal waar door Rob duidelijk te verslaan. Sheila de Jonge kreeg meteen de andere topper, Thijs van Dam, tegenover zich en ook zij wist geen potten te breken. Oud-lid Tycho Kant werd nu tegen Leo Stelloo opgesteld en Tycho toonde aan Leo aan dat hij het spelletje nog steeds wel beheerste door hem te verslaan. Julian Krabbendam kreeg met Rik Verheij te maken en ook daar kon je enig krachtsverschil merken, Rik haalde zijn eerste punt binnen. Eén van de sterkere snelschakers, Jan van Dam, mocht zijn krachten meten met "nieuweling" Ton Svarthoff. Dat werd geen succes voor Ton, hij moest het punt laten aan Jan. Ze waren samen uit Ouddorp gekomen en mochten nu ook samen de eerste ronde gaan spelen en Wilko Breen moest het punt laten aan Jaap Santifort. Voor Jaap was het dus hopen dat hij ook weer mee terug mocht rijden naar Ouddorp!? Voor Albert Bijzitter was het een compleet nieuw fenomeen en dat was te merken aan zijn resultaat tegen Bart Westdijk. Bart begon het toernooi namelijk met een winstpartij. Ook Melvin de Vree kan tevreden terugzien op de eerste ronde. Hij won namelijk redelijk verrassend van Reinier van der Wende. Tim van Huizen heeft zijn jeugd mee qua snelschaken. Dat toonde hij dan ook aan Wim Noordermeer door van hem te winnen. Ook voor Frits van der Veeke werd het geen succes, Martijn van Dam tonde namelijk geen medelijden met dit oud-lid. Maar een ander oud-lid, Peter Derrez, begon dit toernooi goed door van Wilco Baartmans te winnen. Wat de namen betreft, daar is een verschil, er speelden twee spelers mee met bijna dezelfde voornaam, er was een Wilko en een Wilco. Gemakkelijk voor het vervolg!? Dan Baris Kinis. Hij speelde tegen Thomas Ammerlaan en hij verloor zijn eerste partij. Dan begon Michiel Landman het toernooi prima, hij wist van Kees Breen te winnen. Ivan Jansen kwam in touw tegen Bonne Faber, die blijkbaar niet zijn avond had. Hij startte het toernooi namelijk met verlies en het zou niet het eerste zijn. Dus twee van de laatkomers speelden tegen elkaar en dit werd de eerste remise van de avond. Lucas Braam en Quint Considine wilden elkaar blijkbaar geen pijn doen.

Dan de tweede ronde. We kenden nu al een verschil qua puntengroepen. De grootste kende 15 spelers, waarvan elk één punt had, dan het groepje van twee met elk een half punt en nog een groep van 13 nog puntloze spelers. Elke groep speelde zoveel mogelijk tegen elkaar en Martijn mocht het nu opnemen tegen Ernst Jan en ook Martijn lukte het niet om te scoren. Thijs speelde tegen Peter en ook Thijs wist zijn tweede punt te scoren. Jan van Huizen had een punt cadeau gekregen in de eerste ronde en moest zich nu waarmaken tegen Michiel. Een beetje verrassend wist Michiel te winnen. Rik wist ook zijn tweede punt binnen te halen, hij versloeg Melvin. Thomas kreeg nu een sterkere tegenstander en hij verloor dan ook van Jan van Dam. Jaap rekende af met Ivan, wat hem dus een punt opleverde. Daarentegen kreeg Bart met de jeugd - met Tim dus - te maken en dat kostte hem het punt. Quint speelde tegen een andere laatkomer en Tycho had geen zin in remise en won derhalve deze partij. Reinier kwam tegenover de andere remisespeler - Lucas - te zitten, wat hem een punt kostte. Dan nog de andere verliezers uit de eerste ronde. Wim verloor opnieuw, nu van Albert en Bonne toonde aan, dat het niet zijn avond was want Wilko won van hem. Maar Bonne was niet de enige met moeite met het tempo en dat was vooral in deze onderste regionen te merken. Rob won daar van Frits en Wilco van Sheila. Leo won van Baris en Kees verloor van Julian. Ton kreeg een punt cadeau.

Voor de derde ronde wordt het al wat makkelijker. De eerste puntengroep (allemaal met nog de volle winst) kende nu nog acht spelers en daar bleven er, na het spelen, nog vier over. Ernst Jan wist van Jaap te winnen en de jeugd speelde tegen elkaar. Tim verloor daarbij van Thijs. Ook Michiel verloor en Rik was daarvan de dader. De vierde partij leverde winst op voor Jan van Dam, hij versloeg Tycho. Lucas, net een halfje minder, wist van Jan van Huizen te winnen en de tweede met een halfje achter zijn naam, Quint, verloor met zwart van Ivan. Onderin was het verder kommer en kwel voor een enkeling want Wilco won van Reinier en Baris van Bonne. Ook Wim raakte van die hatelijke nul af dankzij een punt cadeau en Frits won van Kees.

De vierde ronde bracht Rik tegen Ernst Jan en dat leverde verlies op voor Rik, terwijl de eerste zoon-vader confrontatie winst opleverde voor Thijs. Jaap kwam remise overeen met Lucas, die daarmee voor de tweede keer remiseerde. De tweede met het halfje achter zijn naam, Quint, verloor nu van Baris, terwijl Reinier van Kees won. Eindelijk kreeg ook Bonne een punt, hoewel dat wel cadeau was!

De laatste ronde voor de pauze bracht wat meer spanning in de top want Ernst Jan speelde remise tegen Thijs. Daardoor konden Rik (winst met zwart tegen Lucas) en Tim (winst met wit tegen Michiel) wat dichterbij komen. Daarin slaagden Jan van Dam en Martijn niet dankzij hun onderlinge remise, net als Thomas, die met zwart remiseerde tegen Albert. Kijken we dan weer helemaal onderin en daar gunde Sheila een halfje aan Reinier, terwijl Peter van Rob won en ook Julian een punt scoorde tegen Bonne. Frits verloor weer, nu van Quint terwijl Kees het gratis punt meepikte.

Na een redelijk lange pauze (dit als tegenwicht tegenover het gehanteerde schaaktempo) bracht de zesde ronde dus weer verschil tussen te toppers. Tim verloor van Ernst Jan en Thijs versloeg Rik. Jaap bleek niet opgewassen tegen Jan van Dam, naamgenoot Martijn won van Albert en Thomas toonde zich sterker dan Jan van Huizen. Onderin verloor Reinier, nu van Ivan, terwijl Quint ook het punt moest laten aan de tegenstander en dat was Sheila. Rob verloor van Kees terwijl Bonne zijn eerste èchte punt scoorde tegen Frits. Vanaf nu geen punten meer cadeau, Ton was - om gezondheidsredenen - naar huis gegaan.

Weer kwam er meer spanning in de top omdat Ernst Jan niet verder kwam dan remise tegen Thomas en Martijn verloor van Thijs. De derde Van Dam, Jan, wist van Michiel te winnen, terwijl ook Rik niet verder kwam dan remise, nu tegen Tycho. Lucas toonde zich ook, hij won van Tim, terwijl Albert nog van Jaap won. In de kelder won Sheila van Peter, verloor Kees van Leo, won Wim van Bonne, verloor Frits van Reinier en won Rob tenslotte van Quint.

In ronde acht wist Thijs zijn voorsprong te behouden door van Lucas te winnen. Jan van Dam wist Ernst Jan niet van winst af te houden en Thomas bleek slimmer dan Martijn, tenminste, hij won. Rik versloeg Albert en Tycho verloor van Julian. Ook het tweede zoon-vader duel vond plaats en ook hier bleek de zoon sterker want Jan verloor van Tim. Onderin kon Reinier weer eens winnen en dat deed hij tegen Baris, terwijl Bonne weer eens verloor, nu van Rob. Ook Quint en Peter wonnen nog, resp. van Kees en Frits.

Dan de laatste ronde, waarin ieder nog kon proberen een plaatsje te stijgen of te zakken. Dat laatste was niet aan Thijs of Ernst Jan besteed, ze wonnen beiden nog, Thijs met zwart van Thomas en Ernst Jan van Michiel. De strijd om de derde plaats ging tussen Rik en Jan van Dam, die beiden 5½ punt achter

hun naam hadden staan. Wie dit zou winnen zou op de derde plek eindigen, onder beide bovenstaande giganten. En dat werd Jan. Julian verloor nog van Lucas en Tim won van Albert. Nog twee winsten want Martijn won van Tycho en Jaap van Sheila. Keren we dan terug naar de kelder en daar zien we dat Baris wint van Peter, Rob verliest van Leo en Wilco wint van Quint. Frits verliest opnieuw, nu is Ivan hem de baas. Bonne weet zelfs zijn tweede winstpartij te scoren, nu met zwart tegen Kees.
Hierna vond de prijsuitreiking plaats en ieder mocht, te beginnen met de speler met de hoogste score en daarna aflopend naar de speler met de minste punten, iets naar zijn of haar gading uitzoeken uit alles wat op bovenstaande tafel was te vinden. Misschien kun je het nog terugvinden!?
De resultaten van dit toernooi kun je vinden op onderstaande tabel:


naam


w

r

v

w.p.

SB

pt.

1

Thijs

9

8

1

0

51,0

47,00

2

Ernst Jan

9

7

2

0

51,5

44,25

8

3

Jan v.Dam

9

6

1

2

52,5

33,25

4

Tim

9

6

0

3

50,5

28,00

6

5

Thomas

9

5

2

2

50,0

28,75

6

6

Lucas

9

5

2

2

45,5

27,50

6

7

Rik

9

5

1

3

53,0

27,75

8

Martijn

9

5

1

3

49,0

23,25

9

Jaap

9

5

1

3

45,5

23,50

10

Michiel

9

5

0

4

45,0

19,00

5

11

Jan v.Huizen *

9

5

0

4

43,5

20,50

5

12

Julian

9

5

0

4

40,5

18,50

5

13

Melvin

9

5

0

4

38,0

17,50

5

14

Wim *

9

5

0

4

38,0

17,50

5

15

Albert

9

4

1

4

45,5

21,50

16

Tycho

9

4

1

4

44,0

18,25

17

Sheila

9

4

1

4

40,0

15,25

18

Bart

9

4

0

5

44,5

17,00

4

19

Wilko

9

4

0

5

39,5

14,00

4

20

Wilco

9

4

0

5

35,0

13,00

4

21

Baris

9

4

0

5

35,0

12,50

4

22

Ivan

9

4

0

5

34,5

10,00

4

23

Leo

9

4

0

5

33,0

10,00

4

24

Reinier

9

3

1

5

35,5

9,25

25

Peter

9

3

0

6

38,0

8,00

3

26

Rob

9

3

0

6

32,5

6,50

3

27

Bonne *

9

3

0

6

30,0

5,00

3

28

Quint

9

2

1

6

33,0

6,00

29

Ton *

5

2

0

3

35,0

5,00

2

30

Kees *

9

2

0

7

29,0

5,00

2

31

Frits

9

1

0

8

30,5

2,00

1

Voor de minder op de hoogte zijnden, de kolommen staan resp. voor het volgnummer, de naam, het aantal gespeelde partijen, het aantal winst- remise- en verliespartijen, ieders weerstandspunten (het totaal van ieders tegenstanders), de Sonneborn-Berger score (een optelsom van de scores van hen waar men van won, vermeerdert met de helft van het aantal punten van hen waar men remise tegen speelde) en in de laatste kolom ieders totaalscore. Overigens, het * staat voor een punt cadeau. 
Uiteraard wenst het bestuur van De Pionier en de organisatie van het toernooi alle lezers het beste voor 2024 met veel winstpartijen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten