zondag 1 januari 2023

Kerstsnelschaak

Rond de Kerstdagen en rond Pasen wordt er altijd een snelschaakavond georganiseerd. Uit die beide avonden worden er dan zes spelers geselecteerd, die de finale voor het bepalen van de snelschaakkampioen  van de club gaan spelen. Deze (Kerst)avond kende een mooie opkomst van 23 spelers waarvan 2 oud-leden.
Ook speelde de jeugdkampioen van de club mee en op bijgaande foto zien we Tim van Huizen aan het begin van zijn partij tegen oud-lid Johan Seinen. Johan was zijn sterkte uit het verleden nog niet kwijt en wist te winnen. De topfavoriet van dit toernooi, Thijs van Dam, won eveneens z'n eerste partij, van Peter Derrez. Verdere favorieten waren Jan van Dam met winst tegen Sheila de Jonge, Martijn van Dam (begon met een punt cadeau wegens het oneven aantal deelnemers), Jaap Santifort met zwart winnend van Leo Stelloo, Dik van der Pluijm, ook met zwart winnend van Michiel Landman, Rik Verheij met zwarte winst tegen Bonne Faber en Jan van Huizen, die zijn eerste partij verloor tegen Thomas Ammerlaan. Ook vader en zoon Van Wieringen speelden mee en vader Fred won met zwart van Ivan Jansen, terwijl zoon Alex de eerste remise van de avond liet optekenen tegen Wim Noordermeer. Verder won Reinier van der Wende nog van Wilco Baartmans en verloor Kees Breen van Frans Troost. Nu waren er dus elf spelers met één punt en die speelden uiteraard tegen elkaar in ronde twee. Daarin verloor Fred van Thijs, kwam een tweede remise tot stand en wel tussen Rik Verheij en Reinier van der Wende en ging het punt cadeau naar Sheila de Jonge. Van de andere spelers met één punt wist Dik van Frans te winnen, terwijl het gevecht om de beste Van Dam-speler een begin kreeg tussen Martijn en Jan, met winst voor laatstgenoemde. Jaap voelde Johan aan de tand en Johan miste hierbij nog de routine van vroeger, wat hem dus verlies opleverde. De laatste éénpunter, Thomas, won opnieuw, nu van Alex. Ook Jan van Huizen wilde wel hoog eindigen en wist dat deze ronde waar te maken, met zwart tegen Wim. De verliezers uit ronde 1 speelden ook zoveel mogelijk tegen elkaar waarbij Peter verloor van Ivan, Wilco won van Bonne, Kees verloor van Michiel en Tim zijn jeugdkampioenschap waarmaakte door van Leo te winnen.
Ronde drie bracht een punt cadeau voor Peter. Thijs wist opnieuw te winnen en Thomas werd daarbij zijn nieuwste slachtoffer. Ook zijn vader Jan won en wel van Dik, terwijl Reinier verloor van Jaap. De eerste, eigenlijk wel verrassing, werd de winst van Frans tegen Rik. Jan van Huizen bleek nog niet goed bij de les, hij verloor van Sheila. Ook in deze ronde kwam er een remise en wel tussen Michiel en Fred. Johan won nu weer, van Wilco, terwijl Ivan het niet wist te bolwerken tegen Martijn. Eindelijk wist ook Alex te winnen, hij versloeg Tim, terwijl Bonne al snel opgaf, na stukverlies, tegen Wim. Tenslotte was er ook een eerste winst voor Leo. Hij haalde zijn eerste punt tegen Kees.
Verder met ronde vier en een punt cadeau voor Bonne. Hij kon daarbij zien hoe Jaap verloor van Thijs en ook vader Jan zijn vierde punt scoorde, tegen Thomas. Dik wist nu te winnen van Johan en Martijn van Frans, die zijn verrassing uit de vorige ronde niet wist te herhalen. Sheila verloor nu van Michiel, terwijl Rik zijn verlies nog niet te boven bleek en nu verloor van Alex. Een volgende verrassing kwam op naam van Wim, die van Reinier wist te winnen. Fred en Leo speelden een interessante partij, die Fred tenslotte wist te winnen. Verder onderin verloor Peter van Jan van Huizen, die eigenlijk te laag stond. Zoon Tim won ook en wel van Ivan, terwijl Wilco tenslotte verloor van Kees.
De laatste ronde voor de pauze kende het punt cadeau toe aan Kees en vader en zoon Van Dam streden om de eerste plek. De jeugd heeft de toekomst, zegt men dan en inderdaad wist Thijs ook deze partij te winnen. Jaap bleek net iets sterker dan Dik en won dan ook. Michiel verliest de strijd om bij te blijven van Martijn terwijl ook vader en zoon Van Wieringen tegen elkaar in het strijdperk treden. Ook hier gaat het punt naar de zoon. Meer onderin de lijst zijn het de witspelers die punten scoren en wel Reinier tegen Peter, Bonne tegen Ivan en Leo tegen Wilco. Zo eindigt het eerste deel van deze competitie met Thijs fier aan kop met alles gewonnen, terwijl onderin ieder de hatelijke nul kwijt is, mede door punten cadeau. Er was ook aan de inwendige mens gedacht, er waren oliebollen en appelflappen meegenomen, alleen in de pauze werd er niet aan gedacht! Ze werden dus een ronde later gepresenteerd.
In die ronde later kreeg Ivan dan, naast een oliebol, ook een punt cadeau. Nu kende ook het gevecht om de beste Van Dam-speler te worden een vervolg want Martijn speelde tegen Thijs en ook Martijn verloor van hem. Dus Thijs werd niet slechts de beste Van Dam-speler maar waarschijnlijk ook de beste speler überhaupt deze avond. Want met nog drie ronden te spelen zou hij toch niet zo veel verspelen dat iemand anders hem in zou halen. Vader Jan verloor deze ronde wel van Jaap, die had echter al van Thijs verloren. Ook Dik verloor, van een naar het leek in goede vorm stekende Alex. Ook Sheila en Thomas wonnen beiden, resp. van Johan en Reinier. Twee punten was al aardig laag onderin en van hen verloor Leo van Jan van Huizen, net als Frans van Jan's zoon Tim. Maar Kees mocht weer eens winnen, van de met een soort kortsluiting worstelende Bonne, terwijl ook Peter weer een keer ging winnen, nu ten koste van Wilco.
In de nu volgende ronde zeven ging het punt cadeau naar Leo en won Thijs opnieuw, hij bleek ook te sterk voor Alex. De slotwinst werd steeds zekerder voor Thijs want - na Alex - naaste achtervolger Jaap verloor een beetje de aansluiting door van Thomas te verliezen. Het bleek weer een sterke ronde voor ieder, die Van Dam heette want Sheila verloor van Martijn en vader Jan verrassend van Wim. Hierdoor liep Thijs al twee punten uit op Martijn, Jaap en Jan van Dam. Voor vader en zoon Van Huizen was het geen al te prettige ronde, zoon Tim verloor van Rik en vader Jan speelde remise tegen Dik. Onderin won Michiel van Ivan, speelden Bonne en Peter remise en verloor Wilco van Frans.
Nu door naar ronde acht met een punt cadeau voor Fred. Thijs legde definitief beslag op de eerste plek door (met zwart) van Rik te winnen. Jaap en Jan van Dam wonnen beiden ook en beiden met zwart. Jaap won van Martijn en Jan van Alex. Van de onderste plaatsen was er winst voor Frans (tegen Leo), voor Peter (tegen Kees) en voor Bonne (tegen Tim). Dan wist Ivan tenslotte nog van Wilco te winnen.
In de laatste ronde was er nog een punt cadeau voor Wilco en won Thijs ook zijn negende en laatste partij van de avond, tegen Johan. Vader Jan wist van Michiel te winnen en Jaap wist net geen gooi te doen naar een tweede plek dankzij het niet verder komen dan remise tegen Alex. Martijn kwam wel bij de bovenste plaatsen dankzij winst met zwart op Thomas. Ook goede zaken deden Dik en Jan van Huizen door van resp. Rik en Frans te winnen. Er was nog een gevecht tussen Fred en Bonne om het behalen van 50%, dat door Fred werd gewonnen. Dan nog drie winstpartijen voor de zwartspelers want Peter verloor van Wim, Kees van Tim en Leo van Ivan.
Hiermee werd meteen ook de eindstand bereikt en die zag er als volgt uit:


Speler

w.

r.

v.

pt.

w.p.

SB

1

Thijs van Dam

9

0

0

9

47.0

47.00

2

Jan van Dam

7

0

2

7

51.0

35.50

3

Jaap Santifort

6

1

2

49.0

32.50

4

Martijn van Dam *

6

0

3

6

44.0

21.50

5

Dik van der Pluijm

5

1

3

47.0

25.75

6

Jan van Huizen

5

1

3

38.5

21.25

7

Thomas Ammerlaan

5

0

4

5

51.5

24.50

8

Alex van Wieringen

4

2

3

5

50.5

24.00

9

Johan Seinen

5

0

4

5

45.5

19.50

10

Sheila de Jonge *

5

0

4

5

41.0

18.00

11

Rik Verheij

4

1

4

44.5

19.25

12

Michiel Landman

4

1

4

43.0

17.75

13

Wim Noordermeer

4

1

4

42.0

17.50

14

Fred van Wieringen *

4

1

4

36.0

11.75

15

Frans Troost

4

0

5

4

39.5

13.50

16

Tim van Huizen

4

0

5

4

36.0

13.00

17

Reinier van der Wende

3

1

5

42.0

13.25

18

Peter Derrez *

3

1

5

35.0

7.75

19

Bonne Faber *

3

1

5

30.0

8.75

20

Leo Stelloo *

3

0

6

3

33.5

6.00

21

Ivan Jansen *

3

0

6

3

32.0

6.50

22

Kees Breen *

3

0

6

3

30.5

6.50

23

Wilco Baartmans *

3

0

6

3

28.5

6.50

Nog even een verduidelijking van het een en ander: de asterisk (*) staat voor een punt cadeau, w.p. voor weerstandspunten (de som van de eindresultaten van diegenen, waar tegen werd gespeeld) en SB voor Sonneborn-Berger (de som van de eindresultaten van hen waarvan werd gewonnen vermeerderd met de helft van de eindresultaten van hen waartegen remise werd gespeeld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten