maandag 5 november 2018

Ronde 8

Deze ronde kon er eindelijk weer iemand de tweede ronde van de interne bekercompetitie bereiken. De oorzaak daarvan is, dat tot nu toe steeds één van beide spelers afwezig was. Tot nu toe is nog maar de helft van de eerste ronde gespeeld en is de kans redelijk aanwezig dat de reglementen hier en daar toegepast moeten worden, met nog maar 3 mogelijkheden.
Maar dat deerde Jan van Huizen en Fred van Wieringen deze avond iets minder, zij moesten bepalen, wie van hen door zou gaan naar die tweede ronde. In de eerste partij wist Jan zijn iets sterkere status (eerste team tegen tweede team) goed waar te maken en hij won dan ook deze partij, daarbij Fred al het idee "het is afgelopen voor mij in de beker dit jaar" te geven. Maar zo makkelijk wilde de voorzitter het ook niet voorbij laten gaan en hij zette alles op alles in de tweede partij. Daarin gebeurde alles van belang op de damevleugel, waar Jan voordeel leek te krijgen langs de b-lijn. Maar Fred had goed gerekend en wist de angel uit Jan's aanval te halen en daarmee de winst in die partij binnen te halen. Dus de loterij van snelschaakpartijen en - zoals vaak te doen gebruikelijk - daarin werden de nodige fouten gemaakt. Maar, helaas voor hem, Jan maakte de meeste fouten en Fred wist beide partijen te winnen en gaat dus door naar de tweede ronde.
Voor de interne competitie mocht Bonne Faber proberen koploper Rik Verheij beentje te lichten. Maar dat bleek moeilijker dan misschien verwacht en Bonne speelde niet één van zijn beste partijen. Daar maakte Rik sterk gebruik van en kwam met zijn damevleugelpionnen sterk opzetten richting de daarheen gerocheerde koning. De a-lijn kwam ook nog eens open en daar wist Rik met dame en toren dood en verderf te zaaien. Met mat in twee in het vooruitzicht gaf Bonne dan ook op.
Jan van Baardwijk speelde weer een sterke partij tegen Martijn van Dam, hoewel hij daar opnieuw veel tijd voor nodig had. Martijn had net een hele goede partij voor het tweede team achter de rug en dacht misschien dat ook Jan een makkelijke prooi zou kunnen worden. Maar daarbij rekende hij dus mis en Jan wist de partij tenslotte naar zich toe te trekken en daarmee zelfs de tweede plek op de ranglijst voor zich op te eisen, achter koploper Rik.
Het werd ook een spannende partij tussen Leo Stelloo en Wim van Schie. Daarbij wist Wim toch, langzaam maar zeker, voordeel te krijgen. Maar bij Leo weet je dat eigenlijk nooit, hij is een speler, die plotseling, als vanuit het niets, een onverwachte zet weet te spelen. Maar Wim bleef alert en op zijn hoede en Leo moest tenslotte, in deze partij, wel zijn meerdere in Wim erkennen.
Een hele speciale partij speelden Sheila de Jonge en Frits van der Veeke. Normaal gesproken mag je enigszins verwachten dat Sheila zo'n partij naar zich toe trekt, ditmaal bleek het toch anders te gaan. Frits drong Sheila in de hoek, hoewel ook zijn eigen koning lang niet veilig stond. Maar Frits wist, met dame en toren, op de voorlaatste rij binnen te dringen en winst leek niet ver weg voor hem. Maar toen, net alsof Sheila plotseling wakker werd, kwam ze aanzetten met haar eigen dame en wist alle gevaren te bedwingen, hoewel ze natuurlijk op moest blijven letten. Ze leek er eeuwig schaak uit te gaan halen maar daar dacht Frits kennelijk anders over want hij gaf de partij op!
Opnieuw een oneven aantal spelers en dus kwam s.v.De Pionier weer op de proppen als speler. Ditmaal had het lot Thijs van Dam als zijn tegenstander uitgekozen. Voor een aantal spelers is het nog steeds iets, dat nog niet helemaal ingedaald lijkt te zijn en zo had Thijs (spelend met het jeugdtempo) op zeker moment liefst meer dan een half uur meer tijd dan zijn tegenstanders. Maar hij kreeg wel de pech, dat bijv. Rik Verheij vrij snel klaar was en Rik beet zich een beetje vast in deze partij. Thijs werd met zijn koning vastgezet op de koningsvleugel en daar moest hij tenslotte toegeven dat hij de eerste verliezer werd in dit "oneven-gebeuren". Maar hij weerde zich kranig!
Casper Verbeek is de laatste tijd goed in vorm lijkt het, hoewel er toch steeds een haar in de boter lijkt te komen met een slechte zet. Vanavond echter wist hij dat te voorkomen tegen Wim Noordermeer en dus verraste Casper zichzelf en de andere aanwezigen met een winstpunt tegen Wim!
Het bleek voor Frits Wilschut heel jammer, dat Jan van Dam de laatste paar ronden minder succesvol was geweest, nu moest Frits tegen hem aantreden. Maar Frits wist lange tijd goed stand te houden, hoewel het tenslotte wel een kwestie werd wie de langste adem had. En dat bleek, jammer voor Frits, toch Jan te zijn en daarmee kwam hij weer op een plek op de ranglijst, waarmee hij toch een beetje makkelijker thuis kan komen. Hoewel, plek 13.........?!

De nieuwe tussenstand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten