vrijdag 9 november 2018

PASCAL V1-De Pionier V1

Blije en bedroefde gezichten na afloop van het eerste treffen in het nieuwe seizoen van de viertallencompetitie. Maar, ondanks de teleurgestelde blik in zijn ogen wist Wim van Schie zijn pen toch te bewegen tot het neerschrijven van het volgende prozaïsche verslag.
De voorkant of achterkant van het gelijk (naar Marcel van Dam) is de titel, die Wim aan dit verslag meegeeft.
We zouden vertrekken van de voorkant van De Eendraght (in vroeger tijden werd er altijd verzameld aan de achterkant, totdat Leo Stelloo verwarring stichtte door de voorkant te gaan propageren, red.). Leo Stelloo zou op eigen gelegenheid gaan, zei chauffeur Wim Noordermeer 's avonds om 18.50 uur op 6 november 2018.
Albert Schaefer en Wim van Schie lipen van de achterkant naar de voorkant van De Eendraght en zagen Wim Noordermeer in een gele auto. Ruim op tijd bereikten we hierna het Denksportcentrum Papendrecht. Leo was er nog niet maar kwam 5 minuten later aan. Hij had tot 19.10 uur op ons gewacht aan de voorkant van De Eendraght. Toen hij geen van ons zag was hij maar weggereden. Hij wilde, na de schaakavond, immers naar zijn familie gaan, die achter Papendrecht woont.
Wim Noordermeer had het "op eigen gelegenheid" van Leo letterlijk opgevat, Leo wilde, als captain, eigenlijk echter in colonne rijden!
Dan over naar de schaakpartijen.
Ieder, die deze avond aan de voorkant van het bord zat - en met de witte stukken speelde - verloor zijn partij, de spelers aan de achterkant (met zwart dus) wonnen allemaal. De Pionier verloor aan de borden 1 en 3 (de beide Wimmen) en won aan de borden 2 en 4 (Leo en Albert).
Aan bord 1 wilde Wim van Schie eens met d2-d4 openen, maar week - na het antwoord c7-c6) al op zet 2, met e2-e4, van dit voornemen af. In de Caro-Kann, die zijn tegenstander graag wilde spelen, volgde al snel in de opening pionverlies voor Wim op h2. Na een tweede pionverlies, in het toreneindspel, werd het vechten tegen de bierkaai. Zijn tegenstander voerde, de hele partij, met harde hand de regie.
Aan bord 2 haalde teamleider Leo Stelloo - in de langste partij wat tijdsduur betreft - voor het Pionierteam het gelijke spel binnen. Hij had een dame gekregen voor de twee torens van zijn tegenstander. Maar, wat belangrijker was, hij had een (licht) stuk meer. De tegenstander capituleerde tenslotte, maar probeerde ons nog wel te overtuigen van een winnende zet, die hij toch - helaas voor hem - niet uitgevoerd had.
Na een gelijk opgaande partij stond er aan bord 3, bij Wim Noordermeer, een toreneindspel op het bord, met een pion meer voor Wim. Wel aan beide kanten een dubbelpion. Ik zag niet direct, waarom Wim dit zou verliezen, toch is dit wel gebeurd en hier dan de achterkant van het gelijk!
Aan bord 4 tenslotte kende Albert Schaefer een moeilijk begin van z'n partij. Dat werd echter stukken beter toen zijn tegenstander een toren richtte op zijn koningsvleugel. Die toren werd alleen gedekt door het paard op f3 en toen die tegenstander dat paard "domweg" wegspeelde betekende dat dus torenwinst voor Albert. Na nog enkele zetten zouden de dames geruild kunnen worden en zou Albert de partij met gemak binnen kunnen halen. De voorkant van het gelijk dus.
Het wedstrijdformulier zag er tenslotte als volgt uit:
PASCAL V1 1414 - De Pionier V1 1421 2-2
1 Michael Bijkerk 1566 - Wim van Schie 1590 1-0
2 Gerrit de Jong 1449 - Leo Stelloo 1453 0-1
3 Theo Punt 1370 - Wim Noordermeer 1369 1-0
4 Louis Kemper 1272 - Albert Schaefer 1273 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten