zondag 29 november 2015

Ronde 12 en Fianchetto 3-De Pionier 2

Terwijl het tweede team een heel belangrijke uitwedstrijd speelde in Schiedam bleek er toch ook een heel goede opkomst voor de interne competitie te zijn. Slechts 7 leden lieten de (schaak)avond aan zich voorbij gaan en daarvan is ook nog eens een deel schoolgaand. Eén van hen deed, zoals op de foto te zien, wel mee.
Maar laten we eerst eens kijken wat er zoal onderling tussen de leden gebeurde, beginnend bij het gevecht om de eerste plaats tussen Ernst-Jan Pluim Mentz en Jan van Huizen. Jan had hun eerste partij gewonnen, er werd dus waarschijnlijk een wraakgedachte gecultiveerd. Inderdaad, Jan kwam onder druk te staan en had veel tijd nodig voor het vinden van oplossingen. Daarvoor moest hij regelmatig de beste zet bedenken, wat hem ook net zo regelmatig lukte! Er was echter één manco in zijn stelling: hij had nog niet kunnen rocheren en in het centrum staat een koning meestal problematisch. Kort ging niet, Ernst-Jan had de (open) f-lijn met een toren bezet. Op een gegeven moment (na meer dan 20 zetten) zag Jan de mogelijkheid om de lange rochade toe te passen en dus, zo gedacht, zo gedaan. Maar de pionnen op die vleugel waren al opgespeeld, eigenlijk kwam die koning hierdoor van de regen in de drup. Dat bleek ook wel, hoewel het einde van de partij daar niet door kwam maar door het in vliegende tijdnood (ondanks het Fischer-tempo) wegblunderen van een toren.
Jan van Dam zou daar mede van kunnen profiteren door te winnen van Bonne Faber. Bonne wist daarbij niet het goede openingsplan te vinden en kwam eigenlijk al snel in de problemen. Die wist hij niet op te lossen en dit kostte hem de bescherming voor zijn koning. Jan kreeg namelijk de kans het paard op f6 te slaan, wat teruggenomen moest worden door de g-pion (of het paard moest zonder compensatie worden gegeven). Misschien had Bonne kunnen proberen een onverdedigde pion te slaan, in dat geval had Jan echter wel meer bewegingsruimte gekregen, die pionwinst werd dus niet gedaan. Een witte toren kon de zwarte stelling binnendringen en dat betekende het begin van het einde, hoewel er misschien nog waterkansjes op remise zouden zijn geweest wegens het van dezelfde kleur als de loper(s) zijn van Jan's damevleugelpionnen. Maar Bonne zag die mogelijkheid niet, ruilde nog een stel torens en raakte daar ook nog pionnen bij kwijt. Reden genoeg dus voor verlies.
Eigenlijk de verrassing van de avond kwam tot stand in de partij tussen Martijn van Dam en Jan van Baardwijk. Als jeugdlid heeft Martijn het recht op het spelen van partijen in versneld tempo en dat was misschien een nadeel voor Jan. Maar hij leek een betere stelling op te kunnen bouwen, hoewel Martijn ook zijn kansen greep door een aanval op f7 met o.a. een loper. Toen Jan die loper aanviel met een pion speelde Martijn die loper niet weg maar viel op zijn beurt een paard van Jan aan met één van de verdedigende pionnen voor zijn koning. Linke soep eigenlijk maar hij kwam er toch als bovenliggende partij uit! Middels een heel mooi uitgevoerde koningsaanval wist Martijn tenslotte Jan tot overgave te dwingen!
Een partij tussen twee spelers, die graag hun tijd nemen voor het bedenken van hun zetten was die tussen Dik Roeffel en Leo Stelloo. Dan is het logisch dat ze nog steeds bezig zijn als veel anderen al klaar zijn, tenminste, als er geen fouten worden gemaakt. Opzichtige fouten werden er inderdaad niet gemaakt, toch leek Dik langzamerhand de partij naar zich toe te gaan trekken. Maar vaak loopt het dan toch anders, zo ook hier. Dik had zijn a-pion opgespeeld om wat ruimte te kunnen krijgen middels ruil tegen de b-pion van Leo. Maar deze vond dat geen goed idee en zorgde er, middels het opspelen van die b-pion, voor dat Dik een mooie vrijpion kreeg, nog gesteund door een toren op a1 ook! Maar Dik meende het anders te moeten spelen, speelde die toren naar de (open) d-lijn en vandaar naar de zevende rij. Dat bleek tenslotte toch geen goed idee en Leo kreeg een toren op de tweede rij en kon zodoende Dik's koning afhouden. Viktor Korchnoi gaf vroeger soms het schaak der wrake, Dik speelde nu tenslotte de promotie der wrake. Verlies voor Dik dus tenslotte.
De partij tussen Frits van der Veeke en Johan Müllenberg had eigenlijk niet al te veel voeten in de aarde. Frits kwam, naar het leek, gevaarlijk opzetten en Johan trapte er als het ware in. Zo kwam diens koning heel moeilijk te staan met de dame van Frits op f7 staand. Johan wist nog even te ontsnappen met z'n koning, dat bleek tenslotte slechts uitstel van executie.
Een heel snelle partij tussen Casper Verbeek en Tim Albus. Eigenlijk zijn de meeste partijen van Tim zo en - helaas voor hem - maakt hij dan vaak dat foutje. Nu echter niet en Casper moest al snel de spreekwoordelijke pijp aan Maarten geven.
Frits Wilschut kreeg te maken met de vader van Tim, Wim Albus en Frits wist deze Albus een tijdje op afstand te houden. Maar het materiaal van Frits bevond zich grotendeels op de damevleugel en de aanval van Wim kwam langs de andere kant, met de dame en wat later ook een toren. Die kwamen beide op de h-lijn te staan en aan mat voor Frits was derhalve niet meer te ontkomen.
Dan Trudy Angeneind. Ze kreeg nu Ronald van Velzen tegenover zich en Ronald kreeg een mooie aanval terwijl het materiaal van Trudy te weinig met elkaar samenwerkte. Op een gegeven moment gaat zoiets zich toch wreken en Trudy wist tenslotte niet meer te ontsnappen.

Door dit alles is er weer een nieuwe stand, terwijl Fred van Wieringen nog iets over "zijn" wedstrijd tegen Fianchetto 3 schrijft:

Op donderdag 26 november 2015 reed het tweede  team van De Pionier naar Schiedam om tegen Fianchetto 3 te spelen. Na enig zoekwerk konden we met moeite de auto parkeren. Binnen gekomen zagen we wat oude bekenden (Jos Kruidenier en Jan Zoorob). Om 20.00 uur werden we door de wedstrijdleider aan de borden geroepen, waarna hij het sein gaf om de klokken te starten. Fianchetto 3 had, net als De Pionier 2, nog geen wedstrijd verloren. Zelfs de gemiddelde rating was bijna hetzelfde.

Het eerste half uur werd gebruikt om een goede opening op het bord te toveren. Zelf zat ik met mijn rug naar de rest van de borden dus kon niet zien dat Ben Blakmoor aan bord 6 met zwart al klaar was met zijn partij. Ik vroeg hem hoe de partij was verlopen en hij antwoordde “ach..ik won een stuk en snel daarna kon ik mat geven, het is een gave…..”. Prima gedaan Ben! 0-1
Teamleider Peter Derrez aan bord 4 is dit seizoen goed bezig. Ook nu had hij zijn tegenstander op de koningsvleugel in de tang. Na circa anderhalf uur spelen hoorde ik zijn tegenstander zeggen “ja, ik gaf een stuk weg”. Na dit stukverlies feliciteerde hij Peter met de overwinning. 0-2
Naast mij zat Michiel Landman aan bord 2. Michiel had een sterke tegenstander en had een moeilijke avond. Hij was een pion kwijt geraakt. Achter mij hoorde ik gepraat aan bord 5, waar Frans Troost speelde. Het bleek dat hier ook spraken was van een stukverlies en ook Frans won zijn partij. 0-3
Aan bord 3 speelde Alex van Wieringen een prima partij. Ook hij had een gelijkwaardige tegenstander, waarbij beide spelers de zware stukken naar de damevleugel schoven. Daar liep het zo vast dat beiden genoegen namen met een remise. ½–3½
Wim Noordermeer aan bord 8 had een vest van zijn buurvrouw geleend want het was best fris in de zaal, maar Wim liet zich daardoor niet afleiden en speelde ook een sterke partij. Hij wist echter niet door de verdediging van de zwarte stukken te komen en beide spelers namen dus genoegen met een remise. 1-4
Fred van Wieringen aan bord 1 had de speler met de hoogste rating tegenover zich. En dat was wel te merken ook! Over elke zet werd hard nagedacht. Fred had op de damevleugel een meerderheid, 2 pionnen tegen 1 pion. Daar focuste hij zich op. Ondertussen kon Michiel een matdreiging niet meer tegenhouden. Hij probeerde nog door diverse schaakjes met de dame om dat te voorkomen…..maar helaas. 2-4
Fred had een verkeerde zetwisseling gedaan op de damevleugel waardoor hij een pion achter kwam. Zijn paard werd echter zeer sterk. Kort nadat Michiel had verloren, zette zijn tegenstander de koning op dezelfde lijn als de loper. Die loper stond niet gedekt. Toen Fred de toren ertussen zette was de loper verloren en meteen de partij ook. 2-5
Aan bord 7 zat Sheila de Jonge te schaken. Sheila had in de middag een migraineaanval gekregen en dat was tijdens haar partij nog niet over. Sheila wilde niet op zo korte termijn afzeggen. Tot en met het middenspel ging het goed, maar toen raakte zij een stuk tegen een pion kwijt. Toch streed ze door tot het einde en wist de laatste pion te verschalken. Zij raakte zelf daarbij haar loper kwijt, maar er stonden nu een koning, een loper en een paard tegen een koning op het bord. Op zich gewonnen natuurlijk, maar wat doe je als je geteisterd wordt door migraine……? Er werd remise overeengekomen zodat de eindstand 2½-5½ werd.

Door deze overwinning staat De Pionier 2 bovenaan in de competitie.

Het wedstrijdformulier zag er tenslotte zo uit:
Fianchetto 3 1628 - De Pionier 2 1608 2½-5½
1 Bart Germeys 1727 - Fred van Wieringen 1705 0-1
2 Bela Hlavaj 1678 - Michiel Landman 1574 1-0
3 Hans Dopper 1666 - Alex van Wieringen 1616 ½-½
4 Leo Koster 1777 - Peter Derrez 1586 0-1
5 Gilles Deegeling 1557 - Frans Troost 1662 0-1
6 Jan Weitering 1502 - Ben Blakmoor 1697 0-1
7 Fred van Gent 1532 - Sheila de Jonge 1446 ½-½
8 Bart van der Sloot 1582 - Wim Noordermeer 1581 ½-½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten