woensdag 28 oktober 2015

SOF/DZP 4-De Pionier 3

Het (nieuwe) derde team is redelijk flitsend uit de startblokken geschoten, ondanks een speler te weinig. Zou het team die start ook weten voort te zetten in de eerste bocht?

De maandag van spelen begon voor teamleider Leo Stelloo met een teleurstelling want Albert Schaefer belde af wegens ziekte. Nu zit het team al heel krap in z'n spelers dus moest Leo naarstig op zoek naar vervanging. In de eerste wedstrijd was dat eigenlijk niet meer mogelijk aangezien de afmelding toen pas 5 minuten voor aanvang van de wedstrijd kwam. Nu dus een hele dag daarvoor en er werd vervanging voor Albert gevonden in Trudy Angeneind. Omdat er maar 3 spelers van het team daadwerkelijk in Hellevoetsluis wonen werd er met 3 auto's gegaan en alle acht spelers arriveerden ruimschoots op tijd bij de speellocatie van De Zwarte Pion, gastheer voor de wedstrijden van SOF/DZP 4.
Na een gezellige speech van wedstrijdleider Mark Lagendijk (je kunt hem niet van zijn stuk brengen, behalve als Feijenoord achter staat!?) werden de acht gevechten gestart. Zoals Mark na de wedstrijd ook vertelde, als hij intensief met zijn eigen partij bezig is, dan loopt hij wel eens rond om naar de andere partijen te kijken maar neemt daar eigenlijk maar weinig van op dan voor een eventueel later verslag. Zo verging het schrijver dezes deze wedstrijd eigenlijk ook!
Maar bij een korte rondgang na een half uurtje spelen bleken zo goed als alle partijen nog in een spannend evenwicht, behalve die van invalster Trudy aan bord 8. Haar tegenstander Philippe van Waardenburg, die, na een ingrijpende operatie deze zomer weer zo goed als helemaal terug lijkt te zijn. was met een toren binnengedrongen op a8 en het zag er slecht uit voor haar. Ze wist het nog wel een poosje vol te houden, haar koning werd echter steeds verder naar het centrum gejaagd en daar op zeker moment mat gezet. Toch eigenlijk wel een domper, er zat op dat moment geen beter resultaat voor de Pioniers in.
Wat later ontstond er enig geroezemoes en kwam de tegenstander van Frits Wilschut aan bord 5 iets vragen aan zijn teamleider, wat later bleek dat hij toestemming voor een remiseaanbod kwam vragen. Dat werd hem toegestaan en zo was het eerste halfje voor het Pionierteam een feit.
Ook bleek in diezelfde periode, dat Frits van der Veeke aan bord 4 pardoes had gewonnen, zijn tegenstander blunderde de dame weg en gaf meteen op. In hun partij liet de witspeler na, wat Frits wèl deed (en vaak gebruikelijk is bij tegengestelde rochades), namelijk aanvallen aan de kant, waarop de tegenstander heeft gerocheerd. Hij deed het tenslotte wel, toen was het echter te laat en werd ook meteen de dekking van een belangrijke pion "zomaar" opgegeven. Daar sprong Frits, met een forse dosis Haagse bluf, meteen op in en z'n tegenstander trapte daar, ondanks zijn hele lange ervaring op schaakgebied, met open ogen in. Dat kostte dus even later zijn dame en dus de partij.
Hiermee was de stand dus gelijkgetrokken en even later zelfs in Pioniervoordeel omgebogen door Wim Albus aan bord 6. Eigenlijk ook daar heel weinig van gezien, totdat op zeker moment alles weer in de beginstand stond, met de zwarte koning op veld d5.
Maar de voorsprong werd snel tenietgedaan door zoon Tim, spelend aan bord 7. Waarschijnlijk had hij wat te veel van zijn stelling gevergd en moest daardoor zelfs opgeven.
Tussenstand, met nog de eerste drie borden bezig, dus 2½-2½ en een gelijkspel ging zich enigszins aftekenen, vooral omdat teamleider Leo een remiseaanbod kreeg terwijl hij wel een stuk voorstond maar erg slecht in zijn tijd. Na ampele overweging besloot Leo om het aanbod maar te accepteren, vooral in de wetenschap, dat hij op die manier al zoveel partijen had verloren door toch maar door te spelen.
Nu stond het dus 3-3 met een vrijwel in evenwicht zijnde stelling aan bord 2 en een moeilijk in te schatten stelling aan bord 1 maar wel een Pionier die slecht in zijn tijd zat.
Aan bord 2 beleefde Bonne Faber eigenlijk een moeilijke avond, hij wist geen sluitend plan te vinden om een sterke aanval op te zetten. Wel werd er zo hier en daar materiaal afgeruild, waaronder noodgedwongen een sterk paard, dat zich een tijdje op het sterke veld d4 had genesteld en wat later een mooie loper, die wel een paard moest slaan, dat anders materiaalwinst had weten te realiseren. Toen, met aan beide kanten 2 torens en een aantal pionnen, werd een remiseaanbod gedaan, wat meteen werd overgenomen door Mark Lagendijk, spelend aan bord 1: "Zullen we het dan dus maar op 4-4 houden?". Maar Jan van Baardwijk (bord 1 voor De Pionier 3) wilde nog doorspelen, ondanks zijn tijdsachterstand. Dus voelde Bonne zich ook gedwongen om door te spelen.
Plotseling echter, met nog zo'n twee minuten op z'n klok over, terwijl Mark er inmiddels nog zo'n 10 over had, beging de voorzitter van De Zwarte Pion een enorme blunder en liet zich pardoes midden op het bord mat zetten, dankzij een pionzet waardoor hij het matveld voor een paard vrijgaf.
Nu stond het dus 3-4 en dat betekende voor Bonne meteen het sein nu zelf remise aan te bieden. Dat aanbod werd ook vrijwel meteen aangenomen, de stelling leek dan ook potremise.
Mark Lagendijk moest dan nu (helaas voor hem) het wedstrijdformulier er als volgt uit laten zien:
  SOF/DZP 4 1302 - De Pionier 3 1334 3½-4½
1 Mark Lagendijk 1452 - Jan van Baardwijk 1417    0-1
2 Cees Vis 1377 - Bonne Faber 1570   ½-½
3 Jos Bosch 1348 - Leo Stelloo 1421   ½-½
4 Piet Lesuis 1299 - Frits van der Veeke 1328    0-1
5 Koert Wijnands 1292 - Frits Wilschut 1278   ½-½
Piet Schilder 1237 - Wim Albus      0-1
7 Jan Donkersloot 1212 - Tim Albus      1-0
8 Philippe v.Waardenburg 1195 - Trudy Angeneind  989    1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten