zondag 4 oktober 2015

De Pionier 3-Krimpen 5 en ronde 4

"Een nieuwe lente, een nieuw geluid" is een bekend gedicht van Herman Gorter en deze titel is bijzonder toepasselijk op het nieuwe derde team van De Pionier! Fred van Wieringen was wedstrijdleider, ook schreef hij een commentaar, niet alleen over de wedstrijd, ook over het verdere gebeuren deze avond.

Donderdagavond 1 oktober moest het derde team van de Pionier aantreden tegen Krimpen a.d. IJssel 5. Na jaren in de viertallencompetitie te hebben gespeeld, speelt het derde team nu als achttal.
Kort voor de aanvang van de wedstrijd kreeg teamleider Leo Stelloo een bericht van Tim Albus dat zijn vader verhinderd was voor de wedstrijd. Er kon geen vervanger worden opgesteld omdat de overige aanwezige leden in het eerste en het tweede team uitkomen.
Leo besloot om bord 1 onbezet te laten. Het derde team begon dus met een 0-1 achterstand.
Na een uur spelen liep ik langs de borden en zag dat ze bijna allemaal gelijk stonden. Echter, aan bord 8, waar Tim Albus speelde merkte ik dat Tim druk uitoefende op de zwarte stelling. Zelf gebruikte Tim zeer weinig tijd en zijn tegenstander juist veel. Met zijn beide torens en de dame zette Tim een prima aanval in, wat resulteerde in een overwinning (1-1).
Jan van Baardwijk, spelende aan bord 3, won een loper. Met deze materiaalwinst wist Jan de partij naar zich toe te trekken. Toen er weer een stuk werd gewonnen gaf zijn tegenstander op (2-1).
Aan bord 5 speelde Frits van der Veeke een prima partij. Frits kreeg, na een pionwinst, twee torens gericht op zijn koningsstelling, maar wist de aanval goed te verdedigen. Na nog een pionwinst dacht zijn tegenstander.....dat kan ik ook. Met een toren sloeg hij een pion, echter, deze stond gedekt door de dame en de toren werd veroverd. De partij was meteen uit (3-1).
Bonne Faber had aan bord 2 een gelijkwaardige tegenstander. Bonne wist nog wel een vrijpion te creĆ«ren, maar, na ruil van de dames stond de stelling gelijk. Na een remise aanbod bekeek Bonne de andere borden en nam het aanbod aan (3½-1½).
De volgende partij die op een einde liep was die van Frits Wilschut. Frits speelde aan bord 6 een prima partij. Hij veroverde een pion en even later nog eentje, waarna hij de druk kon opvoeren. Zijn tegenstander bezweek onder deze druk en verloor een stuk waardoor Frits de partij won, hoewel hij op het eind de toeschouwers nog wel even in spanning hield met een paar toch wat minder goede zetten (4½-1½).
Er waren nog twee partijen bezig terwijl er slechts met z'n zevenen werd gespeeld en de wedstrijd was al gewonnen!
Albert Schaefer, komende van schaakvereniging Ontspanning, speelde aan bord 7 een moeizame partij. Zijn tegenstander was gelijkwaardig en lang ging het dan ook gelijk op. Albert verloor echter een pion en daardoor drong de vijandige dame Alberts stelling binnen. Deze dame zorgde ervoor dat Albert de partij verloor (4½-2½).
Teamleider Leo Stelloo speelde aan bord 4 na circa een uur een kansloze partij. Toen verloor Leo namelijk een paard. Leo kennende gaf hij niet op en probeerde wat materiaal terug te winnen. Beetje bij beetje veroverde zijn tegenstander terrein en schoof (te?) behoedzaam zijn vrijpion naar voren. Tegen het einde van de reguliere speeltijd lukte het deze pion te laten promoveren. Pas toen gaf Leo op. Strijdend als een echte teamleider.
De eerste wedstrijd werd dus met 4½-3½ gewonnen. Proficiat!

De Pionier 3 1390 - Krimpen a.d.IJssel 5 1396 4½-3½
1 s.n.o. - Henk Stam 1567 0-1
2 Bonne Faber 1570 - Aad van den Haak 1476 ½-½
3 Jan van Baardwijk 1417 - Jos Visser 1397 1-0
4 Leo Stelloo 1421 - Peter de Weerd 1376 0-1
5 Frits van der Veeke - Arie de Kwant 1328 1-0
6 Frits Wilschut 1278 - Leo Koot 1234 1-0
7 Albert Schaefer 1264 - Rob Scherjon 0-1
8 Tim Albus - Peter van Wieringen 1-0

Naast deze externe wedstrijd werden er ook nog huishoudelijke partijen gespeeld. Zo ook een bekerwedstrijd tussen Martijn van Dam en Ben Blakmoor. Martijn speelt als jeugdspeler regelmatig bij de senioren mee en moest voor de beker dus aantreden tegen Ben. De eerste partij heb ik door wedstrijdleider te zijn bij het derde team niet gezien maar hoorde dat Ben deze had gewonnen. Ik zag in de tweede partij dat Martijn zich goed verweerde tegen Ben. Martijn dacht een stuk voor te komen, echter Ben drong met zijn dame de stelling van Martijn binnen. Veroverde het stuk terug en even later de partij. Ben dus naar de volgende ronde. Martijn liet wel zien dat hij een aanwinst is voor De Pionier.
De (kleur)kwaliteit van onderstaande foto laat wat te wensen over, toch wordt er een leuk beeld gegeven van de interne partijen en een deel van de externe wedstrijd. 

Jan van Huizen speelde tegen Arie Bliek. Arie speelde zeer gesloten, echter wist Jan na enige tijd een loper te veroveren. Er werd nog doorgespeeld maar Arie wist niet onder het door Jan opgezette schaakmat uit te komen.
Ad van de Ree moest tegen Ronald van Velzen, die iets later op de vereniging verscheen. Ronald verdedigde zich kranig maar Ad drong met een pion door tot aan de achterste lijn en kreeg daardoor materiaalwinst. Beiden speelde nog even door maar Ronald moest tenslotte toch zijn meerdere in Ad erkennen.
Sheila de Jonge moest uitkomen tegen clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz. Een zware opgave dus. Sheila hield het lang vol maar werd beetje bij beetje terug gedrongen en verloor een aantal pionnen op rij. Dit was te veel voor Sheila en ze gaf Ernst-Jan de hand.

Jan van Dam had aan Wim Noordermeer een taaie tegenstander. Wim, altijd loerend naar trucjes, hield de stelling goed gesloten. Maar het krachtsverschil was te groot en Jan kwam na circa 2 uur spelen een pion voor. Dit was genoeg voor de overwinning.

Door dit alles is hier de nieuwe stand in de competitie te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten