zaterdag 1 november 2014

RSB team 2 en intern ronde 8

De Pionier 2 – Finchetto 4

Donderdag 30 oktober 2014, de 2e wedstrijd voor De Pionier 2 stond op het programma. Fianchetto 4 was de tegenstander. Beide teams hadden hun 1e wedstrijd gewonnen dus zou het wel een spannend kunnen worden. Het 2e team, zonder de vast bord 1 en 2 spelers. Bonne Faber herstellende van een zware operatie en Alexander van Wieringen kreeg ’s middags last van een buikgriep. Wim Noordermeer en Leo Stelloo stonden nu in de basis.
Op bord 1 zat nu Peter Derrez. Hij was er op gebrand een goed resultaat neer te zetten. De opening liep voor beide spelers goed en er werd begonnen aan het middenspel. Met een ingewikkelde stelling werd Peter remise aangeboden. Na overleg met teamleidster Sheila de Jonge werd de remise aangenomen (½ - ½).
Michiel Landman op bord 2 kwam in het begin een pion achter, maar stond positioneel beter. Hij leidde zijn dame en toren naar de vijandige koningsstelling en begon deze te bestoken. Hij won zelfs twee pionnen en drong met zijn f-pion door naar de 7e lijn. De zwarte koning werd opgesloten en kon mat niet voorkomen ( 1 ½ - ½).
Bij Arie Bliek op bord 5 ging het minder goed. Na een uur stond het qua materiaal wel gelijk, maar hij kreeg toch een ver doorgeschoven pion te verduren. Hierdoor werd de ruimte voor Arie zijn stukken een stuk kleiner en hij Weerd ver naar achter gedrongen. Dit resulteerde in materiaalverlies. Na enige tijd zag Arie in dat het hopeloos was en gaf op (1 ½ - 1 ½ ).
Naast Arie zat Wim Noordermeer op bord 4. Wim speelde een prima partij. Hij zette een aanval op en de koningsstelling werd aangevallen door de dame en twee lopers. Zijn tegenstander verdedigde zich goed, maar kon niet voorkomen dat Wim eerst 1 en daarna een 2e pion wist te winnen. Met dit materiaaloverwicht wist Wim de partij naar zich toe te trekken en de winst was een feit (2 ½ - 1 ½).
Jan van Baardwijk aan bord 3 kwam goed uit de opening. Hij zette een mooie aanval op via de damevleugel en zette dusdanig druk dat hij een pion won. Maar nog belangrijker dan dat was het binnendringen in de vijandige stelling. Hij won nog 2 pionnen een kwaliteit. Zijn tegenstander gaf hierna op (3 ½ - 1 ½).
Van de overige borden stand Rob van Wijgerden op bord 7 het best. Het middenspel zag er wel ingewikkeld uit, maar Rob zag kans via een mooie combinatie een paard te winnen. Met dit materiaalvoordeel ging Rob op jacht naar de winst. Via een mooie aanval moest zijn tegenstander of de dame geven anders werd het mat. Hij speelde niet verder en feliciteerde Rob met de overwinning ( 4 ½ - 1 ½). Met deze stand waren de twee punten binnen.
Invaller Leo Stello was op bord 8 bezig aan een zeer gesloten partij. Er werd door beide spelers goed gespeeld. Leo wist in eerste instantie een pion te winnen maar hij moest er ook weer 1 teruggeven. Enige tijd later won hij weer een pion. Maar zoals gebruikelijk bij Leo ging zijn tij een rol spelen. Met nog een aantal minuten op de klok bood hij remise aan. Na enige denkwerk werd dit geaccepteerd (5 – 2).
De laatset partij die nog bezig was, werd een bijzondere. De gehele partij was gelijk opgaand. Sheila werd tot twee keer toe remise aangeboden. Zij dacht echter er een overwinning uit te slepen. Zij kreeg echter de deksel op haar neus. Sheila werd binnen enkele zetten mat gezet.
De einduitslag werd uiteindelijk 5-3 voor De Pionier. Die hiermee haar 2e overwinning haalde. Prima gedaan!De interne competitie kende donderdag vijf partijen Ons nieuwste lid Wim Albus moest het opnemen tegen de geslepen Ben Blakmoor. Ben won vroeg in de partij een paard door een penning. Met deze materiaal achterstand werd het voor Wim wel erg moeilijk. Hij speelde nog kranig door maar het was onbegonnen werk. Na circa anderhalf uur moest Wim de overwinning aan Ben laten.
Wat anders ging het bij zijn zoon Tim Albus. Deze moest het opnemen tegen Jan van Huizen. Normaal zou dit voor Jan geen problemen moeten opleveren. Jan begon na de opening een aanval op Tim zijn koningsstelling. Tim trok zich niets van deze aanval aan en ging zelf ook in de aanval. Wat resulteerde in een “mat in drie”. Een prima overwinning voor Tim!
Wim van Schie kwam De Pionier ook weer eens verblijden met een bezoek en werd gekoppeld aan Ernst Jan Pluim Mentz, ons meervoudig kampioen. Hij kon dus meteen aan de bak! Het eerste uur kon Wim het spel nog redelijk volgen maar het krachtsverschil was te groot. Ernst Jan won materiaal en drukte dit uit in een overwicht. Na twee uur hield Wim het voor gezien. Ernst Jan is na zijn partijen wel altijd zo sportief om zij tegenstanders uit te leggen waar het mis ging en hoe je het beter kan doen. Vaak zijn dat wel wijze lessen.
Prima Ernst Jan!
Ger Croonenberg en Trudy Angeneind werd aan elkaar gekoppeld.  Na een uur spelen stond de stelling gelijk. Ger gooide het hierna op de aanval en kreeg een stuk tegen twee pionnen. Enkele zetten later zag Ger over het hoofd dat zij dame in stond. Trudy dacht even na…klopt dit? Ja dus en sloeg de dame. Door dit materiaaloverwicht was het voor Trudy niet moeilijk om de overwinning te pakken.
De laatste partij ging tussen Rick Verheij en Jan van Dam. Rick kreeg in het begin een half open b-lijn. Echter Jan begon op deze vleugel druk te zetten en dat resulteerde in een pionwinst. De zetten erna verliepen voor Rick minder. Hij moest nog twee pionnen geven. De pionnen die Rick achter stond waren ook nog eens vrij pionnen. Hij probeerde nog wel tegenspel te bieden, maar het was onbegonnen. Jan speelde het prima uit en haalde de overwinning binnen.De stand na ronde 8
Ronde 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten