zondag 26 oktober 2014

Ronde 7

Voor er op deze avond
werd geschaakt had voorzitter Fred van Wieringen twee mededelingen. Een goede en een minder goede mededeling. De eerste was het goede, namelijk De Pionier mocht zich verblijden met een nieuw lid. Wim Albus, de vader van Tim, had kort tevoren gebeld om te vragen of hij mee mocht spelen. Uiteraard kon dat. Hoe zijn partij verliep leest u verder in het verslag. De tweede mededeling was minder vrolijk. Ons bestuurslid en interne competitieleider Bonne Faber heeft afgelopen vrijdag een zware operatie ondergaan en wij hebben gehoord dat de operatie goed is verlopen. Bonne moet circa anderhalf tot twee weken in het ziekenhuis verblijven en een lange revalidatietijd wacht hem. Hierbij wensen wij hem en zijn familie veel sterkte toe. We zullen hem de komende weken (maanden?) missen op de clubavond.
Voor de interne competitie werden zes partijen gespeeld. Fred van Wieringen was oneven.
De eerste partij die opviel was die van Rick Verheij en Michiel Landman. Na een half uur werd er flink afgeruild en er ontstond situatie waarbij beide spelers twee torens, een dame en diverse pionnen hadden. Waarschijnlijk vonden de beide spelers het te onoverzichtelijk en ruilde ze de dame en torens ook af. In de overgebleven pionnenstelling vond Rick de juiste voorzetting. Met een tempo meer wist hij de pionnen 1 voor 1 te verschalken en Michiel moest opgeven.
Leo Stelloo ging verhaal halen bij Jan van Huizen die de indeling had verzorgt. Moest ik, Leo Stelloo tegen Ernst Jan PluimMentz? Leo werd gewezen op zijn achtste plek op de ranglijst.
Het werd even stil en ging achter het bord zitten en begon aan de partij. Ernst Jan liet Leo in de opening twee pionnen slaan. Hij kreeg hiervoor veel ruimtelijk voordeel. Leo werd zet na zet onderdruk gezet. Hij hield verassend lang vol met goed verdedigend werk, maar na diverse combinaties was het niet te houden. Hij moest Ernst Jan de overwinning laten. Toch knap gespeeld Leo!
Peter Derrez en Jan van Huizen speelden een zeer spannende partij. In een onoverzichtelijk middenspel werden de spelers gedwongen zich tot het uiterste in te spannen om tot een goed eindspel te komen. Jan kwam iets beter te staan tot hij a4 speelde. Deze zet bleek later de verliezende zet. Peter profiteerde daarvan en schoof langzaam de partij naar zich toe. Na wat nadenken gat Jan toe dat het niet meer te redden was en feliciteerde Peter met de overwinning.
Frits Wilschut moest het opnemen tegen Ben Blakmoor. Frits wist dat dit een lastig schaakavondje zou worden. Hij probeerde het centrum te bemachtigen en deze dicht te houden, maar Ben wist met enkele rustige voortzettingen zijn stelling steeds te verbeteren.
Eerst 1 en toen een tweede pion ging er bij Frits af. Met een fraaie combinatie kon Frits mat achter de “paaltjes” niet voorkomen.
Een mooie wedstrijd werd het tussen Wim Noordermeer en Jan van Baardwijk Van de opening tot het middenspel werd er goed gespeeld. Een gesloten stelling waar moeilijk voordeel uit te halen was. Wat schets mijn verbazing toen ik weer ging kijken, Wim stond qua materiaal voor en leek makkelijk de eindzege te halen. Echter Jan gooide alles in de strijd en kreeg prima spel. Maar als vanouds had hij de klok tegen. Onder andere door tijdnood werden er een paar mindere zetten gespeeld en Wim maakte het vakkundig af.
Tim Albus en Arie Bliek speelden ook een gelijk opgaande partij tot het middenspel. Tim raakte een paard tegen twee pionnen achter en Arie zette zoveel druk dat Tim zelfs een dame verloor. Tim speelde nog door maar verloor toch.

Ons nieuw lid Wim Albus, die opmerkte dat hij heel lang niet had gespeeld, werd gekoppeld aan Trudy Angeneind. Wim kwam in de opening al snel een pion in het centrum achter. Wim viel deze pion aan met zetten die zijn positie ook nog eens versterkte. De pion was voor Trudy niet te houden en de stand qua materiaal stond gelijk, echter Wim stond positioneel sterker. Met deze stelling begon hij de stelling van Trudy te bestoken. Met zijn paard viel hij de dame van Trudy aan. Dit werd niet gezien en damewinst was een feit. Voor Wim was het een koud kunstje om de partij winnend naar zich toe te trekken.

De stand na ronde 7
Ronde 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten