woensdag 29 november 2017

De Pionier 1-Onésimus 2 en ronde 11

Het werd weer een avond met gezellige drukte en spannende partijen. Voor de externe spelers werd het niet allemaal rozengeur en maneschijn, intern werd een begin gemaakt aan de tweede ronde van de bekercompetitie en er waren nog een aantal partijen voor de huishoudelijke competitie.

Het eerste Pionierteam moest de - voor hen vervelende - ervaring van de vorige ronde van zich af schudden en daarvoor kwam een achttal Kralingers zich als schudders aanbieden. Maar zouden ze dat wel van harte doen? De kans daarop was toch niet al te groot!
De wedstrijd begon echter goed voor de Pioniers, getuige de redelijk snelle overgave door de tegenstander van Rik Verheij aan bord 5. Op dat moment tekende zich ook al iets goeds af voor Ad van der Ree aan bord 6. Ad had, met redelijk gemak, een materiële voorsprong op weten te bouwen, wat zich op zeker moment uitte in een stuk meer. Even later bleek er een dubbel toreneindspel overgebleven te zijn met nog enkele pionnen aan beide kanten. Dat eindspel wist Ad, natuurlijk mede dankzij een stuk meer, met waar veldheerschap af te ronden naar het tweede winstpunt.
Maar hierna kwam de klad er in en ging de grauwsluier, waaronder ook de verdere partijen gebukt leken te gaan, zich over de speelzaal uitbreiden.
Al redelijk in het begin van de wedstrijd was te zien, dat Ernst-Jan Pluim Mentz het aan bord 1 moeilijk had. Maar het geloof in het kunnen van onze topman gaf het gevoel "dat red hij wel". Maar hij redde het niet en de verrassende - om in voetbaltermen te spreken - aansluitingstreffer werd een feit. Verrassend daarbij is zeker de wetenschap dat zijn tegenstander in hun vorige ronde had verloren van een speler met een rating van nog geen 1500 punten!
Helaas veel te snel hierna moest ook Jan van Huizen, aan bord 2, de eer aan zijn tegenstander laten en kwam er dus een droevig gevoel over al wat Pionier was.
Maar gelukkig kon toch het tij worden gekeerd, eerst door teamleider Jan van Dam aan bord 3 en wat later ook door Jaap Santifort aan bord 4.
Hierdoor werd in ieder geval één wedstrijdpunt veiliggesteld. iets, waarover voor de wedstrijd eigenlijk de schouders over opgehaald zouden zijn. Nu echter werd het met plezier verwelkomd!
En ook het tweede wedstrijdpunt zou nog komen, daar zorgde Alex van Wieringen aan bord 8 wel voor. Hij had een redelijk goede stelling weten te fabriceren met nauwelijks fouten er in. Dat bracht zijn tegenstander er toe om remise aan te bieden met de opmerking "ik zie niet hoe ik er doorheen moet komen" en dat aanbod werd, toch wel met enige graagte gezien de stand in de wedstrijd, door Alex aangenomen.
Nu was alleen nog invaller Bonne Faber bezig aan bord 7. Bonne had een heel mooie eerste helft gespeeld en zijn tegenstander zag al donkere wolken door zijn zwerk drijven. Maar hij had zich geen zorgen hoeven te maken, Bonne zag de winnende voortzetting niet, hoewel het er erg dreigend uitzag met beide lopers op de damevleugel en een half open c-lijn met daarop voor zwart de dame en een toren. Nu had dus een ruil van twee torens tegen de dame moeten gebeuren (was op dat moment niet te vermijden geweest voor wit) en de winst had eigenlijk voor het grijpen gelegen. Nu werd er door Bonne veel met de dame heen en weer geschoven, zodat zijn tegenstander z'n stelling steeds kon verbeteren. Maar toen de winst in de wedstrijd binnen was bood Bonne remise en dat werd door zijn tegenstander aangenomen want "we hebben toch al verloren". Maar - en dat werd hem door zijn teamgenoten meteen duidelijk gemaakt - hij stond helemaal gewonnen.
Het wedstrijdformulier:
  De Pionier 1 1780 - Onésimus 2 1642 5-3
1 Ernst-Jan Pluim Mentz 2137 - Harm de Oude 1737 0-1
2 Jan van Huizen 1743 - Paul Wassink 1708 0-1
3 Jan van Dam 1759 - Andre Leffers 1704 1-0
4 Jaap Santifort 1754 - Harry Elgershuizen 1622 1-0
5 Rik Verheij 1762 - Jacques Goud 1613 1-0
6 Ad van der Ree 1797 - Shau-Ming Yuen 1610 1-0
7 Bonne Faber 1596 - Ap Willeboordse 1608 ½-½
8 Alex van Wieringen 1688 - Martin Schouten 1537 ½-½
Ook werden drie partijen vooruitgespeeld voor de wedstrijd van het tweede team voor de volgende week. Over deze partijen daarna misschien meer.
Voor de interne beker werden twee spelers uitgeschakeld. Hans van Calmthout speelde daarin tegen Arie Bliek en Hans had daarin meer dan de helft aan tijd minder dan Arie. Maar dat verhinderde hem niet beide partijen te winnen en door te gaan naar de volgende ronde.
Ook Jan van Baardwijk ging mee naar de volgende ronde, hoewel hij het moeilijker had dan Hans, tegen Wim Noordermeer. Maar ook Jan won dus beide te spelen partijen.
De huishoudelijke competitie begon eigenlijk met een daverende verrassing want Ben Blakmoor bleek niet opgewassen tegen Leo Stelloo! Hoe dat allemaal in zijn werk ging werd niet gezien wegens eigen problemen!
Ook meldde zich weer een geïnteresseerde in het Pioniergebeuren en wel Teun van Munster, die werd ingedeeld tegen de andere nieuweling, Kees Berkhout. Dat Teun wel weet hoe het spelletje gespeeld dient te worden bewees hij aan Kees en hij ging dus met een eerste punt naar huis. Hopelijk zal dit hem dus een reden geven er een vervolg aan te breien!
Casper Verbeek bleek niet in goeden doen tegen Ronald van Velzen, hoewel zijn verlies toch nog wel de nodige voeten in de aarde had.
Dan was er nog een duel tussen de beide Fritsen en daarin was Frits Wilschut niet opgewassen tegen Frits van der Veeke.

Dan de nieuwe stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten