dinsdag 21 november 2017

In memoriam Dirk Roeffel

Met grote schrik en ontsteltenis heeft de schaakvereniging kennis moeten nemen van het bijzonder plotselinge overlijden van ons zeer gewaardeerde lid Dirk Roeffel.
Zelfs de laatst gespeelde ronde was Dirk nog aanwezig en niets deed er aan denken dat het zijn laatste schaakpartij zou worden.
Hij werd iets meer dan 43 jaar geleden lid, toen de huidige club nog maar net was opgericht. Hij hoorde van de oprichting en bij hem rees de gedachte: "Het lijkt me leuk dat te leren" en zo werd hij lid in de eerste speelruimte voor de club, de kantine van de Rubberfabriek in Hellevoetsluis. Hij kende nauwelijks iets van de regels en werd een, zoals dat heet, autodidact. Ondanks zijn niet tot de verbeelding sprekende resultaten bleef hij toch hongerig naar meer schaakkennis. Maar hij bleef toch in de onderste regionen van de vereniging gehuisvest.
Op een gegeven moment kwam er een plek vrij in de z.g. technische commissie van de club en daarvoor werd een oproep gedaan op Dirk en zo raakte hij nog meer betrokken bij het wel en wee van De Pionier. Maar in deze periode trof hem een groot ongeluk: in de fabriek, waar hij werkzaam was als wachtchef (AKZO) waren onderhoudswerkzaamheden bezig en daarbij stapte hij, tijdens een controleronde, op een per ongeluk losliggend rooster in een trappenhuis en viel daarbij meters naar beneden. Gelukkig overleefde hij die val, kwam er zelfs met relatief kleine verwondingen vanaf. Maar dit ongeval bepaalde wel zijn motorisch vermogen en hij bleef daarom moeilijk lopen.
Ook een aantal keren speelde hij mee in de externe RSB-competitie, eerst in de vierde klasse en later ook diverse keren in de toen pas in het leven geroepen viertallencompetitie.
Toen de vereniging, redelijk noodgedwongen, enkele jaren geleden verhuisde naar de huidige locatie werd het wat moeilijker voor Dirk om naar de club te komen. Toch bleef hij proberen zoveel mogelijk op de clubavond te komen, tot het laatste toe dus eigenlijk.
Als schaakvereniging wensen we de vrouw van Dirk, zijn kinderen en kleinkinderen alle sterkte met het dragen van dit grote verlies voor hen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten