maandag 24 juni 2024

Festiviteiten rond 50-jarig bestaan

Op 20 juni 1974 maakten enkele enthousiaste mensen een doorstart van een enige tijd geleden ter ziele gegane schaakvereniging. Dat leverde zoveel succes op, dat er heden ten dage nog steeds een club De Pionier bestaat in Hellevoetsluis. Dat werd gevierd, dag op dag 50 jaar later!

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, wordt vaak gezegd. Daarom begon de feestavond ook met het vieren met de jeugdafdeling. Daarvoor had de vrouw van jeugdleider Jan van Huizen (Reina) haar best gedaan middels het bakken van pannenkoeken, die onder de aanwezige jeugd werden uitgedeeld.

Dit werd uiteraard een fantastisch gebeuren, hoewel het misschien een grote vraag is, of al die kinderen wel stilstonden bij de reden waarom ze die pannenkoeken kregen. Ook gezien het gebruik van stroop en suiker hierbij - en het met gebruik van de handen eten daarna - werd het bij sommigen
enigszins een smeerboel. Maar dat mocht de pret uiteraard niet drukken, daarvoor zijn toch servetten uitgevonden?! Ook werden ze hierna nog getrakteerd op ijs, wat er ook prima in ging.
Nadat bij de jeugd ook de prijzen waren uitgereikt - enigszins een saaie bedoening want alles ging naar de zoon van de jeugdleider, Tim van Huizen, hier centraal in beeld - gingen de kinderen voldaan
naar huis en kon het feest voor de senioren plaatsvinden. Dat begon met een toespraak van de wethouder van o.a. sport van de gemeente Voorne aan Zee, dhr. Daan van Orselen, die daarin
probeerde zijn affiniteit met sport duidelijk te maken, hoewel hij niet direct een link voor zichzelf legde met de schaaksport. Ook bracht hij nog een cadeau mee voor de vereniging, bestaande uit een spel. Hij mocht daarna nog de wisselbeker voor de clubkampioen van De Pionier uitreiken aan Ernst Jan Pluim
Mentz, die inmiddels al voor de tiende keer in totaal die prijs in ontvangst mocht nemen. Hierna had hij zich bereid verklaart een simultaan te geven voor de liefhebbers, waaraan 18 leden deelnamen.
Op een gegeven moment onderbrak voorzitter Fred van Wieringen deze seance met de opmerking, dat het nu tijd werd voor de prijsuitreiking bij de senioren. Hij begon daarbij met de meest succesvolle speler voor de RSB-competitie en dat is Maurits Leentvaar geworden, hoewel dit wel een moeilijke beslissing was aangezien meerdere spelers vrij dicht bij elkaar waren geƫindigd en er bij het bestuur een stemming had plaatsgevonden wie de prijs in ontvangst mocht nemen. Hierna waren de bekerwinnaar en de winnaar van de snelschaakcompetitie aan de beurt en aangezien dat beide keren dezelfde persoon is geworden kon dat samengevoegd worden. Deze prijzen gingen naar Thijs van Dam, die zelf niet aanwezig kon zijn. Dus werden ze aan zijn vader (Jan) gegeven, die wel aanwezig was.
Nu kwam de beurt aan de winnaars van de groepsprijzen. Winnaar - en dus kampioen - van groep 3 is Wilco Baartmans geworden, die daarbij het geluk had, dat Julian Krabbendam juist in deze periode vakantie had genomen en dus een paar weken afwezig was. Derde werd overigens Ivan Jansen, hoewel Bart Westdijk wel als derde in de groep op de eindlijst staat, maar net te weinig partijen speelde om in aanmerking te komen voor die plek.
Dan groep 2 en daar werd Tim van Huizen met een straatlengte voorsprong kampioen. Tweede op de lijst staat Alex van Wieringen, maar ook hij speelde te weinig partijen. Nu werd Sheila de Jonge dan tweede, gevolgd door Reinier van der Wende, die, net als een drietal anderen, te weinig speelde en dus komt Leo Stelloo op die derde plek.
De wisselbeker voor de clubkampioen had de wethouder al uitgereikt, nu hoefde Fred alleen maar de prijs voor de winnaar van groep 1 aan Ernst Jan Pluim Mentz uit te reiken. Tweede werd Thijs van Dam maar ook hij speelde te weinig partijen, dus ging die tweede plek naar zijn vader Jan. Derde werd dan Maurits Leentvaar, ook hij speelde te weinig, dus werd de clubkampioen van vorig seizoen, Jan van Huizen nu derde.
Dan kwam het moment, dat er gestrooid werd met cadeautjes, iedere aanwezige kreeg namelijk een setje met een pen en een (vul)potlood en een setje/boekje notatieformulieren. Ook werd dan het oudste - niet qua leeftijd - lid sinds de oprichting - Wim Noordermeer, eerder op een foto met o.a. de wethouder - in de bloemetjes gezet met o.a. een fles wijn, net als Bonne Faber. die een cadeau kreeg voor zijn vele werk voor de club.
Uiteraard werden de consumpties niet vergeten, er was een overmaat aan gebak aanwezig, ieder kon
daar naar hartenlust van genieten. Hierna moest Ernst Jan weer aan de bak voor het vervolg van zijn simultaan. Dat had een goed gevolg tenslotte, hij wist 13 partijen te winnen, speelde er 3 remise en verloor er 2, van Reinier van der Wende en van Maurits Leentvaar.
Na afloop van de simultaan bleef het overigens nog lang onrustig door de feestvierenden in en rond de Petrakerk!
Het officiƫle gedeelte werd dan zaterdagmiddag/avond besloten met een samenzijn in/bij het Italiaanse restaurant Fortezza, gevestigd bij het droogdok in de Hellevoetse Vesting. Hier kwamen diverse
leden en oud-leden samen om ook herinneringen op te halen aan 50 jaar De Pionier. Het werd een toch wel gezellig samenzijn met op een gegeven moment drankjes en lekkere hapjes.
Dit gebeuren vond plaats onder een groot zeil, wel echter in de buitenlucht zodat diverse mensen last kregen van de heersende temperatuur met enige wind over het geheel.
Het eten werd op zeker moment ook opgediend en er kon van worden genoten. Daar zijn helaas geen foto's van, maar de gezelligheid bleef hoogtij vieren!
Op nu naar de volgende 50 jaar!!

1 opmerking:

Jan van Huizen zei

Bedankt voor je prachtige verslag, Bonne. En inderdaad op naar de volgende 50 jaar!!

Een reactie posten