zondag 7 juli 2024

ZAS ronde 1

Met een verrassend grote opkomst en een minder verrassende winnaar is de eerste ronde van het ZomerAvondSchaaktoernooi van de 50-jarige schaakclub De Pionier in Hellevoetsluis van start gegaan. Een echt verslag qua schaaktechniek zal dit niet gaan worden, meer een volgen van ieders resultaat per ronde.

Zoals bijgaand te zien is was de zaal aardig gevuld. Helaas was het aantal deelnemers oneven, er werden overigens vijf ronden gespeeld met voor elke speler een kwartier bedenktijd. Wegens dat oneven aantal was er dus elke ronde iemand die een punt cadeau kreeg. Voor de eerste ronde werd dat Jan van Huizen, terwijl er ook wel hier en daar een verrassende uitslag viel te noteren. Zo had Hans van Calmthout het moeilijk tegen Thomas Ammerlaan, zo moeilijk zelfs dat hij Thomas diende te feliciteren met diens overwinning. Verder was de overwinning van Rob van Wijgerden op Dik van der Pluijm ook wel verrassend te noemen, hoewel Dik natuurlijk wel het excuus had van zijn gezondheid. Al een hele poos had Peter Derrez niet meer geschaakt, maar dat hij het nog niet echt verleerd was bleek in de partij tegen Bart Westdijk, die Peter dan ook winnend afsloot. De verdere partijen kregen de redelijk te verwachten uitslag. Zo won Ernst Jan Pluim Mentz van Sheila de Jonge, terwijl ook Thijs van Dam zich al snel het punt mocht toe-eigenen tegen Franka de Jong. Jan van Dam maakte geen fout tegen Wim Noordermeer en won dus ook. Jeugdkampioen Tim van Huizen toonde aan Jan van Baardwijk dat hij nog heel wat in zijn mars had, terwijl Martijn van Dam aan Julian Krabbendam liet zien, waar Abraham steeds de mosterd haalt. Baris Kinis was niet opgewassen tegen Michiel Landman, terwijl ook Bonne Faber deed wat hij moest doen tegen Rien van der Molen. Ellen Akershoek blijft enthousiast, ondanks het feit, dat ze ook nu haar partij verloor en wel van Leo Stelloo. De laatste partij van deze ronde ging tussen clubgenoten Gerard van Alebeek en Ivan Jansen en Ivan sleepte het punt binnen.

Ook in de tweede ronde een punt cadeau en dat ging naar Sheila, terwijl ook de eerste remise viel te noteren en wel in de partij tussen Thomas en Martijn. Verder eigenlijk geen echte verrassingen, of het zou moeten zijn als iemand een redelijk gewonnen stelling niet wist te winnen. Dat overkwam Ivan dus tegen Bonne. Uiteraard valt er wat dat betreft niet veel te melden, wel, dat de meeste winnaars uit de eerste ronde ook nu wisten te winnen. Zo niet Michiel, hij verloor van Ernst Jan, net als Leo van Thijs. Rob ging ten onder tegen Jan van Huizen, net als Peter tegen Jan van Dam. Bart wist het ook niet te redden tegen Tim, terwijl Dik ook een punt scoorde en wel tegen Wim. Julian verloor van Hans en Jan van Baardwijk deed dat tegen Gerard. Rien versloeg Baris, terwijl het damesonderonsje tussen Franka en Ellen eindigde in winst voor eerstgenoemde.

Ronde drie bracht een punt cadeau voor Jan van Baardwijk en ook de partij tussen de giganten Ernst Jan en Thijs. Thijs mocht opnieuw een punt bij laten schrijven. Nog meer gigantische partijen, met toch wel verrassingen. Zo won Bonne van Jan van Huizen, terwijl Jan van Dam won van zoon Tim. Franka kreeg weer een sterke speler tegenover zich in de persoon van Thomas, wat dus verlies voor haar opleverde. Martijn speelde nu tegen Dik, die zijn eerste verlies te boven leek te zijn gekomen. Tenminste, Dik won de partij. Hans won van Peter en Gerard verloor van Michiel, net als Rien van Leo. Verder dan nog een serie overwinningen voor de zwartspelers want Ivan verloor van Rob, Baris van Sheila, Wim van Julian en Ellen van Bart.

Dan een korte pauze, waarin werd aangegeven, hoe de prijzen verdeeld zouden worden. Die zouden gaan naar de beste met 5 punten, de beste met 3 en de beste met 1 punt. Gezien het deelnemersaantal leek het niet vergezocht dat de weerstandspunten daar een (grote?) rol in zouden gaan spelen, vooral dan bij drie punten en één punt. Helaas moesten vanaf nu Dik en Hans verstek laten gaan wegens gezondheidsredenen van eerstgenoemde. Er waren op dat moment 3 spelers met 3 punten en wel vader en zoon Jan en Thijs van Dam en Bonne. De indeling gaf aan, dat Thijs te maken kreeg met Bonne, die al een fraaie gooi leek te gaan doen naar de tweede prijs, gezien zijn weerstandspunten. Hij verloor dan ook van Thijs, toen hij de keus had tussen opgeven en een stuk verliezen. Tegen gigant Thijs is die keus niet al te moeilijk, tegen zo iemand haal je een stuk achterstand niet of nauwelijks meer in. Thomas mocht nu tegen Jan van Dam en Thomas won die partij. Tim deed zijn uiterste best tegen Ernst Jan, kwam echter centrumpionnen achter te staan en Ernst Jan maakte dit technische klusje fraai af met winst. Leo bleek niet opgewassen tegen Rob, die in een goede vorm leek te steken. Het bestuursonderonsje tussen de jeugdleider en de secretaris werd een prooi voor jeugdleider Jan, die Sheila dus het nakijken gaf. In de M-groep ging de winst naar Michiel, wat Martijn niet leuk zal hebben gevonden. Julian verloor weer, nu van Ivan, terwijl Jan van Baardwijk wist te winnen van Peter. Gerard won nog van Franka, Bart verloor van Rien en Wim won van Ellen. Het punt cadeau was overigens voor Baris.

In ronde 5 ging dat punt cadeau naar Ellen, wat dus haar eerstbehaalde punt over-all betekende, hoewel ze het waarschijnlijk toch liever achter het bord zal hebben verdiend! Slechts één speler had nog de directe mogelijkheid de eerste prijs in de wacht te slepen en dat was Thijs met 4 punten op zijn conto. Dan moest hij echter nog wel even van Thomas winnen, wat hem tenslotte ook lukte. Voor de tweede prijs kwamen nu liefst 13 spelers in aanmerking, de meeste kans hierop maakte Ernst Jan, dan zou hij echter wel (met zwart) van Rob moeten verliezen. Dat bleek zijn eer te na, dus Rob verloor. De volgende kanshebber qua weerstandspunten was Bonne, die dan van Jan van Dam zou moeten verliezen. Dat zou aannemelijker zijn, ware het niet, dat Jan in het ontstane toreneindspel zijn toren weg blunderde en zodoende verloor. De derde kanshebber in de rij was Michiel, als hij verloor van Jan van Huizen. Maar Michiel dacht blijkbaar bij het spelen niet direct aan een prijs want hij won de partij. De drie verliezers van bovengenoemde partijen bleven over als kanshebber, alle drie hadden 3 punten gescoord, er konden echter nog spelers, die aan het begin van de ronde 2 punten hadden gescoord, bij komen. Ivan speelde daarbij tegen Tim en verloor, Sheila won van Leo, Rien verloor van Jan van Baardwijk en Martijn - met 1½ punt - won van Gerard, zodat er nu zes spelers overbleven met 3 punten. Van hen hadden Tim en Rob de meeste weerstandspunten en ook hun Sonneborn-Berger score was dezelfde, dus werd besloten hen beiden een prijs uit te laten zoeken. Dan de spelers, die kans maakten op de derde prijs en dat waren er nog zeven. Van hen schakelden Baris en Wim zichzelf uit door remise te spelen, terwijl Franka verloor van Bart en Peter nog won van Julian. Ellen had ook 1 punt dankzij het cadeau wegens het oneven aantal spelers. Van de hiervoor genoemde kanshebbers bleek Franka de meeste weerstandspunten te hebben, dus mocht ook zij iets uitzoeken van de prijzentafel.

Het bleek dus een succesvolle avond te zijn geworden en spreekstalmeester Jan van Huizen nodigde een ieder uit voor de volgende ronde, die is bedoelt voor de snelle mensen onder ons met 10 partijen met een bedenktijd van 5 minuten p.p.p.p. Ook is er een nieuwe tussenstand na deze eerste ronde, die volgt hieronder:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15









15

1

2

Ernst Pluijm Mentz

13









13

2-4

3

Bonne Faber

13









13

2-4

4

Michiel Landman

13









13

2-4

5

Thomas Ammerlaan

12









12

5

6

Tim van Huizen

11









11

6-11

7

Rob van Wijgerden

11









11

6-11

8

Jan van Dam

11









11

6-11

9

Jan van Huizen

11*









11

6-11

10

Sheila de Jonge

11*









11

6-11

11

Jan van Baardwijk

11*









11

6-11

12

Martijn van Dam

10









10

12

13

Leo Stelloo

9









9

13-20

14

Dik van der Pluijm

9









9

13-20

15

Hans van Calmthout

9









9

13-20

16

Ivan Jansen

9









9

13-20

17

Gerard van Alebeek

9









9

13-20

18

Rien van der Molen

9









9

13-20

19

Peter Derrez

9









9

13-20

20

Bart Westdijk

9









9

13-20

21

Baris Kinis

8*









8

21-22

22

Wim Noordermeer

8









8

21-22

23

Franka de Jong

7









7

23-25

24

Julian Krabbendam

7









7

23-25

25

Ellen Akershoek

7*









7

23-25


Totaal

25









25


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten