maandag 15 juli 2024

ZAS ronde 2

Het was een avond voor het snelle schaakgebeuren. Maar ook nu kon het van belang zijn hoe de indeling steeds zou verlopen. Toch werd het idee van de organisatie, dat de liefhebbers van snelschaken nu rijen dik zouden binnenstromen niet bewaarheid. De opkomst was minder dan in de eerste ronde, hoewel er wel weer een aantal nieuwkomers bij was. Ook kwam er nog een ZAS-nieuweling.

Het aantal deelnemers was gelukkig even, zodat er geen punt cadeau hoefde te volgen. Hoewel, er werd wel een cadeau uitgedeeld voor de prijzentafel, door landwinkel en restaurant Klokshuys in Vierpolders zijn enkele cadeaubonnen beschikbaar gesteld. Dan kon er aan de avond worden begonnen met direct in de eerste ronde enkele indelingen, waar sommigen niet echt blij mee zouden zijn. Zo begon Thijs van Dam zijn avond met een partij tegen Bonne Faber - hoewel laatstgenoemde toch wel goed partij wist te geven - ging het punt tenslotte toch naar Thijs. Ook Sheila de Jonge kreeg een sterke tegenstander in de persoon van Ernst Jan Pluim Mentz en ook Sheila moest het punt inleveren. Nog zo'n indeling, Thomas Ammerlaan, een liefhebber van dit snelle spelletje, kreeg Wim Noordermeer tegenover zich en ook Thomas sleepte er een eerste punt uit. Wilco Baartmans speelde tegen Jan van Huizen en ook Wilco moest het punt inleveren. Nog meer blijdschap bij de organisatie want Ad van der Ree kwam weer eens kijken en poolshoogte nemen over zijn schaakcapaciteiten. Die waren in ieder geval nog ruim aanwezig om Leo Stelloo te verslaan. Jan van Dam won ook een eerste partij, ditmaal van Ivan Jansen, terwijl er een eerste verrassing in de maak was dankzij de overwinning van Rob van Wijgerden op Hans van Calmthout. Maar er kwam ook een remise deze eerste ronde en wel tussen Fred van Wieringen en Bart Westdijk. Dan bleek Julian Krabbendam niet in staat om Tim van Huizen van winst af te houden, terwijl Maurits Leentvaar veel te sterk bleek voor Michael Smalheer. De laatste nog te behandelen partij uit de eerste ronde werd gespeeld door Franka de Jong en Michiel Landman. Michiel won deze partij.

In de tweede ronde waren dus al de sterkeren boven komen drijven en zij speelden tegen elkaar. Zo kon Tim te weinig vuist maken tegen Thijs en bleek Ernst Jan te sterk voor Jan van Dam. Ook een tweede punt kwam er voor Jan van Huizen, hij versloeg Maurits. Michiel moest het opnemen tegen Ad en Ad wist ook tegen hem te overtuigen met dus winst. Die was er ook voor Hans, die nu van Fred won. Nederlagen waren er voor Wim en Bart tegen resp. Rob en Thomas. Dan vier nederlagen voor witspelers, Bonne verloor van Julian, Ivan van Sheila, Leo van Franka en - last but not least - Michael van Wilco.

In de derde ronde kwam meteen een verrassing. Niet de nederlaag van Rob tegen Ernst Jan maar wel die van Thijs tegen Jan van Huizen. Thijs wist dus niet weer het volle pond te halen en heeft in het tweede deel van deze competitie dus nog wel iets om te verbeteren als de slechtste resultaten mogen worden weggestreept tegen betere. Ad moest nu zijn meerdere erkennen in Thomas en Wilco wist verrassend van Tim te winnen. Jan van Dam rekende af met Michiel terwijl Sheila tegen een nederlaag aanliep tegen Hans, net als Maurits tegen Julian. Dan wonnen Franka van Bart en Ivan van Bonne, terwijl er verlies was voor Fred tegen Wim en voor Michael tegen Leo.

In de vierde ronde wist Ernst Jan nu Jan van Huizen in toom te houden, geen tweede verrassing met winst dus voor Jan. Thomas wist de stunt van Jan niet te herhalen tegen Thijs, maar Rob bleek tegen Ad aan de min-kant te moeten staan. Weer een verrassing want Julian won van Jan van Dam, terwijl Hans er weer een punt bij won tegen Franka. Wim wist van Wilco te winnen, net als Tim van Sheila. Weer een remise en wel tussen Michiel en Ivan, terwijl Leo verloor van Maurits en Bonne van Fred. Nog wel een winst voor een witspeler, Bart won van Michael.

In ronde vijf bleek, hoeveel Ad nog wist van het spelletje, hij speelde remise tegen Ernst Jan. Jan van Huizen leek een beetje zijn kruit verschoten te hebben in het begin van de avond, nu verloor hij van Julian. Thijs wilde geen punten meer verspelen en won daarom van Hans, net als Jan van Dam en Thomas en Maurits van Wim. Wilco verloor opnieuw, nu van Rob, terwijl Franka datzelfde deed van Tim. Fred won van Michiel en Sheila van Leo. Verlies was er voor Ivan, tegen Bart, terwijl de puntloze Michael en Bonne tegen elkaar speelden en Michael bleef daarna nog steeds puntloos.

De pauze kwam niet halverwege de ronden, nu, wegens het vertrek van Ad rond de klok van tien na ronde zes. In deze ronde kwam de strijd der giganten, tussen Ernst Jan en Thijs en Thijs wist zijn tegenstander een nul te bezorgen. Weer bleek Ad het spelletje nog vrij goed te beheersen en hij besloot zijn deelname van de avond met een remise met zwart tegen Julian. Nog een remise en wel tussen Tim en Jan van Dam, terwijl Jan van Huizen weer eens ging winnen, nu van Rob. Hans moest weer een nederlaag slikken, ditmaal tegen Maurits. Thomas won van Fred en Wim verloor van Bart. Wilco verraste weer eens door van Sheila te winnen, terwijl Franka verloor van Ivan. Nog twee winsten voor de witspelers, Michiel deed dat tegen Michael en Bonne tegen Leo.

Dan dus de pauze en vanaf nu dus een oneven aantal spelers en het eerste punt cadeau ging, weinig verrassend, naar Michael, die immers nog niet had weten te scoren. Thijs ging vrolijk door met winnen, nu van Julian. Maurits moest het onderspit delven tegen Ernst Jan, terwijl een al veel vaker voorgekomen partij gepeeld werd tussen de beiden Jannen en Van Dam won nu eens van Van Huizen. Bart had nog een nederlaag te slikken en wel van Tim, terwijl hetzelfde gold voor Rob tegen Thomas. Hans bleek te sterk voor Wilco, terwijl Ivan verloor van Wim. Fred toonde zich te sterk voor Franka, terwijl Sheila overtuigend won van Bonne. Dan, als laatste, verloor Leo nog van Michiel.

Dat leverde hem nog wel een punt cadeau op in de volgende ronde. Daarin speelden vader en zoon Jan en Thijs van Dam tegen elkaar en ook Jan kon zijn zoon niets afsnoepen. Ernst Jan wist van Tim te winnen en Thomas van Julian. Jan van Huizen leek zijn kruit verschoten te hebben en verloor derhalve van Hans. Bart en Michiel verloren beiden, resp. van Maurits en van Wim. Wilco speelde remise tegen Fred, die hem in een gelijke stand niet door de vlag wilde jagen. De beide dames verloren allebei met zwart, Sheila van Rob en Franka van Bonne. Tenslotte verloor Michael zijn volgende partij, nu van Ivan.

Nog twee ronden te gaan en het punt cadeau ging naar Franka. Thijs won ook deze ronde, nu van Maurits, terwijl Thomas ook het punt verspeelde tegen Ernst Jan. Een volgende remise kwam in de boeken, tussen Julian en Hans. Wim verloor van Jan van Dam en Tim won van Rob. Fred verloor van Jan van Huizen, die blijkbaar nieuw kruit had weten te vinden, terwijl Ivan Wilco versloeg. Bonne leek een beetje op stoom te komen, tenminste, hij won van Michiel. Leo wist geen stoom te vinden en verloor daardoor van Bart. Ook Sheila won nog van Michael.

In de laatste ronde waren de punten opnieuw voor de giganten, beiden wonnen met zwart. Thijs van Wim en Ernst Jan van Hans. Na hen verraste Tim Thomas door van hem te winnen en moesten zowel Maurits als Bart het punt inleveren tegen resp. Jan van Dam en Julian. Het door Jan van Huizen gevonden kruit bleek enigszins vochtig te zijn wegens een remise tegen Ivan, terwijl Rob en Bonne streden om 50% te kunnen scoren. Dat lukte in dit geval aan Rob. Sheila versloeg haar voorzitter Fred, net als Wilco deed tegen Leo. Franka deed haar best om van Michael te winnen, slaagde daar echter niet in, zodat Michael toch nog een punt wist te scoren uit een partij.

Er is dus een nieuwe tussenstand ontstaan en die ziet er als volgt uit:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15

14








29

1

2

Ernst Pluijm Mentz

13

13½








26½

2

3

Michiel Landman

13

9½*








22½

3-6

4

Thomas Ammerlaan

12

10½








22½

3-6

5

Tim van Huizen

11

11½








22½

3-6

6

Jan van Dam

11

11½








22½

3-6

7

Bonne Faber

13

9








22

7

8

Jan van Huizen

11*

10½








21½

8

9

Rob van Wijgerden

11

10








21

9-10

10

Sheila de Jonge

11*

10








21

9-10

11

Hans van Calmthout

9

10½








19½

11

12

Ivan Jansen

9

10








19

12

13

Bart Westdijk

9








18½

13

14

Julian Krabbendam

7

11








18

14

15

Wim Noordermeer

8








17½

15

16

Leo Stelloo

9

7*








16

16

17

Franka de Jong

7

8*








15

17

18

Jan van Baardwijk

11*

---








11

18

19

Martijn van Dam

10

---








10

19-20

20

Maurits Leentvaar

---

10








10

19-20

21

Wilco Baartmans

---








21

22

Dik van der Pluijm

9

---








9

22-27

23

Gerard van Alebeek

9

---








9

22-27

24

Rien van der Molen

9

---








9

22-27

25

Peter Derrez

9

---








9

22-27

26

Ad van der Ree

---

9








9

22-27

27

Fred van Wieringen

---

9








9

22-27

28

Baris Kinis

8*

---








8

28

29

Ellen Akershoek

7*

---








7

29-30

30

Michael Smalheer

---

7*








7

29-30


Totaal

25

22








47


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten