zondag 10 maart 2024

Ronde 25

Weer even rust qua externe wedstrijden, hoewel het viertal afgelopen dinsdagavond heel trots met liefst vier bordpunten uit Bergschenhoek is teruggekeerd! Ze waren alle vier aanwezig deze avond, hoewel ze niet alle vier succes wisten te boeken. Ook mochten er twee mensen met schaakinteresse worden begroet. Het is uiteraard altijd de vraag of die interesse blijvend is. Samen met hen werden er 13 partijen gespeeld.

Laten we dit verslag dan beginnen met het wedstrijdformulier van de (uit)wedstrijd van het viertal tegen het viertal van 3-Torens. Een verslag van die wedstrijd zit er niet in, daarom op deze manier een eerbetoon, waarbij de ratings al de nieuwe zijn:

Dan dus verder met de partijen van ronde 25. De toppartij was die tussen Ernst Jan Pluim Mentz en Jan van Dam en deze partij had meteen al alles in zich, wat bij een toppartij hoort. Helaas kon de partij niet vanaf het begin worden gevolgd, toen echter de eigen partij was afgelopen werd ook zo nu en dan een blik op deze stelling geworpen. Het bleek, dat beiden elkaar goed in evenwicht wisten te houden met op dat moment aan beide kanten drie lichte stukken, een toren en vijf pionnen. Jan wist één van die pionnen te winnen maar hij had niet erg lang plezier van die voorsprong, Ernst Jan wist hem weer terug te veroveren. Zo werd de hele koningsvleugel als met een zeis schoongemaaid en ging het gevecht verder met voor elk nog drie pionnen, drie lichte stukken en een toren. Nu leek het richting remise te gaan, wat door geen van beiden direct wordt geapprecieerd. Maar Jan maakte een fout en zette toen zijn toren en de koning op paardensprong afstand van elkaar. Uiteraard was het paard van Ernst Jan een paardensprong afstand van het veld verwijderd om dat schaak te geven, wat Jan dus een kwaliteit kostte. Zoiets is wel een kolfje naar de hand van Ernst Jan en hij speelde het perfect uit. Jan had nog een zwartveldige loper en Ernst Jan twee verbonden pionnen op de damevleugel, beiden op een zwart veld, dus daar probeerde Jan zijn pijlen op te richten. Aan het begin van dit eindspel hadden beiden nog minder dan twee minuten op de klok, aan het eind had Ernst Jan weer een dikke vijf minuten en Jan schommelde steeds tussen één en twee minuten. De koning van Jan werd afgesloten van het strijdtoneel met toren en koning, waarbij Jan de achterste pion van Ernst Jan nog wel wist te winnen, echter moest toezien dat Ernst Jan zijn pionnen "opvrat" zodat Jan niet beter wist te doen dan de partij op te geven. Alle nog aanwezige spelers stonden in een kring om dit bord.
Hierna is de beurt aan twee jeugdige talenten van het eerste team, Tim van Huizen en Thomas Ammerlaan. Thomas gaf hierbij het commentaar: Een zeer interessante partij met gemiste kansen voor beide kanten en natuurlijk wat gekke computersuggesties die nooit iemand speelt. Tim begon met een enigszins onconventionele verdediging van een aangevallen centrumpion en de reactie van Thomas daarop was ook niet de allersterkste. Zo ontstond bijgaand diagram - met zwart aan zet -, waarin zwart
iets beter was komen te staan. Hij speelde hier ...;b6, om de loper over de flank te kunnen ontwikkelen. Maar ...;Da5 - a3;Le6 - Tff1;Lxc3 - Dxc3;Dxc3 - bxc3;Ld7 zou beter zijn geweest. Nu kon wit zich een beetje bevrijden met a3; Lxc3 - Dxc3;Lb7 - Pd2. Hier leek Pxe5;Pxe4 - Lxe4;Lxe4 -Dc4;Pxe5 - Dxe4 een goede gelegenheid om iets beter spel te krijgen voor wit. Toch kwam wit wat beter te staan, vooral omdat hij zijn torens wist te verdubbelen langs de f-lijn. Zwart ging met zijn dame één van die torens pennen en verkreeg daarmee de gelegenheid de dames te (laten) ruilen. Dat kostte wit wel een dubbelpion op de b-lijn, maar wit ging drukken langs de f-lijn met zijn inmiddels weer verdubbelde
torens. Zwart had zojuist ...;Tc6 gespeeld en wit speelde het minder goede Pb1 (Pc4 was beter geweest), om even later schaak te kunnen geven op d5 en zo de pion op f6 nogmaals aan te kunnen vallen. Thomas probeerde ruimte te maken op de koningsvleugel middels ...;h5, moest echter na Pc3 op zijn schreden terugkeren om het schaak te voorkomen. Daarom speelde hij ...;Le6, zodoende pion f6 van zijn steuntje berovend. Tim sloeg niet meteen op f6, hij wilde eerst de opmars van de zwarte h-pion stuiten en speelde daarom h4. Het beste voor zwart zou nu ...;a5 zijn geweest om evt. een vrijpion op de a-lijn te krijgen, Thomas koos echter voor iets meer veiligheid en speelde ...;Td6, waarna Tim op f6 sloeg. Beter was Ta1 geweest. Nu speelde Thomas de sterke zet ...;Pf4, waardoor de torens van Tim niet meer verbonden waren. Hierdoor leek Tim het een beetje kwijt te raken. In plaats van het beste Txe6+ speelde hij gxf4 en gaf zodoende de zwarte koning wat meer ruimte. Na het witte f5 speelde Thomas ...;Ld7, waar ...;Lb3! beter zou zijn geweest. Nu kreeg wit het een beetje voor het zeggen op de damevleugel na Ta1, hoewel het ook nu niet helemaal ging zoals het beste zou zijn geweest. Op Ta1 speelde zwart nl. ...;Lc6 en had wit b5 moeten spelen. Hij pikte echter de pion op a7 in. Hierna werd zwart actief op de koningsvleugel met ...;Tg4 en speelde wit alsnog b5. Nu was dat echter te laat want met ...;Txh4+ - Kg3;Tg4+ - Kh3;Ld7 wist zwart erger te voorkomen. Wit stond nog wel een pion voor, raakte die voorsprong echter weer kwijt na een mooi kwaliteitsoffer van zwart op d3. Met enkele rake zetten wist zwart de opgelopen achterstand weer in te halen en werd het enkele zetten later, op voorstel van Tim, remise in de volgende eindstand:
Er had nog Th7;Tb3+ - Ke2;Tb2+ - Kd3;Th2 - Th6;Kf4 - Txb6;Th3+ - Ke2;Tb3 - Tb2+ kunnen volgen, de remisegrens zou toch niet worden overschreden, hoewel de spelers natuurlijk wel de steeds goede zetten hadden moeten vinden.

Penningmeester Alex van Wieringen speelde tegen secretaris Sheila de Jonge. Een gevecht binnen het bestuur. Een leuke partij, met de opening damegambiet, geweigerd Slavisch. Het spel ging gelijk op en interessant werd het op het moment, waarbij Sheila Ld6 speelde en twee zetten later diens metgezel naar Lb8 plaatste. Hier moest Alex wel rekening mee blijven houden, zodra haar dame op eenzelfde diagonaal zou komen voor een eventuele matdreiging. Haar toren op a8 doet dan echter weinig en dat gaf dan weer gevoel van rust. De partij liep lang gelijk op en beiden hadden het best lastig om het elkaar de avond lastig te maken! Door afwikkeling van pionnen in het centrum kreeg zwart een geïsoleerde centrumpion op de d-lijn. Sheila probeerde met Pg5 het witte paard op f3 weg te spelen zodat mogelijk haar plan zou kunnen uitkomen met loper en dame, kijkend naar h2. Na afwikkeling van stukken kwam wit echter langzaam in een betere positie te staan. Nu was het de beurt aan Alex om de koningsvleugel aan te vallen. Dit resulteerde in een vork op de zwarte koning en toren en leverde wit voordeel op. Wit kon opvolgend nu dwingen om een toren en dame te ruilen. Er was vervolgens geen dekking meer voor de geïsoleerde pion op de d-lijn, welke ten prooi viel aan wit. Met het kwaliteitsvoordeel en een pion voorsprong kon Alex het uitspelen. Uiteindelijk gaf Sheila gaf op. (met dank aan Alex voor zijn commentaar!)
Albert Bijzitter en Martijn van Dam vlogen elkaar een beetje in de haren. Helaas werd te weinig van de partij gezien om er goed commentaar op te geven. Wel leek Martijn steeds een beetje in de knel te komen, waar Albert toch te weinig misbruik van wist te maken. Volgens het commentaar van de beste stuurlui had Albert Martijn laten glippen met de remise, die het tenslotte opleverde.

Het tweede gevecht binnen het bestuur ging tussen Fred van Wieringen en Jan van Huizen. Ze stonden dicht bij elkaar op de ranglijst, zodat de computer hen beiden aan elkaar koppelde. Fred mocht met de witte stukken spelen. Met de gebruikelijke d-opening begonnen Fred en Jan aan de partij. Jan posteerde zijn stukken wat passief, maar wel positioneel sterk. Fred daarentegen schoof zijn pionnen ver naar voren om ruimte voor zijn andere stukken te vinden. Na een uur kroop Jan uit zijn schulp en viel aan op de c-lijn. Na een ruil van stukken kreeg Jan een vrijpion. Fred had twee pionnen tegen een pion op de a en de b-lijn. Fred wist de c-pion te stoppen. Jan wist wel een pion te pakken, vond dit echter te weinig voor partijwinst, gezien de verdere stelling. Na een remiseaanbod van Jan besloot Fred dat aan te nemen.

Michiel Landman-Hans van CalmthoutEx kickbokser Michiel biedt altijd ferme tegenstand. Altijd goed voor intense partijen. Tot afgelopen donderdag mocht ik steeds winnen, deze wedstrijd was het andere koek.

We komen erin na 21..De5: 

Zwart staat klaar om met ..b5 een damevleugelactie te beginnen en heeft flink voordeel. 22 Lh3 Michiel probeert een tegenactie op de koningsvleugel. Een interessante stelling om eens 10 minuten voor uit te trekken. Maar dat deed zwart niet. Goed was nu consequent door te gaan met 22..b5 23 cb5x-Lb5x 24 Dd1-g5 25 Ph5+ Kg6 26 Pf6x-Th3x (- +) of 22..b5 23 cb5x-Lb5x 24 Pb5x-Db2x + 25 Kd1-ab5x (- +).
Zwart anticipeerde echter op het komende g4 en speelde 22..De8 23 g4 Hier had zwart geen zin in,     23 ..fg4x 24 Lg4x-Lg4x 25 Dg4x-Th4 26 Dg3 dus koos hij ervoor de kwaliteit te offeren en een pionnetje op te halen. 23..Th3x 24 Ph3x. Terwijl het hoofd nu ..fg4x wilde uitvoeren, speelde de hand 24..b5?? 25 gf5x-Lf5x 26 Pf4. Nu staat wit op voordeel, wat Michiel geleidelijk uitbouwde tot een verdiende winst. (met dank aan Hans van Calmthout)
Altijd een winst voor Michiel, waarop hij trots mag zijn. Dat was hij ook, gezien het feit, dat hij later trots met een biertje in de hand door de zaal rondliep. Trots mocht ook Julian Krabbendam zijn na zijn winst op Jan van Baardwijk, hoewel hij niet direct met een biertje door de zaal liep. Ook van deze partij werd te weinig gezien om er deskundig commentaar op te kunnen geven. Wel leek Jan weer regelmatig in zijn oude fout terug te vallen, door het vergeten van het stoppen van de klok na een zet. Maar dat was niet de reden, dat hij verloor. Julian speelde gewoon te goed!
Bart Westdijk kreeg te maken met Bonne Faber, die wat goed had te maken na zijn uitschakeling in de beker tegen deze tegenstander. Maar Bart maakte al heel snel een beslissende fout. Hij liet zich schaak zetten, vergat daarbij echter dat ook zijn loper aangevallen werd en hief het schaak op met de zo goed
als slechtste zet: Pc3?? Uiteraard kostte hem dit de loper maar Bonne wist niet al te snel een eind te maken aan de partij. Of speelde Bart het toch beter dan zijn eerste zetten? Hoe dan ook, bijna vijftig zetten later vond hij het welletjes en gaf op, toen de vrije a-pion van Bonne dichter naar zijn einddoel wist te lopen.
Wilco Baartmans en Ivan Jansen gingen nu de degens kruisen. Ook hiervan werd te weinig gezien om er een gedegen oordeel over te kunnen vellen. Volgens "kenners" langs de zijlijn miste Wilco op zeker moment wel de betere zet en kon Ivan daardoor in de voor hem veilige remisehaven aanmeren.
Het was heel snel afgelopen tussen Jacques Kokshoorn en Wim Noordermeer want Wim speelde zijn dame naar een verkeerd veld, waarna ze meteen in het doosje kon verdwijnen.
Hij lijkt het nooit te kunnen (of willen?) leren want tegen Frits Wilschut speelde Leo Stelloo opnieuw  een opening, waarvan hij steeds weet te vertellen dat dit hem partijen kost. "Ja, maar in mijn jeugd speelde ik dat ook en toen wist ik er regelmatig mee te winnen!". Ook hier blijkt dan weer, dat je een oude bok geen kunstjes meer kunt leren!? Maar tegen Frits kwam hij er goed mee weg omdat Frits in het eindspel een toren in liet staan die met schaak geslagen kon worden. Eind van het verhaal voor Frits derhalve.

Naast de partij tussen Fred en Jan van Huizen speelde Dion Galido voor het eerst bij De Pionier. Zijn tegenstander was Kees Breen. Je kon zien dat Dion wel kon schaken, maar er moet nog wel enige rust in zijn spel komen. Kees gaf dan ook het advies om niet te snel te spelen. Dion begon goed aan de partij, Kees wist al snel materiaal te winnen en dus ook de partij.

Naast deze partij ook een partij van een speler, die voor het eerst speelde bij De Pionier. Gerrit Bijl speelde het jeugdtempo tegen Baris Kinis. Voor Gerrit hetzelfde verhaal als voor Dion. Ook bij Gerrit kon je zien dat hij kan schaken, maar hij ziet belangrijke aanvallen nog niet. Baris won deze partij. Ik hoop dat beide spelers er volgende week weer bij zijn. Hoe meer je speelt, hoe beter je spel wordt!

Ook weer een nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten