zaterdag 2 september 2023

ZAS ronde 9

Je kunt het zo gek niet bedenken of er komt tenslotte toch een eind aan. Zo ook met de aflevering van het zomeravondschaken bij De Pionier. Zelfs op deze laatste avond kwam er nog iemand meespelen zonder enige ZAS-ervaring! Hiermee bracht hij het aantal unieke deelnemers er aan trouwens op het mooie ronde getal 50! Uiteraard wordt ieder weer uitgenodigd voor de 19de aflevering, die volgend jaar weer in de zomermaanden juli en augustus zal worden gehouden.

Het ging weer een gezellige avond worden, met voor enkelen toch wel enige stress. Zouden ze zich nog kunnen verbeteren qua totaalstand en dus (toch) nog een enveloppe met inhoud mogen ontvangen aan het slot van de avond? Wat zou er dan in die enveloppe zitten? Want alleen de eerste prijs kende al de eigenaar er van. Thijs van Dam kwam - buiten het in ontvangst nemen van zijn € 75,00 - ook voor het verbeteren van zijn eindtotaal naar de maximaal te behalen 75 punten. Laten we dan de avond volgen van ronde tot ronde en zien of er wat zou veranderen in de tussenstand voor de prijzen!

Zoals al vaker gebeurde in dit toernooi speelde Thijs in de eerste ronde tegen Sheila de Jonge en Sheila had eigenlijk weinig tegen hem in te brengen. De eerste stap dus gezet door Thijs. Maar ook de eerste afvaller kwam er al in deze ronde. Voor Michiel Landman werd het op voorhand al een moeilijke zaak want als hij zijn totaal nog zou kunnen verbeteren, dan zou hij al zijn partijen moeten winnen deze avond. Dat mislukte al meteen in deze ronde, waarin hij Tim van Huizen de eer van de overwinning moest laten. Hiermee zat Tim dus nog op het goede spoor. Dat deden ook de andere drie kanshebbers. Dik van der Pluijm deed dat tegen Albert Bijzitter, Martijn van Dam won van ZAS-nieuweling Leendert Tanis en Kees Breen bleek ook niet opgewassen tegen Thomas Ammerlaan. Ook de eerste remise werd in deze ronde een feit en toch wel een beetje een bijzondere. Die kwam tussen Leo Stelloo en Jan van Huizen. In het heetst van de strijd van deze partij had Leo een stuk weten te winnen, wat hem echter wel de nodige bedenktijd had gekost. Daarom, zelfs met zelf aan zet, bood hij remise met minder dan een minuut op de klok. Jan voelde er niet zoveel voor om dat aanbod te weigeren, er stond voor hem immers verder weinig op het spel. Dus werd het remise. Veerder was er hier en daar wel sprake van krachtsverschil, zo verloor Bart Westdijk van Hans van Calmthout, terwijl Jan van Dam geen medelijden toonde met Melvin de Vree. Dit was ook het geval tussen Wim Noordermeer en Fred van Wieringen, hoewel het Fred toch wel de nodige moeite kostte om te winnen. Casper Verbeek had een ongelukje gehad met zijn koffie, dus wilde hij eerst naar huis om wat drogers aan te trekken. Hierdoor kwam hij te laat weer terug en had de wedstrijdleiding zijn klok al op gang gebracht. Hierdoor had Bonne zo'n vijf minuten voorsprong, hoewel die voorsprong wel relatief snel terugliep door het snelle spel van Casper. Desondanks wist hij een sterkere positie op te bouwen. Maar op zeker moment overzag hij mat achter de paaltjes, wat Bonne wel had gezien. De laatste partij van de ronde werd gespeeld tussen Jan van Baardwijk en Ivan Jansen en daarbij zal Ivan iets fout moeten hebben gedaan, de uitslag was in elk geval dat het punt naar Jan ging.

Dan de tweede ronde en daarin raakte Thomas een punt kwijt tegen Thijs, die dus op schema bleef. Nu speelde Bonne tegen Dik, die de nodige tijd gebruikte om goede zetten te bedenken. Die goede zetten kwamen er ook, alleen was zijn bedenktijd bijna afgelopen. Daar profiteerde Bonne van door de koning van Dik te blijven achtervolgen. Zodoende kon Dik het mat, dat hij in elkaar had geflanst niet uitvoeren en won Bonne dus op tijd. Hans bleek de geintjes, die Martijn uithaalde in de partij onvoldoende tegen te kunnen gaan, wat hem dus verlies opleverde. Voor Tim ging het ook wat moeilijker worden om zijn score te verbeteren, hoewel de remise, die hij in de wacht sleepte tegen Jan van Dam natuurlijk niet slecht is te noemen. Fred rekende af met Jan van Baardwijk, terwijl Jan van Huizen niet in vorm leek te zijn gezien zijn verlies tegen Michiel. Dan twee winsten met de witte stukken, Sheila wist van Leo te winnen, terwijl Albert datzelfde deed tegen Kees. Leendert bleek ook tegen Bart niet te kunnen winnen, terwijl zowel Melvin als Ivan verloren met wit, tegen resp. Casper en Wim.

Bij het ingaan van de derde ronde ging het er steeds meer op lijken, dat de spelers, die voor de start van deze avond op de prijsgevende plekken stonden, die prijzen ook zouden mogen incasseren. Zo rekende Thijs af met Bonne en kwam Martijn niet verder dan remise tegen Fred. Jan van Baardwijk kon niets aan Tim afhandig maken, hij moest dus het punt inleveren. Jan van Dam kon dat ook niet van Dik, zodat deze steeds dichter in de buurt kwam van het consolideren van zijn prijsplek. Wim kwam nu tegen Hans te spelen en Hans wist de geintjes van Wim wel goed te pareren, wat hem dus een punt op ging leveren. Casper leek goed te renderen in zijn vernieuwde tenue en dat bewees hij aan Sheila door van haar te winnen. Maar Michiel kende een slechte avond, hij verloor nu ook van Albert. Beter verging het Bart want hij wist Thomas op remise te houden! Melvin moest opnieuw verlies incasseren en dat gebeurde tegen Jan van Huizen. Leo werd even de gelukkigste van de ronde want Leendert liet pardoes zijn dame in staan. Leo stelt steeds, dat hij een soort van medelijden heeft met dames, deze dame echter verdween snel van het bord. Maar daarna had hij nog wel de nodige moeite om, naast de dame, ook het punt binnen te halen. Dat lukte hem overigens wel. Als laatste in deze ronde wist Kees nog steeds niet te scoren, hij verloor nu van Ivan.

Dan een korte pauze, waarin bekend werd gemaakt dat de avondprijzen te winnen zouden zijn door de beste drie wat hun w-we score betreft, m.a.w., wie het beste scoorde t.o.v. zijn rating. Na deze pauze en deze mededeling werd gestart met de vierde ronde. Daarin kwam Fred nu tegen Thijs te spelen en ook Fred wist hem niet van winst af te houden. Tim probeerde het uiterste tegen Martijn en wist dan ook te winnen, waardoor Martijn zo goed als uitgeschakeld raakte voor een eindprijs. Hans toonde zich bedachtzamer dan Bonne en mocht dan ook het punt in bezit krijgen. Dik kon al bijna een prijs in ontvangst nemen door van Casper te winnen, net als Thomas die van Leo won. Albert kon het niet tegen Jan van Dam bolwerken, hij moest hier het punt inleveren. Het volgende bewijs voor de vorm van de avond van Jan van Huizen kwam bij zijn remise tegen Bart, terwijl ook Sheila haar normale vorm niet bereikte tegen Jan van Baardwijk. Of Jan steeg een beetje boven zichzelf uit. Althans, hij won de partij. Dan de laatste witoverwinning van de ronde en die ging naar Ivan, die één van de kanshebbers op een prijs aan het begin van de avond, Michiel, het punt afhandig maakte. De laatste beide partijen van deze ronde betekenden beide verlies voor de witpartij. Kees verloor van Wim en Leendert van Melvin.

Tenslotte, last but not least, de vijfde ronde, het slotstuk van dit ZAS dus. Thijs had vier keer gewonnen deze avond en wilde natuurlijk ook de vijfde partij winnen. Daarvoor kreeg hij Tim tegenover zich, die, als hij de partij zou winnen, best wel eens één van de drie geldprijzen zou kunnen verdienen. Maar zover liet Thijs het - helaas voor Tim - niet komen. Hij wist ook van Tim te winnen en eindigde dus met vijf uit vijf en hiermee verbeterde hij zijn totaalscore zelfs nog met een half punt tot de maximaal te behalen score van 75 punten! Dan voor plek twee. Daarvoor had Dik deze avond één partij verloren en kreeg nu te maken met Hans, zowaar geen speler, waar je makkelijk van wint. En dat gebeurde ook niet, ze kregen een stelling met één pion meer voor Hans, wel echter met gelijke lopers. Maar het is moeilijk bij deze verkorte bedenktijd een dergelijk eindspel behoorlijk af te maken, vooral voor ons niveau!? Het lukte Hans en Dik dus ook niet dus stelden ze zich tevreden met remise. Jan van Dam had geen kans op een eindprijs, daarvoor had hij eerder dit ZAS te veel punten verspeeld. Maar hij wilde deze avond nog wel goed afsluiten en won daarom van Fred. Martijn en Thomas hadden nog wat uit te vechten voor de eindrangschikking. Maar het lukte Martijn niet om dat voor hem waar te maken, hij verloor deze partij. De verdere partijen hadden geen belang meer voor één van de geldprijzen, echter nog wel voor de spelers. Zo wisten Bonne en Jan van Baardwijk beiden hun laatste partij te winnen, Bonne van Ivan en Jan van Bart. De laatste vijf partijen gingen dan alle vijf naar de zwartspelers. Wim verloor van Jan van Huizen, Casper van Albert, Leo van Michiel, Melvin van Sheila en Leendert tenslotte nog van Kees. Er was trouwens nog een remiseaanbod van Kees aan vooraf gegaan met de zin "We hebben allebei nog nul punten, als we het dus remise houden dan hebben we beiden tenminste een halfje!" Maar Leendert ging nog door, met dus verlies als gevolg.

In totaal dus 50 unieke spelers en een totaal van 22 deze avond. Dit bracht de totaalopkomst van deze aflevering van het ZAS op 194 deelnames, een gemiddelde van 21,6 per avond, waarmee dit het zesde ZAS is geworden. Het meeste bezocht was de zesde aflevering, 2010 kende een gemiddelde opkomst van 25 spelers per avond (ook over 9 avonden), op de voet gevolgd door 2007 met 24,9 per avond en ook 9 avonden en 2009 met 24,8 per avond en ook 9 avonden. Hieruit volgt overigens wel, dat er in de eerste jaren niet speciaal alleen in de maanden juli en augustus werd gespeeld. Met 21,6 bleef deze aflevering die van 2011 net voor. Toen kwamen er 21,5 spelers per avond, over 8 avonden. Nu we het toch over aantallen hebben, het meest bezocht waren de zevende avond van 2010 en de ook zevende avond van 2007, met resp. 32 en 30 deelnemers.

De eindstand van dit ZAS ziet er dan als volgt uit:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15

15

15

15

----

----

13

14½

15

75

1

2

Dik van der Pluijm

12

12

11

13

----

----

15

11

12

64

2

3

Thomas Ammerlaan

----

11

----

----

10½

15

15

10½

12

63½

3

4

Martijn van Dam

11

12½

13

10

11

13

11

10

10

60½

4-5

5

Tim van Huizen

13

----

----

13

----

----

11

11½

12

60½

4-5

6

Michiel Landman

9

10½

15

10

11*

11

9

----

9

57½

6

7

Jan van Dam

11

12

11

11

----

----

----

----

12

57

7

8

Jan van Huizen

11

----

----

11

10½

11*

11

10*

11

55

8

9

Bonne Faber

10

9

11

10

12

7

10

11

54

9

10

Albert Bijzitter

----

----

----

9

10

10

11

10

11

52

10

11

Wim Noordermeer

11

10

7

8

8

7

9

9

48½

11

12

Jacques Kokshoorn

----

9

7

10

9

9

11

9

----

48

12-14

13

Ivan Jansen

10

9

----

10

----

----

----

10

9

48

12-14

14

Jan van Baardwijk

9

----

7

10

----

11*

7

----

11

48

12-14

15

Sheila de Jonge

8

10

3

9

9

7

9

47

15

16

Fred van Wieringen

----

----

11

----

11½

12

----

----

10

44½

16

17

Casper Verbeek

----

----

7

7

7½*

10

5

9½*

9

43

17

18

Leo Stelloo

7

7

7

9

7*

9*

3

9½*

8

42½

18

19

Melvin de Vree

----

----

9*

----

10

7

----

7*

7

40

19

20

Rien van der Molen

----

8

7*

5

----

9*

7

7*

----

38

20

21

Hans van Calmthout

12

----

11

----

----

----

----

----

12

35

21

22

Jan van Genderen

----

10

----

----

10½

----

----

11

----

31½

22

23

Rik Verheij

----

----

----

10

----

----

11

----

30½

23

24

Wilco Baartmans

----

----

7

----

----

11

----

----

27½

24

25

Jan Straatman

9

----

9

----

----

9*

----

----

----

27

25-28

26

Ad van der Ree

----

8

----

----

9½*

----

----

9½*

----

27

25-28

27

Jacques Hennekes

----

----

----

----

14

----

----

13

----

27

25-28

28

Piet Pluymert

----

----

----

----

13

----

----

14

----

27

25-28

29

Kyra van Genderen

----

----

----

10*

----

----

8

----

26½

29

30

Marcel Pluymert

----

----

----

----

13

----

----

10½

----

23½

30

31

Leon Struik

----

----

----

12

----

11

----

----

----

23

31

32

Jaap Santifort

----

----

----

----

10½

----

----

10

----

20½

32

33

Michel Samsom

----

9

11*

----

----

----

----

----

----

20

33

34

Henk Pors

----

----

11

8

----

----

----

----

----

19

34

35

Johan Seinen

----

9

9

----

----

----

----

----

----

18

35-36

36

Kees Breen

8

----

3

----

----

----

----

----

7

18

35-36

37

Jos Bosch

----

----

----

----

9*

8

----

----

----

17

37-38

38

Bart Westdijk

----

8

----

----

----

----

----

----

9

17

37-38

39

Franka de Jong

----

----

----

----

----

----

7½*

----

15

39

40

Sjaak Nagtegaal

----

12½

----

----

----

----

----

----

----

12½

40

41

Adriaan Knulst

----

----

----

12

----

----

----

----

----

12

41

42

Alex van Wieringen

----

----

11

----

----

----

----

----

----

11

42

43

Ben Sitton

----

----

----

----

10½

----

----

----

----

10½

43

44

Willem-Jan Tanis

----

----

----

----

----

----

----

10

----

10

44

45

Wim Schouten

9

----

----

----

----

----

----

----

----

9

45-46

46

Frits van der Veeke

----

----

----

----

----

----

9

----

----

9

45-46

47

Frans Troost

----

----

----

----

8½*

----

----

----

----

47

48

Jessie Tanis

----

----

----

8

----

----

----

----

----

8

48-49

49

Baris Kinis

5

----

----

----

----

----

3

----

----

8

48-49

50

Leendert Tanis

----

----

----

----

----

----

----

----

5

5

50


Totaal

18

20

23

22

25

19

18

27

22

194


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.

Dit brengt ons dan bij de prijsuitreiking, die door (mede)organisator Jan van Huizen werd gedaan. Hij begon met de avondprijzen, die voor de drie spelers bestemd waren die het beste hadden gepresteerd t.o.v, hun gebruikte rating. Dat waren Tim met een w-we van maar liefst + 3.05 als eerste, Albert met   + 1.26 als tweede, op de voet gevolgd door Ivan met + 1.25 als derde. Hierna mocht ieder, die alle negen avonden aanwezig waren geweest wat uitzoeken, op volgorde van hun plaatsing en dat waren er in totaal vijf, te beginnen met Martijn, die net naast het podium was gevallen op de vierde plaats. Tweede werd Bonne, geëindigd als negende, dan Wim als elfde, Sheila als vijftiende en tenslotte Leo, die als achttiende eindigde. Maar het mooiste moest nog komen en dat werd gedaan door de voorzitter van de club, door Fred. Hij bedankte ieder voor zijn deelname en gaf meteen ook aan, dat de club in het komende seizoen 50 jaar zal bestaan en wel op maandag 24 juni 2024. Daarna ging hij over naar het uitreiken van de prijzen en hij begon met de derde prijs ten bedrage van € 25,00 en die ging dan naar Thomas met een score van 63½:

Hierna de beurt aan de winnaar van de tweede prijs, Dik, met een score van net een halfje meer, dus met 64 punten en € 50,00:
Het meeste geld mocht Thijs nu in ontvangst nemen, hij mocht € 75,00 mee naar huis nemen voor zijn maximale score van 75 punten en dus in vijf van zijn zeven aantredens al zijn partijen gewonnen!
Dit was dus het achttiende ZAS, over tien maanden hopen we het negentiende te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten