zondag 27 augustus 2023

ZAS ronde 8

Het lijkt nu wel duidelijk welk tempo de meeste belangstelling trekt! Want van de acht tot nu tot gespeelde avonden trokken twee van de drie snelschaakavonden de meeste spelers. De laatste ronde kende zelfs een deelnemersrecord (voor deze ZAS-aflevering althans). Dat aantal bleek helaas weer oneven, dat werd echter rechtgetrokken omdat één van hen eerder naar huis moest, zodat de laatste vier ronden weer even waren. Dankzij een belangrijke rekenfout is de tussenstand - vooral voor de eerste plaatsen - gewijzigd!

Het zomeravondschaak blijft toch wel trekken, deze avond kende weer een deelnemer, die deze aflevering nog niet aanwezig was geweest. Wel aanwezig waren enkele spelers met een hoge rating, zodat het spannend ging worden voor zowel de avondprijzen als ook voor de eindprijzen. Maar daarover later meer, na de tussenstand. In deze eerste ronde hield indeler Jan van Huizen zichzelf vrij en dat was misschien het meest verrassend van de ronde. Hoewel, ook enkele indelingen waren verrassend, want bijvoorbeeld Kyra van Genderen mocht het opnemen tegen haar vader. De uitslag was niet verrassend, Jan van Genderen won. Eigenlijk de enige partij met een niet op voorhand vast te stellen uitslag was die tussen Rik Verheij en Tim van Huizen. Een partij tussen een speler, die regelmatig meespeelt in de finale van het clubkampioenschap snelschaken en de jeugdkampioen van de club. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en dat bleek ook in deze partij want Tim won. Lopen we dan de verdere partijen summier langs, dan bleek Bonne Faber met enige pech te gaan beginnen, hij werd ingedeeld tegen de speler met de hoogste rating, Jacques Hennekes. Dat verschil was al snel merkbaar en Bonne verloor dus. Sheila de Jonge speelde tegen de nummer twee qua rating, Piet Pluymert en ook Sheila verloor. Dan Thijs van Dam, hij kreeg Jacques Kokshoorn tegenover zich en Jacques verloor ook. Leo Stelloo kreeg ook één van de ratingtoppers tegenover zich en Marcel Pluymert won die partij. Ad van der Ree rekende af met Albert Bijzitter en Wim Noordermeer met Melvin de Vree. Wilco Baartmans was niet opgewassen tegen Dik van der Pluijm, net als Casper Verbeek dat niet was tegen Jaap Santifort. Martijn van Dam haalde een punt tegen Rien van der Molen en Franka de Jong kon opgeven tegen Thomas Ammerlaan. Dan als laatsten de enige nieuwkomer van dit ZAS-jaar. Willem-Jan Tanis, die weinig meer gespeeld zal hebben (misschien op internet) sinds het opheffen van schaakclub Ontspanning uit Ouddorp. Hij speelde nu tegen Ivan Jansen en bleek het (snel)schaken nog niet verleerd. Hij won dus van Ivan.

Nu waren er dus 14 spelers met één punt in ronde twee en zij speelden uiteraard tegen elkaar, met voor deze ronde een punt cadeau voor Franka de Jong. Ook nu weer geen echte verrassingen, of het moest zijn de (salon?)remise tussen zoon Tim en vader Jan van Huizen. Thomas verloor, toch een beetje onverwacht, van Ad en Dik, niet geheel onverwacht, van Jacques Hennekes. Piet boorde de verwachtingen van Martijn op verbetering van zijn puntentotaal voor de eindstand de grond in door van hem te winnen. En zijn zoon Marcel toonde aan dat de schaakachterstand van Willem-Jan toch niet zo groot was als misschien verwacht, door van hem te verliezen, wat dus eigenlijk wel een verrassing was. Ook Jaap bleek niet opgewassen tegen Thijs, terwijl Jan van Genderen afrekende met Wim. Dan de 12 verliezers, ook tegen elkaar en hier waren wel verrassingen te noteren. De grootste hiervan is misschien wel het verlies van Albert tegen Casper, maar ook de eerste remise van de avond, tussen Jacques Kokshoorn en Wilco mag hierbij worden gerekend. De andere uitslagen zijn het verlies van Melvin tegen Rik, de winst van Bonne op Kyra, het verlies van Rien tegen Sheila en de winst van Ivan op Leo.

In ronde drie ging de bye naar Rien met nu nog zes spelers met de volle buit en van hen bleven er nu nog drie over want Jacques Hennekes won van Ad, Willem-Jan verloor van Piet (een wraakoefening voor het gebeuren in de vorige ronde?) en Thijs van Jan van Genderen. Verrassend was dan wel weer het verlies van Dik tegen Tim en ook een beetje de remise tussen Jan van Huizen en Marcel. Sheila verloor van Jaap, net als Casper van Thomas en Wim van Bonne. Verder wonnen Martijn van Ivan en Rik van Franka, terwijl Jacques Kokshoorn een greep deed naar de titel remisekoning, door die uitslag te krijgen tegen Leo. Als laatsten dan nog het verlies van Wilco tegen Albert en de winst van Kyra op Melvin.

Dat bracht hem meteen de bye in ronde vier en ook de eerste remise in de top van de ranglijst, tussen Piet en Jacques Hennekes. Verlies was er voor Tim tegen Thijs, waardoor deze alleen aan kop kwam. De vermoeidheid leek wat toe te slaan bij Ad, getuige zijn verlies van Martijn, terwijl Jan van Genderen korte metten maakte met Willem-Jan. Jaap verloor van Jan van Huizen en Thomas versloeg Rik. Bonne was niet opgewassen tegen Marcel, net als Rien tegen Dik en Franka tegen Sheila. Jacques Kokshoorn won van Casper en Ivan deed hetzelfde tegen Kyra. Albert verloor nog van Wim en als laatste won Wilco van Leo.

Ook Leo werd beloond met een gratis punt, in ronde vijf. Ook nu weer een remise in de top en wel tussen Thijs en Piet, die daarmee Jacques Kokshoorn naar de remisekroon stak. Bovenin waren nu ook weer twee winstpartijen met wit, de eerste tussen Jacques Hennekes en Jan van Genderen en de tweede tussen Jan van Huizen en Thomas. Martijn bleek niet in de door hem gewenste vorm te steken, getuige een nieuw verlies voor hem, ditmaal tegen Tim. Datzelfde zou je misschien over Marcel mogen stellen gezien zijn verlies van Ad. Willem-Jan herpakte zich weer een beetje door van Jacques Kokshoorn te gaan winnen, terwijl Wim een nederlaag moest slikken tegen Jaap. Dik bleef Bonne ruimschoots de baas en Rik maakte Ivan in, net als Sheila deed met Wilco. Dan weer een remise, nu tussen Casper en Franka, terwijl Kyra won van Rien en Melvin verloor van Albert.

Wegens het aanstaande vertrek naar huis van Ad werd er nog een ronde gespeeld voor de pauze en nu ging de bye naar Casper. Bovenaan de ranglijst waren de witspelers goed in vorm, zeker Thijs, want hij wist van Jacques Hennekes te winnen, net als Piet van Jan van Huizen, Tim van Willem-Jan en Jan van Genderen van Martijn. Ad zag zijn vertrek dichterbij komen en speelde mede daarom remise tegen Sheila, terwijl Jaap verloor van Rik en Thomas van Dik. Dan de laatste zes partijen en die mondden allemaal uit in een overwinning voor de witspeler. Achtereenvolgens Marcel van Kyra, Bonne van Albert, Jacques Kokshoorn van Wim, Ivan van Wilco, Leo van Franka en tenslotte Rien van Melvin.

Dan ronde zeven en nu werd de bye gegund aan Ad, die zodoende wat vroeger kon vertrekken. Vader en zoon Van Huizen verloren deze ronde beiden, Jan van Thijs en Tim van Piet. Jacques Hennekes was zijn kleine dipje weer te boven en gaf dat aan door van Rik te winnen, net als Dik dat deed van Jan van Genderen. Sheila bleek niet opgewassen tegen Marcel en ook Willem-Jan verloor, deze ronde van Jaap. Eindelijk was er weer een overwinning voor Martijn en daar werd Jacques Kokshoorn het slachtoffer van. Ivan moest het hoofd buigen voor Thomas, terwijl Bonne op het randje won van Leo. Kyra verloor van Wim en Albert versloeg Rien. Hierna was er nog verlies voor Wilco, tegen Casper en Franka wist nog van Melvin te winnen.

Ronde acht dus zonder bye, met echter opnieuw verlies voor vader en zoon Van Huizen. Ze speelden deze ronde allebei met zwart en Tim verloor van Jacques Hennekes en Jan van Rik. Maar er waren nog twee overwinningen voor witspelers bovenaan de ranglijst want Thijs won van Dik en het tweede duel tussen een vader en een zoon eindigde in winst voor Piet t.o.v. Marcel. De partij tussen Jan van Genderen en Bonne was er eentje van veel niet gezien. Volgens Jan had Bonne enkele keren zijn dame kunnen winnen en het eindigde in winst voor Bonne omdat Jan een schaak over het hoofd zag, een zet deed zonder dat schaak op te heffen en zijn klok indrukte. Bonne claimde toen de partij. Jaap verloor nu van Martijn, die zijn dip te boven leek. Dan weer opnieuw zes overwinningen voor de witspelers, achtereenvolgens won Thomas van Sheila, Albert van Willem-Jan, Jacques Kokshoorn van Ivan, Wim van Franka, Casper van Rien en tenslotte Leo van Kyra. Melvin kon niet meekomen in dit witte geweld, hij verloor van Wilco.

In de voorlaatste ronde wist Martijn geen positief resultaat te halen, hij deed hetzelfde tegen Thijs als Bonne tegen Piet, namelijk verliezen. Thomas speelde een prima partij tegen Jacques Hennekes en met beiden nog enkele seconden op de klok werd remise overeengekomen. Dik en Marcel wisten beiden niet te winnen, Dik verloor van Rik en Marcel van Tim. Jan van Huizen scoorde weer een punt, dit ten koste van Wim, terwijl Jacques Kokshoorn ging verliezen van Jan van Genderen. Nog zes partijen verder deze ronde en de punten werden vriendschappelijk verdeeld tussen de kleuren, hoewel de partijen niet echt vriendschappelijk eindigden. Jaap won van Albert, Sheila van Leo en Willem-Jan van Casper. Nu dus nog drie overwinningen voor de zwartspelers en dat ging als volgt: Melvin verloor van Ivan, Franka van Kyra en Rien van Wilco.

In de laatste - en dus tiende - ronde werd vastgesteld wie de avondprijzen zouden gaan winnen en die zouden uitgezocht kunnen worden door de spelers, die op de plekken 1, 11 en 22 zouden eindigen. "Dus" ging Rik nog van Thijs verliezen, die daarmee ongedeeld eerste werd. met 9½ uit 10. Piet ging ook winnen, van Thomas en scoorde daarmee 9 uit 10 en ook de, samen met Jacques Kokshoorn gedeelde, titel remisekoning met elk twee remises achter hun naam. Jan van Huizen verloor nog van Jacques Hennekes, die daarmee derde werd met 8 uit 10, terwijl Tim nog van Bonne won en daarmee ongedeeld vierde werd met 6½ uit 10. Dan een drietal met 6 uit 10 en wel Dik (nog, met zwart, gewonnen van Martijn), Jan van Genderen (winst op Jaap) en Rik (dus verloren van Thijs). Hierna twee spelers met 5½ uit 10 namelijk Thomas (verloren van Piet) en Marcel (nog gewonnen van Jacques Kokshoorn). Hierna, te beginnen op plek 10, een zevental met 5 uit 10, achtereenvolgens Jan van Huizen (de meeste weerstandspunten en wel 63.5 en verlies van Jacques Hennekes), Martijn (58.0 w.p. en dus een tweede avondprijs als elfde geëindigde en nog verloor van Dik), Bonne (57.0 w.p., verlies van Tim), Willem-Jan (54.0 w.p. en nog winst op Wim), Jaap (53.5. w.p. en nog verloren van Jan van Genderen), Ivan (43.0 w.p. met winst op Sheila) en Albert, die met 39.0 w.p. als 16de eindigde en nog met zwart van Kyra won. Verder een vijftal met 4½ uit 10 (en geen prijs). Dit waren achtereenvolgens Ad (al naar huis), Sheila (verlies van Ivan), Casper (nog verloren van Melvin), Leo (won deze laatste ronde nog van Rien) en Wilco (nog gewonnen van Franka). Wilco werd 21ste, waardoor de volgende op de lijst nog een prijs mocht gaan uitzoeken en dat werd Wim, die 4 uit 10 scoorde. Ook Jacques Kokshoorn scoorde 4 uit 10 (door zijn verlies van Marcel) maar hij had 2½ w.p. minder dan Wim en viste dus net achter het prijzennet. Kyra (dus verloren van Albert) eindigde op plek 24 met 3 uit 10, gevolgd door Franka, die deze laatste ronde van Wilco had verloren en 2½ uit 10 wist te scoren. De rode lantaarn werd broederlijk gedeeld door Rien en Melvin, beiden 2 uit 10 gescoord. Dit alles brengt een nieuwe tussenstand voor de eindprijzen te weeg en die volgt hierna.

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15

15

15

15

----

----

13

14½


74½

1

2

Dik van der Pluijm

12

12

11

13

----

----

15

11


63

2

3

Thomas Ammerlaan

----

11

----

----

10½

15

15

10½


62

3

4

Martijn van Dam

11

12½

13

10

11

13

11

10


60½

4

5

Michiel Landman

9

10½

15

10

11*

11

9

----


57½

5

6

Jan van Huizen

11

----

----

11

10½

11*

11

10*


54½

6

7

Bonne Faber

10

9

11

10

12

7

10


53

7

8

Albert Bijzitter

----

----

----

9

10

10

11

10


50

8

9

Tim van Huizen

13

----

----

13

----

----

11

11½


48½

9

10

Jacques Kokshoorn

----

9

7

10

9

9

11

9


48

10

11

Wim Noordermeer

11

10

7

8

8

7

9


47½

11

12

Sheila de Jonge

8

10

3

9

9

7


47

12

13

Jan van Dam

11

12

11

11

----

----

----

----


45

13

14

Jan van Baardwijk

9

----

7

10

----

11*

7

----


44

14

15

Leo Stelloo

7

7

7

9

7*

9*

3

9½*


41½

15

16

Casper Verbeek

----

----

7

7

7½*

10

5

9½*


41

16

17

Ivan Jansen

10

9

----

10

----

----

----

10


39

17

18

Rien van der Molen

----

8

7*

5

----

9*

7

7*


38

18

19

Fred van Wieringen

----

----

11

----

11½

12

----

----


34½

19

20

Melvin de Vree

----

----

9*

----

10

7

----

7*


33

20

21

Jan van Genderen

----

10

----

----

10½

----

----

11


31½

21

22

Rik Verheij

----

----

----

10

----

----

11


30½

22

23

Wilco Baartmans

----

----

7

----

----

11

----


27½

23

24

Jan Straatman

9

----

9

----

----

9*

----

----


27

24-27

25

Ad van der Ree

----

8

----

----

9½*

----

----

9½*


27

24-27

26

Jacques Hennekes

----

----

----

----

14

----

----

13


27

24-27

27

Piet Pluymert

----

----

----

----

13

----

----

14


27

24-27

28

Kyra van Genderen

----

----

----

10*

----

----

8


26½

28

29

Marcel Pluymert

----

----

----

----

13

----

----

10½


23½

29

30

Hans van Calmthout

12

----

11

----

----

----

----

----


23

30-31

31

Leon Struik

----

----

----

12

----

11

----

----


23

30-31

32

Jaap Santifort

----

----

----

----

10½

----

----

10


20½

32

33

Michel Samsom

----

9

11*

----

----

----

----

----


20

33

34

Henk Pors

----

----

11

8

----

----

----

----


19

34

35

Johan Seinen

----

9

9

----

----

----

----

----


18

35

36

Jos Bosch

----

----

----

----

9*

8

----

----


17

36

37

Franka de Jong

----

----

----

----

----

----

7½*


15

37

38

Sjaak Nagtegaal

----

12½

----

----

----

----

----

----


12½

38

39

Adriaan Knulst

----

----

----

12

----

----

----

----


12

39

40

Kees Breen

8

----

3

----

----

----

----

----


11

40-41

41

Alex van Wieringen

----

----

11

----

----

----

----

----


11

40-41

42

Ben Sitton

----

----

----

----

10½

----

----

----


10½

42

43

Willem-Jan Tanis

----

----

----

----

----

----

----

10


10

43

44

Wim Schouten

9

----

----

----

----

----

----

----


9

44-45

45

Frits van der Veeke

----

----

----

----

----

----

9

----


9

44-45

46

Frans Troost

----

----

----

----

8½*

----

----

----


46

47

Bart Westdijk

----

8

----

----

----

----

----

----


8

47-49

48

Jessie Tanis

----

----

----

8

----

----

----

----


8

47-49

49

Baris Kinis

5

----

----

----

----

----

3

----


8

47-49


Totaal

18

20

23

22

25

19

18

27


172


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.

De eerste prijs gaat nu al zeker naar Thijs, die - door zijn tweede remise in totaal in deze aflevering - ook in de laatste ronde van dit ZAS, nog een doel heeft. Als hij dan namelijk nog eens alles weet te winnen eindigt hij met de maximale score van 75 punten, wat toch wel een beetje zijn streven zal zijn. Dan voor de tweede en de derde prijs komen er nog vijf spelers in aanmerking. Dat zijn Dik en Thomas, nu beiden theoretisch in de prijzen, maar ze moeten nog wel proberen Martijn, Michiel en ook Tim af te houden. Als die namelijk hun totaal nog weten op te schroeven, kunnen ze hen nog passeren. Dit maakt de laatste ronde nog bijzonder spannend want er is dan dus een vijftal dat de maximale score van 5 uit 5 (en dus 15 punten aan hun totaal kunnen toevoegen) wil behalen (mits aanwezig natuurlijk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten