maandag 22 mei 2023

Hemelvaartssnelschaak

Het snelschaakkampioenschap van De Pionier bestaat normaliter uit drie delen: twee voorrondes en de finale. Die voorrondes worden dan gespeeld op de donderdagen voor Kerst en voor Pasen. Maar omdat er op de donderdag voor Pasen een RSB-wedstrijd was vastgesteld moest de tweede ronde worden uitgesteld. Daarvoor leek de vrijdag na Hemelvaartsdag uitstekend geschikt en zo gedacht zo vastgesteld. Of dit nou de reden was of niet, de opkomst bleek iets lager dan verwacht.

Er waren, zoals altijd, negen ronden te spelen en de eerste daarvan was direct al aanpoten voor de met zwart spelende Franka de Jong. Ze werd ingedeeld tegen de grootste favoriet, Thijs van Dam. Ze deed wel haar best, dat bleek toch te weinig en een eerste verlies was haar deel. Een oude bekende, jaren geleden verhuisd mede wegens zijn kinderen, was Kees Berkhout. Voor deze gelegenheid was hij nog eens teruggekomen en trof daar in de eerste ronde één van de andere favorieten, Rik Verheij. Ook voor Kees werd verlies het deel. Nog een andere favoriet en al lang lijstaanvoerder in de reguliere competitie was Jan van Huizen en hij trof nu Leo Stelloo aan de andere kant van het bord. Daar wist hij, gezien de 1-0 uitslag, goed raad mee. We blijven favorieten zien in deze eerste ronde en Wim Noordermeer trof er één van, Jan van Dam. Dat bleek voor Wim een brug te ver en ook voor hem een verliespunt. Een toch wel iets mindere favoriet was Martijn van Dam maar hij speelde wel zo tegen Ivan Jansen en ook Martijn wist het punt binnen te halen. We hebben nu een aantal spelers gezien die in eerste instantie voor het resultaat kwamen, nu komen de anderen, die vooral de gezelligheid hoog in hun vaandel droegen, aan de beurt. Daar horen Wilco Baartmans en Bonne Faber zeker bij maar ook voor hen telt een resultaat uiteraard wel. Het punt ging hierbij naar Wilco. Wel weer graag naar de finale wilde Thomas Ammerlaan en daar wist Kees Breen niets tegen in te brengen dan zijn opgave. Een opkomende ster aan het Pionierfirmament is jeugdkampioen Tim van Huizen en hij maakte deze status meer dan waar tegen Michiel Landman, die toch ook wel graag bovenin zou willen eindigen. Maar dan had hij wel van Tim moeten winnen, wat hij dus niet deed. De laatste partij van deze ronde ging tussen de gezelligheidszoekers Sheila de Jonge en Baris Kinis. Sheila vond echter wat meer dan gezelligheid en wel een punt.

In ronde twee dus al meer de favorieten tegen elkaar en daarbij wist Martijn geen hoge ogen te gooien tegen Thijs in het Van Dam-snelschaakkampioenschap. Rik raakte een stukje van zijn favoriet-zijn kwijt tegen Thomas dankzij verlies nu. Sheila wist zich ook niet te handhaven tegen Jan van Huizen terwijl Jan van Dam afrekende met Wilco. Bonne wist ook tegen Tim geen vuist te maken en liep dus tegen een tweede verlies aan. Maar Michiel wist een beetje uit zijn dipje omhoog te klimmen door van Wim te winnen. Franka was ook niet opgewassen tegen Ivan, terwijl het Kees-kampioenschap werd beslist in het voordeel van Breen tegen Berkhout. Tenslotte haalde ook Leo zijn eerste punt, nu tegen Baris.

Ronde drie begon als een soort van familiedrama want beide vaders Jan verloren hierin van hun zonen Tim en Thijs. Thomas versloeg Martijn en Leo verloor van Rik, net als Ivan van Michiel. Wilco bleek niet sterk genoeg voor Sheila terwijl de eerste remise een feit werd tussen Wim en Kees Breen. Andere Kees verloor van Bonne, terwijl Baris geen medelijden toonde tegen Franka.

Aan het begin van ronde vier waren er nog drie driepunters en van hen won Tim van Thomas terwijl ook Rik verloor van de derde driepunter, Thijs. Van de resterende tweepunters verloor Michiel van Jan van Huizen terwijl de andere Jan won van Sheila. Kees Breen met zijn 1½ punt verloor van Leo, die hem nog net binnen de vastgestelde tijd mat wist te zetten. Bonne wist verrassend te winnen van Martijn, terwijl het gevecht tussen Ivan en Wilco werd beslist in het voordeel van eerstgenoemde. Baris verloor van Wim en ook Franka wist - nog steeds niet - te winnen van Kees Berkhout.

Dan de laatste ronde voor de pauze en daarin kwamen dus de enige twee met de volle winst in hun voorgaande partijen, Thijs en Tim, tegen elkaar uit. Ook hier bleek Thijs niet te kloppen. Datzelfde gebeurde met zijn vader Jan tegen Thomas en met de andere vader Jan tegen Bonne. Verder verloren zowel Leo als Sheila tegen Michiel en Rik, terwijl Wim afrekende met Ivan. Wilco verloor van Kees Breen, net als andere Kees van Baris. Tenslotte toonde ook Martijn geen medelijden tegen Franka en kon hij daar in de komende pauze over nadenken.

Na de pauze zou iedereen weer opgefrist aan de start moeten verschijnen maar dat bleek niet het geval voor beide Van Huizen's tegen twee van de drie Van Dammen. Vader Jan verloor van zoon Thijs en zoon Tim deed hetzelfde tegen vader Jan. Ook Michiel deelde in de verlies-malaise en deed dat tegen Thomas. Rik wist van Wim te winnen en Kees Breen van Sheila te verliezen. Ivan versloeg Leo en Baris bleek niet opgewassen tegen Martijn. De enige, die wel medelijden leek te hebben was Bonne, die het remiseaanbod van Franka accepteerde en haar zo van de hatelijke nul afhielp. Tenslotte verloor Wilco nu van Kees Berkhout.

In ronde zeven kwam de waarschijnlijk laatste horde voor de eindoverwinning voor Thijs. Dat was dan Thomas en die horde nam Thijs ook zonder al te veel problemen. Dan de beide vaders Jan tegen elkaar en dat betekende tenslotte een punt voor de met zwart spelende Jan van Huizen, terwijl zoon Tim zich te sterk toonde voor Rik. Martijn won van Michiel, Sheila van Ivan, Wim van Bonne en Kees Breen van Baris. Kees Berkhout daarentegen verloor, van Leo terwijl Franka de remisesmaak te pakken leek te hebben tegen Wilco.

In ronde acht mocht Sheila dan proberen wat nog niemand gelukt was, een resultaat halen tegen Thijs. Maar ook Sheila lukte dat niet. Martijn toonde zich nu te sterk voor Tim, terwijl er drie verliespartijen voor wit volgden: Rik tegen Jan van Dam, Thomas tegen Jan van Huizen en Leo tegen Wim. Bonne wist dat weer te doorbreken, hoewel dat wel via een claim ging tegen Kees Breen. Ook Ivan bleek te sterk voor Kees, maar dat was dan Berkhout. Michiel had geen zin in remise tegen Franka, dus won hij maar, terwijl Baris ging verliezen van Wilco.

Dan ronde negen en dat werd een bijna feestje voor ieder met de achternaam Van Dam. Thijs won van Wim en Jan van Martijn. Een spetterende partij werd het tussen Jan van Huizen en Rik omdat de vlag van Jan viel toen Rik nog één seconde over had! Daarvoor nam Tim een beetje wraak door van Ivan te winnen, terwijl Michiel verloor van Sheila. Kees Berkhout wist het ook niet te bolwerken tegen Thomas terwijl Bonne de smaak van claimen te pakken leek te hebben, hij deed dat ook tegen Baris, die een richting zijn koning gepend staand paard toch speelde. Grote vreugde voor Franka, ze haalde haar eerste winstpartij van de avond binnen, tegen Kees Breen. Tenslotte won Wilco nog van Leo.

Dit alles is een beetje samen te vatten in onderstaande tabel:

nr.

naam

w.

r.

v.

pt.

w.pt.

S.B.

1.

Thijs

9

0

0

9

45.5

45.50

2.

Jan v.Dam

7

0

2

7

49.0

34.00

3.

Tim

6

0

3

6

49.5

28.50

4.

Jan v.Huizen

6

0

3

6

48.5

28.50

5.

Rik

5

0

4

5

47.5

20.50

6.

Thomas

5

0

4

5

47.5

19.50

7.

Sheila

5

0

4

5

44.0

17.00

8.

Martijn

5

0

4

5

43.5

18.00

9.

Wim

4

1

4

42.0

15.25

10.

Bonne

4

1

4

34.5

13.50

11.

Michiel

4

0

5

4

40.5

13.50

12.

Ivan

4

0

5

4

35.0

10.50

13.

Wilco

3

1

5

33.0

10.50

14.

Kees Breen

3

1

5

31.5

9.75

15.

Leo

3

0

6

3

34.5

7.50

16.

Franka

1

2

6

2

37.5

7.50

17.

Baris

2

0

7

2

33.0

4.00

18.

Kees Berkhout

2

0

7

2

32.5

5.50

Maar de avond was nog niet voorbij, het grote feest moest nog komen want Sheila had er voor gezorgd dat ieder een prijsje uit mocht zoeken van onderstaande prijstafel:


Ook de finale komt steeds dichterbij, die staat vastgesteld voor donderdag over twee weken en dat zal zijn op 8 juni a.s. Denk je dat je geplaatst bent en je wilt dat graag zeker weten, neem dan contact op met competitieleider Martijn van Dam. Er plaatsen zich in totaal zes spelers en voor wie verhinderd mocht zijn wordt een invaller ingezet, de eerstvolgende op de plaatsingslijst.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten