zaterdag 27 november 2021

Ronde 12

Het zijn weer moeilijke tijden voor de schaaksport in het algemeen en voor de kleinere clubs in het bijzonder. Eén van die moeilijkheden voor De Pionier betreft dan de interne bekercompetitie. De indeling daarvoor werd aan het begin van het seizoen vastgesteld en voorzien van speeldata. De einddatum voor de eerste ronde was verstreken, daarom moesten er een aantal uitslagen reglementair worden vastgesteld.
Nu kon er echter niets voor de IBC worden gespeeld. Daardoor kreeg meer dan de helft van de oorspronkelijke lotingen een reglementaire uitslag!
Alle aanwezigen dus aan de bak voor de interne competitie en op de bijgaande foto zijn alle belangrijke deelnemers in de top daarvan te zien. Jan van Huizen, vrij goed in vorm de laatste tijd, trad aan tegen lijstaanvoerder Thijs van Dam. Maar dat zou hem zwaar tegenvallen, Thijs wist hem in een eigenlijk heel kort partijtje op te brengen. Na amper twintig zetten moest Jan het toen al moede hoofd buigen, waardoor beiden de gelegenheid kregen ruimschoots aandacht aan de andere partijen te weiden.
Eén van die andere partijen, ook in beeld, ging tussen Jan van Dam en Dik van der Pluijm. Beiden waren elkaar constant aan het aftasten maar geen van beiden wist daarbij een doorwegende opening te creëren. Wel duurde dat aftasten een groot deel van de avond, totdat ze samen tot de beslissing kwamen dat ze ook niet verder zouden komen en er dus een remise van maakten.
Voorzitter Fred van Wieringen was een hele tijd elders geweest, waar hij de geboorte van een kleindochter meemaakte. Nu kreeg hij te maken met een moeilijke beslissing want zijn cluppie, Feyenoord, moest ook spelen en dus velde hij een soort van Salomonsoordeel: hij zou er voor zorgen om rond 20.30 uur op de club aanwezig te zijn, dan was de voetbalwedstrijd ook zo'n beetje afgelopen. Maar dat liep toch een beetje anders dan verwacht. Op het moment, dat hij van huis vertrok stonden de Feyenoorders 2-1 achter. Maar op het moment, dat hij bij de club aankwam was het nog 2-2 geworden in de laatste seconden van de toegevoegde tijd! Dus kon hij toch, met een vrolijke bui, achter het bord plaatsnemen tegen mede-bestuurslid Martijn van Dam. Fred vond zichzelf een beetje roestig geworden op schaakgebied maar wist toch een mooie pot op het bord te leggen. Lang stond het redelijk gelijk, beiden een loper, twee paarden en vijf pionnen. Dat ging naar een loper en pionnen voor Fred en een paard en pionnen voor Martijn. De stelling was enigszins in het voordeel van de paard-partij en dat wist Martijn er - wel na lang nadenken - prima uit te halen zodat Fred, met nog enkele seconden resttijd, tenslotte opgaf.
Tycho Kant speelt met het jeugdtempo, nu tegen Bonne Faber en het werd eigenlijk, vooral de eerste twintig zetten, een snelschaakpartij. Desondanks wist Bonne een mooie stelling te krijgen, Tycho echter bleef goed bij. Maar in het middenspel bood hij dameruil, wat hem een dubbelpion op de b-lijn opleverde. Op dat moment stond Bonne er goed voor maar hij speelde het te voorzichtig en op het moment, dat hij tenslotte een pion wist buit te maken, zat er een eeuwig schaak in de stelling, waar wel op ingegaan moest worden omdat het anders een stuk zou kosten. Remise dus.
Een verrassende partij ontstond tussen Maurits Leentvaar en Jacques Kokshoorn. Hierbij wist wit op een gegeven moment een kwaliteit buit te maken. Maar hij ging niet helemaal goed om met de stelling, wat betekende, dat hij wat later die kwaliteit weer in moest leveren. Maar dat was nog niet het ergste voor hem want, weer wat later, kon zwart een dubbele aanval opzetten met een paard, op een ongedekte loper en een toren, die door die loper werd gedekt. Met een paar slimmigheidjes wist wit het onheil nog even uit te stellen maar zwart bleek goed op te letten en loste alles prima op. Dat leverde hem tenslotte het volle punt op.
Eigenlijk vanaf het begin van de partij speelde Kees Breen een moeilijke partij tegen Wim Noordermeer en kreeg daardoor veel ellende over zich heen langs de tweede rij. Daar leek Wim niet alles uit te halen wat er in zat maar desondanks wist hij er tenslotte wel een heel punt uit te halen.
Ook een interessante partij speelden Jan van Baardwijk en Sheila de Jonge. Jan wist een dreigende stelling te bereiken en die zou hem een mooi resultaat hebben kunnen verzekeren. Maar Jan rekende buiten de waard(in) en daardoor kwam hij zelf in moeilijkheden. Die werden zelfs zo groot dat ze hem boven het hoofd groeiden en hij tenslotte op diende te geven.
Dan nog Leo Stelloo. Het aantal aanwezigen bleek oneven te zijn dus werd Leo gevraagd of hij tegen alle anderen wilde spelen. Daar had hij op dat moment geen bezwaar tegen maar hij had wel de grote pech dat de partij van Jan en Thijs zo snel was afgelopen en mede hierdoor kreeg hij vrij snel sterke tegenstand. Maar hij toonde zich niet onder de indruk en kreeg langzamerhand een sterke stelling. Daar hadden uiteraard niet alleen Jan en Thijs aan meegewerkt. Toch wist zwart een mooie vrijpion in het leven te roepen, een vrijpion, die op termijn iets goeds zou kunnen betekenen. Maar daar kwam dan ook weer een nadeel bij kijken en die vrijpion werd daar de dupe van. Zodoende kreeg Leo een positie, die hem op termijn winst op had moeten leveren. Maar hij kreeg weer te maken met zijn grootste probleem, de tijdnood. Zo werd z'n voordeel teniet gedaan en bleven er tenslotte twee "kale" koningen over en het werd derhalve remise en een zeer ontevreden Leo liep mopperend rond.
Uiteraard is er ook nu een nieuwe tussenstand.
Dan is er nog een persconferentie geweest van Mark Rutte en Hugo de Jonge en daarin werd gesteld dat tussen 17.00 uur en 05.00 uur alle amateursportverenigingen de deuren gesloten moeten houden. Dit houdt in, dat er op z'n minst de eerstkomende drie weken geen schaakavond mag worden gehouden. Het bestuur spreekt dan de hoop uit dat we elkaar weer mogen ontmoeten op 23 december (voor het Kersttoernooi?). Daar zal het bestuur wel nadere informatie over verzorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten