maandag 15 november 2021

Charlois Europoort-De Pionier

Al diverse keren probeerde een Pionierteam de volgende ronde van het RSB-bekertoernooi te bereiken. Dat lukte eigenlijk slechts één keer, dankzij vrijgeloot voor de eerste ronde! Zou hier dan eindelijk eens verandering in kunnen komen? De vooruitzichten waren niet florissant maar daarover kan teamleider Jan van Dam meer vertellen. Helaas geen bijpassende foto, maar lees zijn verslag.

In overleg met Charlois is vrijdag 12 nov. vastgesteld als speeldatum voor deze RSB-bekerwedstrijd. In minder dan drie weken staan er drie RSB-(beker)wedstrijden op het programma voor ons eerste team.
Door het gemis van onze kopman waren de vooruitzichten tegen deze ijzersterke tegenstander nog hopelozer dan ze eigenlijk al waren.
Op de dag van de wedstrijd, even na vieren, bericht dat ook de geplande tweede bord-speler door omstandigheden niet mee kan doen. Het loopt niet helemaal soepel, gelukkig is Jaap flexibel genoeg om op deze korte termijn in te vallen.
Ook het regelen van een QR-code om te mogen spelen zit niet mee, de testlocatie heeft te kampen met een storing. Een andere testlocatie werkt gelukkig wel, het is nu alleen nog wachten op een negatieve uitslag welke recht geeft op een werkende QR-code. Een half uur voor vertrek het verlossende bericht, een goede testuitslag en we beschikken over 4 spelers vanavond.
Ruim op tijd komen we aan bij de speellocatie, waar de jeugd van Charlois wordt onderwezen via de stappenmethode. Nadat de jeugd huiswaarts is vertrokken, worden onze QR-codes gecontroleerd.
Vervolgens worden vier borden corona-proof opgesteld, dit zijn deze avond ook de enige speelborden in het complex, de speellocatie valt in de categorie minder inspirerend!
Bij loting voor de kleur kiest Thijs voor de hand, waaruit een witte pion komt. De oneven borden krijgen dus de witte stukken toebedeeld.
Bord 1, Thijs van Dam-Michel de Wit
Of het onderschatting is, of dat Michel altijd zo snel speelt is onbekend. Maar hij was meer te vinden bij de andere borden dan bij zijn eigen partij, voor zijn hele partij heeft hij slechts een kwartier bedenktijd nodig gehad.
Om 21:30 uur een brede glimlach op het gezicht van Thijs, de witte koning staat in het midden van het opnieuw opgestelde bord. 
Stand 0-1 voor De Pionier en hangt er een verrassing in de lucht?
Bord 4, Jesus Canedo-Jaap Santifort
De last minute opgetrommelde Jaap heeft een flinke voorsprong op de klok. Zijn tegenstander neemt met wit ruim de tijd voor zijn zetten, hierdoor heeft Jaap het gevoel gekregen dat zijn tegenstander in de opening op onbekend terrein is gekomen en speelt hij zelf snel.
Dit blijkt een misrekening, door een verwisseling van zetten en door niet te rocheren heeft wit grote druk op de zwarte koning die niet kan rocheren en ook nog een paard heeft dat niet van stal kan.
Dit is niet meer te houden.
Het is weer gelijk, 1-1.
Bord 3,  Jan van Dam-Cor de Wit
Richting het eindspel heeft zwart op de damevleugel een formatie van 5 tegen 3 pionnen. Op de koningsvleugel heeft wit het pionnenoverwicht van 3 tegen 1. Beide spelers hebben verder nog een dame en zwartveldige loper.
Nadat Cor heeft gezien, dat hun bord 2 op winnen staat, wordt op bord 3 remise aangeboden. 
Degene die de stelling wil forceren zal de welbekende lege dop krijgen. Later thuis ziet Stockfish er ook geen heil in gezien de evaluatie van 0.00 voor de eindstelling.
De remise wordt geaccepteerd, stand 1.5-1.5.
Bord 2, Gijsbert Kamerman-Dik van der Pluijm
Dik staat met zwart voortdurend onder druk. Op een gegeven moment wordt zijn dame ingesloten en gaat verloren tegen twee lichte stukken. Dik sputtert nog tegen, maar een nederlaag is niet meer te ontlopen.
Eindstand: 2.5-1.5 voor Charlois Europoort, zoals het wedstrijdformulier ook laat zien.
Een prima prestatie van de Pioniers, ook al hebben ze verloren. Maar ze hadden nog bijna voor een verrassing kunnen zorgen, wat, gezien het grote gemiddelde ratingverschil een hele grote zou zijn geweest. Volgend seizoen dan hopelijk beter.
Met dank aan Jan van Dam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten