zondag 2 februari 2020

Ronde 20 en Fianchetto/HZPS 5-De Pionier 3

Een in eerste instantie rustige speelavond, met enkele interne partijen en de laatste mogelijkheid om de tweede ronde van de bekercompetitie te spelen, had voor sommigen toch wel een onbevredigend slot. Ook speelde het derde team hun vierde ronde van de RSB-competitie.
Omdat het derde team van De Pionier een uitwedstrijd speelde, leek het een rustige speelronde te worden. Peter Derrez en Dik van der Pluijm konden strijden voor een plek in de volgende ronde van de interne bekercompetitie. Dik ging in de eerste partij vol in de aanval. Met twee vrije centrumpionnen wist Dik de eerste partij te winnen. De tweede partij was voor Peter ook teleurstellend. Na kwaliteitsverlies en een veel betere stelling voor Dik, gaf Peter die tweede partij op. Dik dus door naar de volgende ronde.
Fred van Wieringen mocht het aanstormend talent Thijs van Dam proberen van de overwinning af te houden. Thijs wist echter zijn stukken prima te richten op de pion op c6. Deze was door Fred niet te dekken. Na de verovering van deze pion viel Thijs de stelling van Fred binnen. Nog twee pionnen gingen verloren en Fred gaf op.
Reinier van der Wende mocht het opnemen tegen Jan van Huizen, die in een goede vorm steekt. Dat was in de partij ook te merken. Jan wist door te breken op de damevleugel en er ontstond een zeer complexe stelling met twee dames en vier lopers. Jan wist hieruit de juiste voortzetting te vinden. Reinier kon niets anders doen dan Jan te feliciteren met de overwinning.
Frits Wilschut en Jan van Baardijk hielden het lang gelijk. Totdat Jan de mogelijkheid zag om een pion te slaan. Hierna was het verzet van Frits gebroken en de partij was voor Jan.
Martijn van Dam speelde een prima partij tegen Casper Verbeek. Martijn wist in het middenspel een loper te winnen. Tevens had Martijn drie vrijpionnen. Voor Casper was er geen eer aan te halen en hij moest dan ook de winst aan Martijn laten.
Jan van Dam was oneven en mocht het tegen De Pionier opnemen. Dat lukte in het begin nog wel. Maar naarmate de avond vorderde waren er meer spelers klaar met hun partij en ze namen het allemaal op tegen Jan. De koning van Jan werd opgesloten en na een dreigend dameverlies gaf Jan teleurgesteld op. (met dank aan Fred van Wieringen voor het verslag en de foto's)
De nieuwe tussenstand.
Voordat bovenstaande allemaal plaatsvond ondernamen de leden van het derde team, in een miezerig weertype, de reis naar Schiedam, om daar hun krachten te meten met het vijfde team van de combinatievereniging tussen Fianchetto en HZP Schiedam. Het Schiedamse team had inmiddels de tweede plaats overgenomen van het Pionierteam, dat de eerste twee ronden tegen de - op papier - zwakkere teams in de groep had gewonnen en daarna fiks klop had gekregen van Spijkenisse.
Zoals gebruikelijk in wedstrijden ging het een poosje gelijk op, toen echter leek de tegenstander van Bonne Faber aan bord 2 de weg helemaal kwijtgeraakt. Want in drie zetten gaf hij "zomaar" twee pionnen en een toren weg. Toch rechtte hij z'n rug en wist nog het nodige denkwerk voor Bonne op het bord te brengen. Maar Bonne wist dat denkwerk probleemloos te verrichten en toen er op zeker moment nog meer materiaal voor de Schiedammer verloren zou gaan gaf hij de partij op.
Dit was overigens niet de eerste partij, die afgelopen was, op dat moment liep Albert Schaefer al rond met een mistroostige blik op z'n gezicht, hij had verloren. Nu kwam de tussenstand van de wedstrijd dus op 1-1, maar een blik op de verschillende borden bracht geen hoop op een mooi resultaat voor de Pioniers. Dat wist in eerste instantie Wim Noordermeer, spelend aan bord 5, tegen één van de topscorers uit klasse 3C, duidelijk te maken. Wim werd in een hoek gedrukt en daar wist hij niet uit te komen, ook niet met de van hem gekende "geintjes", dus werd het 2-1. Redelijk snel hierna moest aan bord 1 ook Michiel Landman in die malaise delen. Hij had wel kansen gekregen tegen de sterkste speler van de tegenstanders maar wist die niet te verzilveren en moest derhalve, misschien toch wel enigszins gedesillusioneerd, ook opgeven (3-1).
De volgende nederlaag vond plaats aan bord 4, bij Leo Stelloo. Leo meende op zeker moment een mooie combinatie te zien, die hem voordeel zou opleveren, daarbij had hij echter één zet overzien en kwam zodoende in een verloren positie terecht. Dat wilde hij niet meteen erkennen, werd daar even later toch wel toe gedwongen (4-1).
Nu hadden de Schiedammers eigenlijk nog een halfje nodig om de wedstrijdwinst zeker te stellen en dat kwam er bij de partij van Sheila de Jonge aan bord 3. Sheila stond eigenlijk een beetje gedrongen maar wist op een mooie manier een pion te winnen en één stel torens te ruilen. Hierna kwam ze met haar dame achter de vijandelijke stelling en had zodoende de dames kunnen ruilen maar dat leek haar geen goed plan. Dus iets anders gespeeld, waarna haar tegenstander (misschien ingeseind door zijn teamleider) remise aanbood om de winst zeker te stellen. Sheila had geen winstkansen, terwijl ook de beide andere partijen dat niet hadden, dus nam ze het aanbod aan, waardoor het 4½-1½ werd.
Nog een punt ging er naar de Schiedammers want aan bord 7 had Kees Breen net niet genoeg materiaal in z'n aanval zitten om er een mataanval van te maken dus moest hij afdruipen met z'n dame en proberen nog in troebel water te vissen. Maar dat lukte hem niet en ook hij moest de tegenstander feliciteren met een overwinning en zodoende de tussenstand naar 5½-1½ brengen.
Als laatste was toen nog Ronald van Velzen bezig aan bord 8. Ronald had goed gespeeld en daar een stuk voorsprong aan over gehouden. Toch was het moeilijk voor hem om daar een winstpartij aan over te houden, de bedenktijd ging ook haar woordje meespreken en daarbij moet je dan wel je rust blijven bewaren. Maar dat deed Ronald uitstekend en zodoende mocht hij tenslotte het verlies van zijn team ietsje dragelijker maken, zoals het wedstrijdformulier laat zien:

Fianchetto/HZPS 5 1490 - De Pionier 3 1395 5½-2½
1 Hans Dopper 1581 - Michiel Landman 1503 1-0
2 Jan Ploeg 1513 - Bonne Faber 1527 0-1
3 Bart van der Sloot 1563 - Sheila de Jonge 1472 ½-½
4 Aad Deegeling 1260 - Leo Stelloo 1403 1-0
5 Martin Scholte 1498 - Wim Noordermeer 1331 1-0
6 Piet Sodderland 1543 - Albert Schaefer 1279 1-0
7 Serge Fedorin 1472 - Kees Breen
1-0
8 Dominic Louer
- Ronald van Velzen 1248 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten