zondag 23 februari 2020

De Pionier 3-Overschie 3 en ronde 23

Alweer de vijfde ronde en zou het Pionierteam haar prima start van het seizoen een gevolg weten te geven? Fred van Wieringen was daarbij wedstrijdleider en deed later zijn best er een verslag over te schrijven. Ook werden er daarnaast nog een aantal partijen voor de huishoudelijke competitie gespeeld.
Donderdag ontving het derde team van De Pionier de spelers van Overschie 3. De mannen uit Overschie waren ruim op tijd, zodat de wedstrijd, onder leiding van Fred van Wieringen, om 20.00 uur kon beginnen. De klokken werden gestart en een ieder was benieuwd hoe deze wedstrijd zou aflopen. Beide teams hadden tot zover vier punten behaald, de gemiddelde rating van Overschie 3 was hoger dan die van de Hellevoeters.
Na circa een uur spelen was er wat rumoer aan bord 1, waar Bonne Faber speelde. Bonne had een remiseaanbod gekregen en – zoals het hoort - werd met teamleidster Sheila de Jonge overlegd wat te doen. Bonne nam daarna het remiseaanbod aan. De stelling was gelijk (½–½).
Aan een aantal borden werd er door de Pionierspelers niet best gespeeld. Het begon bij Wim Noordermeer aan bord 6. Wim had best een goede stelling opgebouwd. Kreeg wat kansjes, maar werd ook weer teruggedrongen. Wim opende de h-lijn en bezette deze met zijn toren. Wat hij niet zag, was, dat de vijandige dame binnen kon dringen. Daarna was het binnen enkele zetten klaar. Wim werd schaak gezet en de toren stond ongedekt en werd geslagen (½-1½).
Ook bij Sheila de Jonge aan bord 3 ging het verkeerd. Ondanks de goede opbouw werd Sheila toch onder druk gezet. Met f7-f5 trachtte ze onder die druk uit te komen. Maar Sheila werd schaak gezet en tegelijkertijd werd haar loper aangevallen. Stukverlies dus. Ze speelde nog een aantal zetten verder maar moest uiteindelijk opgeven (½-2½).
Bij Albert Schaefer, aan bord 8, ging het bij het begin al mis. Albert verloor direct twee centrumpionnen. Na enkele zetten ruilde Albert verkeerd af en verloor hierdoor een dame tegen een toren. Er werd nog wel doorgespeeld, maar Albert gaf zich op een gegeven moment toch gewonnen (½-3½).
Ronald van Velzen speelde aan het zevende bord een goede partij. Maar ook Ronald deed mee in het weggeven van stukken. Ronald rocheerde en zag, tot zijn schrik, dat zijn paard twee keer aangevallen werd. Het paard verdween van het bord. Ronald zette alles op de aanval en leek daarin te slagen, maar hij kwam net een zet tekort, waardoor hij in een kansloze positie kwam te staan. Er dreigde ondekbaar mat. Ronald liet het niet zo ver komen en gaf op (½-4½). Toch knap gespeeld, Ronald!
Aan bord 2 speelde Michiel Landman een partij, zoals we die van hem kennen. Open en met het loperpaar. Helaas moest Michiel een kwaliteit weggeven. Maar zijn spel werd wel beter. Hij kreeg een remiseaanbod en wimpelde dat af. Achteraf misschien spijt, want vanaf dat moment kreeg zijn tegenstander meer grip op de partij en veroverde zelfs een loper. Ook hier werd nog doorgespeeld maar Michiel kon niets anders doen dan opgeven (½-5½).
Het venijn van De Pionier zat 'm in de staart. Jan van Baardwijk verspeelde veel tijd aan bord 4. Maar deze tijd gebruikte Jan om een zeer degelijk middenspel op te bouwen. Hij zette, met de witte stukken, druk en drong de vijandelijke stelling binnen. Diverse stukken werden aangevallen. Met als dodelijke zet pion d6-d7. Deze pion was niet meer tegen te houden en kon promoveren tot dame. Zover kwam het niet want Jan werd gefeliciteerd met de overwinning. Knap gedaan, Jan. (1½-5½).
De laatste partij werd gespeeld aan bord 5. Leo Stelloo had daar zijn handen vol aan zijn tegenstander, maar gaf zeer goed partij. Zelfs had Leo meer tijd dan zijn tegenstander! Omdat er geen goede voortzetting kon worden gevonden, nam Leo het initiatief. Met het gevolg, dat hij diverse lijnen in beslag nam. Na enkele zette Leo toen zijn tegenstander schaakmat! Prima, Leo!
De einduitslag werd uiteindelijk 2½-5½. Een verdiende overwinning voor Overschie 3, zoals te zien valt op het wedstrijdformulier.


De Pionier 3 1400 - Overschie 3 1496 2½-5½
1 Bonne Faber 1527 - Jurriaan Verbeek 1630 ½-½
2 Michiel Landman 1503 - Mario Dirks 1493 0-1
3 Sheila de Jonge 1472 - Jan de Liefde 1622 0-1
4 Jan van Baardwijk 1435 - Wil de Gids 1510 1-0
5 Leo Stelloo 1403 - David Prins 1413 1-0
6 Wim Noordermeer 1331 - Ruud Gorseman 1406 0-1
7 Ronald van Velzen 1248 - Dick Bothof 1446 0-1
8 Albert Schaefer 1279 - Martin Schlüter 1447 0-1
In de huishoudelijke competitie stond er deze avond een gevecht om de eerste plek op het programma. Daarbij moest Jan van Huizen proberen de enkele dagen later kampioen van de B-jeugd van de RSB geworden Thijs van Dam punten afhandig te maken. Maar Thijs wist zich daar kranig te handhaven. Hij maakte Jan nog een pion afhandig, hoewel dat voordeel niet al te groot was omdat hij er wel een dubbelpion op de g-lijn aan overhield. Het werd tenslotte een toreneindspel, waarbij Jan zijn best moest doen de vijandelijke toren van de voorlaatste rij af te houden. Dat lukte op zich wel maar Thijs wist pionnen te ruilen op de damevleugel en daarmee daar een gat te creëren. Dat werd tenslotte ook de reden voor de opgave door Jan.
Geïnteresseerde toeschouwer aan het bord ernaast was uiteraard Jan van Dam, die Rik Verheij als tegenstander voorgeschoteld had gekregen. Ze maakten er beiden een interessante partij van met Rik toch wel redelijk veel op jacht naar een goed resultaat. Maar Jan wist zich goed te verdedigen en kwam langzamerhand onder de druk van Rik uit. Aangezien de stelling op dat moment redelijk in evenwicht was bood Jan remise, een aanbod, dat door Rik werd aangenomen.
Omdat een aantal spelers afwezig was en het derde team speelde, waren er ook een paar partijen met redelijk grote krachtsverschillen. Zo kreeg Peter Derrez de op papier zwakkere Casper Verbeek voorgeschoteld. Zoals we van hem gewend zijn had Peter ook hierbij moeite de goede zetten te vinden maar slaagde daar tenslotte toch wel in. Dat had tot gevolg, dat Casper op een gegeven moment moest capituleren.
Nog zo'n partij en daarin kreeg Martijn van Dam te maken met Frits Wilschut. Het krachtsverschil tussen hen beiden is misschien nog wel wat groter, maar Frits is wel een speler, die er zijn tijd voor neemt om te proberen goede zetten te vinden. Maar daar wist Martijn toch wel raad mee, wat tenslotte de opgave door Frits tot gevolg had.
De, mede door het achttal van Overschie, gezellige sfeer in de speelzaal van De Pionier kende weer eens een oneven aantal Pioniers. Dat werd de gelegenheid om Dik van der Pluijm - nog net gedeeltelijk zichtbaar op de foto - door de andere Pioniers aan te laten vallen. Het werd eerst het oude bekende liedje hierbij, zoals ook enigszins van zijn gezicht is af te lezen: wie komt er weer een zet doen? Maar de avond vorderde en meer en meer partijen raakten afgelopen, behalve die van Dik. Nu kwam dan het moment, dat dergelijke partijen de moeite van het organiseren waard maakt. Verder alle partijen waren afgelopen, Dik's klok ging al de laatste 60 seconden aftellen en uit de massa rondom het bord kwam zo nu en dan een arm om een zet te doen. Maar aan het slot - Dik had steeds zo rond een minuut bedenktijd over - kwamen er verkeerde armen met iets mindere zetten en zodoende wist Dik de partij toch nog te winnen, waar het lang niet echt naar uit had gezien.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten