maandag 8 april 2019

Ronde 29

De eerste partijen voor de halve finale van de bekercompetitie zijn gespeeld. Zo te zien was aan het begin de stemming nog opperbest. Zou dat na beide partijen ook nog zo zijn? Wisten de andere aanwezigen ook leuke onderlinge partijen te spelen? Uiteraard waren na afloop de meningen daarover verdeeld.
Toch wel met de nodige spanning zal er in de familie Van Dam zijn uitgezien naar deze halve finale.Vader Jan had zich redelijk makkelijk weten te plaatsen en zoon Thijs had er nog minder moeite voor hoeven doen, hij was verder gekomen omdat zijn tegenstander niet de moeite had genomen om te proberen Thijs uit te schakelen. Jan was dus een ronde gevorderd door van Sheila de Jonge te winnen en Thijs dankzij het niet spelen van Ricardo Klepke. Maar in deze partijen zou de bedenktijd een heel grote rol gaan spelen, kijk maar eens goed naar de display van de klok op de foto. Die bedenktijd had alles te maken met beider rating, er was voor dit seizoen besloten de rating aan de bedenktijd te koppelen en wel zo, dat er per punt ratingverschil 3 seconden bedenktijd bij zou komen of af zou gaan. Dat de rating van Thijs zo laag zou zijn had, eerlijk gezegd, ook alles te maken met de moeite, die Jan hier voor had gedaan. Ook al is Jan één van de betere snelschakers van de club, toch beïnvloedde die tijd zijn spel behoorlijk. In de eerste partij wist Thijs, mede daarom, voordeel te krijgen, wat uiteindelijk leidde tot winst voor hem. In de tweede partij had hij daarom voldoende aan een remise en daar ging hij ook duidelijk op spelen. Desondanks leek het er op, dat hij ook deze partij in zijn voordeel zou kunnen beslissen, Thijs ging echter puur voor die remise. Er kwam tenslotte een stelling op het bord met voor Jan, naast zijn koning, een vrijpion op de a-lijn en een toren en voor Thijs, naast de koning, alleen nog een toren. Het lukte Thijs tenslotte om de koning van zijn vader naar a1 te krijgen, terwijl die vrijpion naar a2 was opgerukt. De koning van Thijs was inmiddels op c3 gearriveerd en Thijs kon schaak geven op h1. Uiteraard kon de toren van Jan er nog tussen om het schaak op te heffen. Nu had je het gezicht van Thijs moeten zien op het moment, dat hij zijn toren op c1 plaatste. Het is dan namelijk remise, de (zwarte) toren mag niet weggespeeld worden en torenruil betekent pat. Thijs dus verrassend naar de finale en de andere finalist (die nog niet bekend is) moet maar behoorlijk uitkijken voor dat verschil in bedenktijd, dat er bij hem ook zal zijn.
Voor de interne competitie speelde Ad van der Ree ditmaal tegen Jan van Huizen, een partij dus waarbij de toppositie van de ranglijst in beeld kwam. Het beeld van de partij was, dat Jan driftig op zoek was naar aanknopingspunten in de stelling van Ad, wat hem op zeker moment een pion ging kosten. Ad moest stug blijven verdedigen, ondanks zijn materiële voorsprong. Hij won er zelfs nog een pion bij met z'n dame, deze moest echter wel snel weer terug naar haar plekje in de verdediging. Het werd echter wel steeds moeilijker voor Jan, de tijd ging ook een rol spelen. Nu kwam Jan met de noodsprong Lg4 met aanval op de dame van Ad. De loper stond niet verdedigd, bij slaan echter zou de dame even niet meer betrokken blijven bij de verdediging en daar was het idee van Jan's zet op gericht. Ook Ad vertrouwde het niet en bleef met z'n dame verdedigend actief. Jan had nog een paard geofferd voor een pion, alles bleek echter net onvoldoende voor een goed resultaat voor hem. Tenslotte moest hij Ad feliciteren met diens overwinning, iets, wat Jan van Dam, ondanks zijn eerdere uitschakeling in de beker, toch een prettig gevoel zal hebben gegeven omdat hij nu wat steviger op de eerste plaats is gekomen.
Bonne Faber kreeg te maken met Sheila de Jonge en Sheila ging eigenlijk meteen foutief van start door haar materiaal a.h.w. een beetje in te sluiten. Een aantal zetten later kreeg ze de gelegenheid die fout te herstellen, zodat het uiteindelijk slechts een tempo kostte. En wat is een tempo tenslotte op ons niveau!? Maar Sheila had blijkbaar tempi voldoende, even later verloor ze er nog twee. Bonne gooide op een gegeven moment een knuppel in het hoenderhok door de dekking van centrumpion e5 een beetje te verminderen. Daar ging Sheila op in en Bonne antwoordde eigenlijk verkeerd. Toch kwam het voor hem even later allemaal goed omdat Sheila eerst niet op de beste manier terugnam na torenruil op e7 en daarna een matdreiging helemaal verkeerd beoordeelde. Ze gaf dan ook op.
Het werd ook een leuke partij tussen Frits van der Veeke en Leo Stelloo. Frits maakte daarbij op een gegeven moment de gebaren van een vis op het droge halen, was daar echter wat te snel mee want Leo wist die dreiging goed op te vangen en even later zelfs over te nemen, wat hem toen het volle punt opleverde.
Wim Noordermeer nam de gelegenheid te baat om tegen Kees Berkhout weer eens een puntje te scoren. Kees toonde zich niet in staat de lusten en lagen van Wim op de juiste manier het hoofs te bieden en verloor daardoor de partij.
Daarna was het de beurt aan Casper Verbeek om weer eens een punt te scoren, hij slaagde daar echter niet in tegen Wim van Schie. Wim was, na een periode afwezigheid wegens gezondheidsredenen, weer op de club verschenen en hij toonde Casper aan dat hij in die periode het schaken nog lang niet was verleerd. Sterker nog, hij wist Casper prima te verslaan.
Er waren weer een oneven aantal spelers aanwezig en zodoende mocht nu Frits Wilschut het opnemen tegen de andere aanwezigen. Een opening redelijk volgens de regels (in een dergelijk geval is het altijd afwachten of de volgende speler de bedoeling van de zet van de vorige speler wel begrijpt en daardoor misschien een bepaald plan helemaal in duigen te laten vallen), hoewel er wel redelijk onnodig een sterke loper werd geruild tegen een paard. Frits zette nu een batterij van loper en dame op tegen de koningsvleugel en kon daarmee een pion winnen. Hierna vond hij echter niet de juiste zet in een redelijk te winnen stelling. Hierdoor moest hij gedwongen een paard offeren tegen een pion. Nu ontstond een stelling met een paard minder voor Frits, echter wel twee pionnen meer. Maar wat later verloor Frits nog een pion en hoewel hij nog steeds probeerde nog iets van de partij te maken was het pleit eigenlijk beslist. Hoewel, het duurde nog een flink aantal zetten voordat Frits tenslotte de partij opgaf.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten