zaterdag 5 januari 2019

Ronde 15

Eén partij voor de tweede ronde van de interne bekercompetitie kon worden gespeeld. Hier lijkt Frits Wilschut het liefste zijn handen ten hemel te willen heffen, hoewel hij ruimschoots meer bedenktijd heeft dan zijn tegenstander. Ook vonden er - vooral bovenin de ranglijst - verschuivingen plaats.

Eerst dan alweer de zesde loting voor de tweede ronde voor de bekerstrijd. Die ging tussen Frits Wilschut en Ad van der Ree. In de eerste ronde had Frits een bye gehad terwijl Ad al volop aan de bak had gemoeten tegen Alex van Wieringen. Gezien het ratingverschil had Frits zo ongeveer een heel uur bedenktijd meer dan Ad. Maar dat bleek, in geen van de beide gespeelde partijen, voldoende op te wegen tegen het krachtsverschil. Want Ad speelde rustig en doordacht zijn zetten terwijl Frits zich al vanaf het begin af zat te vragen hoe hij zou kunnen proberen een ronde verder te komen. Dat bleek ook redelijk onmogelijk, Ad legde vanaf het begin in beide partijen de duimschroeven aan en kon daardoor beide partijen op zijn naam schrijven, met de wetenschap, dat er de volgende ronde een sterkere tegenstander voor hem in het verschiet zou liggen.
Voor de interne competitie kreeg ranglijstleider Jan van Huizen te maken met één van zijn sterkste opponenten, namelijk met Hans van Calmthout. Hierbij bleek al snel dat Jan een harde dobber zou gaan krijgen aan deze tegenstander. Eigenlijk al relatief snel kreeg Jan een achterstand te verwerken en het lukte hem ook niet meer die achterstand te boven te komen. Dit betekende meteen de zesde achtereenvolgende overwinning voor Hans.
Voor Wim van Schie werd het al zijn tweede partij van het seizoen tegen Jan van Dam en daar had Wim de nodige moeite mee. Toch wist hij zijn uiteindelijke nederlaag lang uit te stellen, moest echter toch uiteindelijk de vlag strijken.
Een spannende partij kwam op het bord tussen Jan van Baardwijk en Peter Derrez. Beide spelers lijken redelijk aan elkaar gewaagd te zijn en dat lieten ze deze avond dan ook wel weer blijken. Maar toch moet Jan ergens een foutje hebben gemaakt want Peter mocht tenslotte met het volle punt huiswaarts keren.
Ook tussen Casper Verbeek en Leo Stelloo ontstond een boeiend gevecht. Maar waarschijnlijk zal Casper iets teveel van zijn stelling hebben gevergd, hoewel Leo wel de nodige moeite moest doen voor zijn uiteindelijke overwinning.
Ook Bonne Faber en Martijn van Dam begonnen aan hun tweede partij van het seizoen. Daar leek Bonne in eerste instantie het betere van het spel te krijgen maar hij maakte op zeker moment een foutje waardoor Martijn de zaken over wist te nemen. Hij kwam daarbij een pion voor te staan, hoewel het wel om een paardeindspel ging en er dus nog veel kon gebeuren. En dat gebeurde dan ook want Martijn meende zijn voordeel op de koningsvleugel uit te kunnen gaan buiten. Daarbij overzag hij echter een schaakje, waarbij de (gedekte) schaakgevende pion tegelijkertijd het paard aanviel. Nu leek Bonne te coulant te zijn, hij bood (voor de tweede keer) remise, wat Martijn accepteerde.
Thijs van Dam is dit seizoen op de goede weg met niet alleen in zijn jeugdcategorie leuke resultaten, ook in de Pioniercompetitie scoort hij er lustig op los, hoewel ook zijn nederlagen hier gelijke tred mee houden.Deze avond was hij duidelijk te sterk voor Frits van der Veeke.
Tenslotte wist Kees Berkhout zijn eerste overwinning van het seizoen te boeken. Tot veler verassing wist hij Wim Noordermeer onverrichterzake terug naar huis te sturen.

Hiermee werd een nieuwe tussenstand bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten