maandag 7 januari 2019

Kerstsnelschaaktoernooi

Rond de Kerstdagen (en straks ook met Pasen) organiseert de schaakvereniging een open snelschaaktoernooi. Jammer genoeg bleek de belangstelling "van buiten af" deze keer maar matig. Er werd na elke ronde geïnteresseerd naar het beamerscherm gekeken waarop men onmiddellijk de indeling voor de volgende ronde kon bekijken.
Eigenlijk waren er maar 3 niet-Pioniers aanwezig en wel Jan van Genderen en Gijsbert van Appeldoorn van SOF en het vroegere jeugdlid van De Pionier, Tieme Walstra.
In de eerste ronde mocht Martijn van Dam meteen zijn krachten meten met de snelschaakkampioen van De Pionier, Ernst Jan Pluim Mentz. Helaas voor Martijn was hij daarbij niet succesvol. Ad van der Ree maakte in deze ronde korte metten met Leo Stelloo, terwijl Sheila de Jonge van Jan van Dam verloor. Jan van Genderen speelde tegen Wim Noordermeer en Jan begon het toernooi met een punt. Arie Bliek was niet opgewassen tegen Jan van Huizen, terwijl Rik Verheij een punt scoorde tegen Frits van der Veeke. Tieme speelde tegen voorzitter Fred van Wieringen en scoorde daarbij een mooi halfje. Alex van Wieringen werd aan Gijsbert gekoppeld en hij kon meteen kennis maken met diens schaakkracht. Voor Kees Berkhout begon het toernooi ook niet positief, Wim van Schie eiste het punt op. Bonne Faber bleek niet opgewassen tegen Thijs van Dam, terwijl Casper Verbeek en Jan van Baardwijk het toernooi vriendschappelijk en vredelievend begonnen met een remise.
Er waren dus negen winnaars in de eerste ronde en zij speelden tegen elkaar, alleen Thijs kreeg zijn vroegere jeugdclub-genoot Tieme als tegenstander en Thijs won ook deze ontmoeting. De ronde werd wat moeilijker voor Ernst Jan, hij kwam niet verder dan remise tegen Jan van Huizen. Maar Ad (tegen Wim van Schie), Jan van Dam (tegen Rik) en Gijsbert (tegen clubgenoot Jan van Genderen) wisten wel te winnen. Jan van Baardwijk verloor van Alex en Wim Noordermeer liet weinig heel van Bonne. Arie verloor opnieuw, nu van Martijn en Leo liet Kees puntloos achter terwijl Frits het punt aan Sheila moest laten.
Nu waren er in ronde 3 nog vier spelers over met de volle buit en Ad moest van hen erkennen dat Gijsbert niet voor een kleintje vervaard bleek. Thijs speelde tegen vader Jan van Dam en gelukkig voor Thijs was dit al aan het begin van de avond, anders had hij misschien niet meer mee terug naar huis mogen rijden!? Thijs won namelijk. Drie spelers met 1½ punt en twee daarvan speelden tegen elkaar en daarbij verloor Jan van Huizen van Fred. De derde (Ernst Jan) won van Jan van Genderen. Ook meer onderaan de ranglijst en daar waren (ook) drie spelers met een halfje en van hen speelden Tieme en Casper opnieuw remise, terwijl Sheila de derde van hen (Jan van Baardwijk) een lesje gaf. Vier puntloze spelers en daarbij won Bonne van Frits en verloor Kees van Arie.
Twee spelers zonder verliespartij en dat bleef in deze vierde ronde ook zo want Gijsbert en Thijs speelden remise tegen elkaar. Ook twee spelers, die een halfje hadden verloren en van hen verloor Fred nog meer, nu tegen Ernst Jan. De zes met twee punten speelden ook tegen elkaar en van hen verloor Alex van Ad, net als Sheila van Rik, terwijl Jan van Dam van Martijn won. Jan van Huizen speelde een moeilijke partij tegen Bonne, had daarbij echter het geluk dat Bonne de gewonnen positie niet binnen de beschikbare bedenktijd wist te winnen en dus een nieuwe nul aan zijn totaal toe moest voegen. Wim Noordermeer snoepte een puntje af van Jan van Baardwijk en de beide nul-punters, Frits en Kees, speelden tegen elkaar en Frits won die partij.
In de laatste ronde voor de pauze hadden enkelen van de spelers op de bovenste plaatsen (allen met 3½ punt) het moeilijk: Thijs verloor van Ernst Jan en Rik wist van Gijsbert te winnen. De beide resterende driepunters (Ad en Jan van Dam) speelden tegen elkaar en Jan won die partij. Martijn wist zijn score niet te verhogen, hij verloor van Jan van Huizen. Vader en zoon Van Wieringen speelden ook tegen elkaar en vader Fred wilde niet hetzelfde lot ondergaan als Jan van Dam en derhalve won hij van zoon Alex. Meer onderin nog vijf spelers met één gescoorde punt en van hen wisten Wim van Schie (winst op Tieme), Bonne (winst op Casper) en Frits (winst op Leo) er een punt bij te sprokkelen. Jan van Baardwijk (met een halfje) drukte de rode lantaarn nog wat steviger in de handen van Kees door van hem te winnen.
Na te kunnen hebben genieten van de door Reina meegenomen oliebollen en andere lekkere hapjes werd een begin gemaakt aan de laatste vier ronden.
Er bleek één speler ongedeeld op kop te gaan, Ernst Jan met 4½ punt. Hij moest het nu opnemen tegen Rik en wist ook deze horde goed te nemen. De eerste achtervolger dus teruggewezen, de tweede (ook met 4 punten) was Jan van Dam en hij rekende deze ronde af met Jan van Huizen. Jan was één van de spelers met 3½ punt, de andere drie waren Fred, Thijs en Gijsbert. Fred en Thijs speelden tegen elkaar en dit wist Fred te winnen. Gijsbert speelde tegen Wim Noordermeer en ook Gijsbert won weer een partij. Met 3 punten hadden Jan van Genderen en Ad nog een kleine kans om in de prijzen te vallen (prijzen, die bestonden uit de eeuwige roem!?) en ze speelden tegen elkaar. Ad wist deze krachtmeting te winnen. Hierna kwam een groot peloton van 8 spelers met 2 punten, waarna we in de staart van het gebeuren aanbelanden. Daar stond Leo met 1 punt en Jan van Baardwijk met 1½ en ze speelden tegen elkaar. Dit wist Leo te winnen. Kees stond een beetje troosteloos onderaan, nog zonder punten en hij speelde deze ronde tegen Casper, die één punt had verzameld. Casper sloot deze ronde nu af met twee punten.
In de volgende, zevende, ronde kreeg Jan van Dam de gelegenheid zijn achterstand op Ernst Jan goed te maken.Hij slaagde daar echter niet in, integendeel, hij verloor de partij. Nog twee directe achtervolgers en wel Gijsbert en Fred, beiden met 4½ punt. Na de partij kon Gijsbert weer een punt bij laten schrijven. Ook Ad en Rik hadden evenveel (4) punten, na hun partij had Rik een punt meer. Dat gold ook voor Jan van Huizen en Thijs (3½ punt) en Thijs won van zijn leermeester van de jeugdafdeling. Het peloton tweepunters had zich opgesplitst in een groep met 4 en ook een groep met 2 punten. Van de driepunters verloor Bonne van Jan van Genderen en Wim Noordermeer van Tieme, terwijl Alex van Frits wist te winnen. Bij de tweepunters won Casper van Wim van Schie en Martijn van Leo. Met 1½ punt verloor Jan van Baardwijk van Arie (2 pt.) en Kees bleef nog steeds puntloos en daar zorgde Sheila (2 pt.) voor.
Opnieuw speelde Ernst Jan tegen zijn naaste achtervolger en dat was nu Gijsbert, die echter ook van Ernst Jan verloor. Fred leek het even kwijt, hij verloor van Jan van Dam, terwijl Rik van Jan van Genderen won. Thijs won van Ad en Tieme verloor van Alex. Een zevental driepunters, met Jan van Huizen aan de leiding met een halfje meer. Hij won nu van Sheila. Leo en Wim van Schie stonden nu beiden op 2 punten en Leo verloor van Bonne terwijl Wim van Jan van Baardwijk won. Wim Noordermeer (ook een driepunter) toonde geen medelijden met de nog steeds puntloze Kees.
Nu dus de negende en laatste ronde. Daarin wist ook Alex niets af te snoepen van Ernst Jan, terwijl Jan van Dam zijn goede positie niet wilde verliezen tegen Gijsbert en dus won. Rik wist ook niet van Thijs te winnen, terwijl Ad van Jan van Huizen verloor. Bonne zat er blijkbaar helemaal doorheen, hij verspeelde zijn dame al binnen 10 zetten tegen Fred (die dat eigenlijk niet had gezien). En eindelijk trof Kees een tegenstander met medelijden (of speelde hij zo goed dat Jan van Genderen akkoord ging met remise?), terwijl Jan van Baardwijk qua punten wat meer afstand wist te nemen van de laatste plaats door van Frits te winnen. De voorlaatste plaats werd nu het deel van Leo, die van Casper verloor.

Wegens computerproblemen kon dit verslag nauwelijks eerder worden geplaatst. Mede hierdoor misschien wat (te) veel uitslagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten