zondag 23 oktober 2016

Ronde 7

De herfstvakantie bracht een rustpauze in het externe geweld. Na drie speelavonden na elkaar gasten te mogen hebben ontvangen breekt nu weer een uit-periode aan. Maar deze "rustige" avond kende een aantal partijen, die op voorhand de andere kant op zouden moeten gaan dan ze achteraf deden! Verrassing alom dus!

De eerste ontmoeting van het seizoen tussen Ernst-Jan Pluim Mentz en Jan van Dam stond deze avond op het programma. Daarin zou Jan dus z'n eerste kans moeten grijpen om voeling te houden met de eerste plaats. Maar het liep anders voor hem, de clubkampioen wist al zijn pogingen het hoofd te bieden en kwam zelf opzetten met de nodige gevaarlijke dreigingen. Jan kwam in een soort van drijfzand terecht en Ernst-Jan maakte z'n dreigingen keurig af middels een kwaliteitsoffer en mat in enkele zetten.
Dit brengt ons meteen bij de verrassingen en wel bij Wim Albus tegen Sheila de Jonge. Wim had in de afgelopen tijd al behoorlijk aan een hoge klassering geproefd en leek daar de smaak van te pakken te hebben gekregen. Hij liet Sheila enige tijd de gelegenheid haar dreigingen te laten zien, bleek daar echter nauwelijks van onder de indruk. Naar het einde van de partij toe nam hij het heft in handen en liet dat niet meer glippen. Hij vindt zichzelf nu terug op een keurige tweede plaats.
Een nog grotere verrassing kwam tot stand bij Jan van Huizen tegen Michiel Landman. Jan had een leuke stelling weten op te bouwen en Michiel leek daar niet meteen het goede antwoord op te kunnen vinden. Maar met Michiel weet je het eigenlijk nooit, uit min of meer geslagen positie weet hij dan plotseling de partij een onverwachte wending te geven. In die fase leek Jan het goede zicht kwijt te raken terwijl Michiel - vooral met een schitterend loperpaar - het hem steeds moeilijker ging maken. Jan raakte nog een stuk kwijt en plotseling kwam hij in zwaar weer terecht. Daar wist hij zich niet meer uit te ontworstelen en dit verlies bracht hem op een onverwachte dertiende plek.
Frits Wilschut gaf, na afloop van de partij, ruiterlijk toe dat Martijn van Dam voor hem een maatje te groot was. Dat bleek ook wel, hij raakte een stuk kwijt en wist daarna nog slechts een enkele wanhopige poging op het behalen van een beter resultaat te doen. Dat betere resultaat bleek slechts een hersenschim.
Een lange en leuke partij wisten Frits van der Veeke en Ronald van Velzen op hun bord te brengen. Daar wist vooral Ronald terdege te werken aan de lengte er van. Want hij wist enkele keren de betere zet te missen en zodoende zijn tegenstander weer wat levensruimte te geven. Hij had een pracht van een aanval via de open g- en h-lijn op het bord gebracht en beide torens op g8 en h8. Maar zijn beide paarden leken hem daarbij in de weg te lopen. Dat werd tenslotte opgelost, echter zijn gevaarlijke dreiging op de koningsvleugel was toen ook verdwenen en Frits waagde de poging om remise aan te bieden. Maar daar voelde Ronald - terecht - nog niet voor. Zo'n afwijzing wil nog wel eens wat druk teweegbrengen (je moet nu immers bewijzen dat het geen remise is) maar daar bleek Ronald wel mee om te kunnen gaan en hij bewees Frits de juistheid van de afwijzing.
De volgende verrassing ontstond bij Peter Derrez tegen Reinier van der Wende. Beiden zijn afkomstig van Ontspanning uit Ouddorp, hebben daar al de nodige ontmoetingen achter de rug en spelen nu extern mee voor een Pionierteam. Peter heeft het zelfs al tot teamleider van het tweede team gebracht. Tot nu toe speelde Reinier nog alleen maar in het eerste team mee en verder niet intern. Nu echter wilde hij dat ook eens uitproberen en ja hoor, hij kreeg Peter als tegenstander. Dat zal de nodige spanningen (vriendschappelijk!) bij beiden opgeworpen hebben. Reinier wist het Peter steeds moeilijke te maken en het wachten leek op de genadeslag te zijn. Hij had een mooie serie pionnen in het ruimere centrum opgebouwd en die leken op termijn een beslissing te moeten kunnen gaan brengen. Beider koningen stonden, in heel nauwe schoentjes, op de uiterste rand van hun eigen vleugel. Maar Reinier had ook nog een gevaarlijke toren op g8 te staan. Maar via wat slimme zetjes wist Peter een kwaliteit te winnen, hoewel dat nauwelijks rendement leek op te leveren. Zijn loper, die toch wel het nodige aan de aanval mee zou kunnen werken, werd gegeven tegen de dametoren van Reinier, die nog niet eens van z'n plekje was geweest. Het leek er toch enigszins op dat Reinier wat te voortvarend met zijn pionnen ging marcheren want Peter wist dat gevaar wat te bezweren. Toch wist één van die pionnen nog te vorderen tot de tweede rij, maar met de nodige halsbrekende toeren wist Peter ook dit gevaar af te wenden en tenslotte het punt ook nog binnen te halen.
In de periode, waarin de meeste anderen nog nauwelijks hun materiaal hadden weten op te stellen en de eerste paar zetten te doen was het al afgelopen tussen Wim Noordermeer en Tim Albus. Tim was niet in vorm had hij al aangegeven en dat bleek ook wel, binnen een kwartiertje ging hij al weer huiswaarts, helaas voor hem zonder punt.
Dan was er tenslotte nog de partij tussen Arie Bliek en Leo Stelloo. Daarin wist Arie een betere positie op te bouwen, waarbij Leo weer eens de nodige tijd extra verbruikte. Met op een gegeven moment nog zo'n kleine drie minuten op de klok en Arie meer dan het tienvoudige daarvan bood Leo remise. Maar Arie, met de betere stelling en de veel betere hoeveelheid bedenktijd antwoordde daarop: "Je maakt zeker een grapje?", waarop Leo repliceerde met "als je me dan door de vlag wilt jagen...." en de partij ging verder. Maar in zo'n geval, met een betere stelling, is natuurlijk geen sprake van het door de vlag willen jagen. Dan zou iemand immers eerst bijna anderhalf uur kunnen gaan zitten nadenken, dan remise aanbieden en als dat zou worden geweigerd antwoorden met "je wilt me zeker door de vlag jagen". Arie won de partij dus.
Dan ook nog twee partijen voor de bekercompetitie, tussen Jan van Baardwijk en Rik Verheij. Beide partijen kenden bijna hetzelfde verloop: Jan raakte een stuk kwijt en gaf op. Hierdoor gaat Rik dus verder in de tweede ronde.

De nieuwe stand.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten