zaterdag 1 oktober 2016

De Pionier 1-HZP Schiedam 2 en ronde 4

Boze tongen zouden het wel eens een wraakoefening voor de vorig seizoen met 2½-5½ geleden nederlaag van het tweede Pionierteam tegen dezelfde tegenstander kunnen noemen. Maar niets is minder waar, er werd steeds gekeken naar de eigen mogelijkheden. Dat deden ook de resterende Pionierleden in de interne competitie.

Het meest in het oog lopende verschil tussen beide wedstrijden was misschien wel het feit dat HZPS maar 7 spelers bereid had weten te vinden om naar Hellevoetsluis af te zakken. Maar dat werd weer gecompenseerd door hun non-playing captain Andries Schukking. Op hun website noemt hij de Pionieroverwinning geflatteerd, echter alleen bord 6 had "makkelijk" een andere uitslag kunnen hebben, terwijl daarentegen de uitslag aan bord 7 weer voordeliger voor De Pionier uit had kunnen vallen. Weinig geflatteerds derhalve. Zodoende had kopman Ernst-Jan Pluim Mentz (bord 1) deze avond geen tegenstander. Dat wist hij echter mooi te compenseren door op te treden als "schaakopvoeder" van diverse Pioniers. Hun partij werd doorgenomen en de door hen gemaakte fouten er door de clubkampioen uitgezeefd! Verder werd het in een vorig artikel aangehaalde idee opnieuw actueel door het enorme ratingverschil: de zwakste Pionierspeler heeft een hogere rating dan de sterkste speler van HZPS! Hiervoor is ook de uitslag van Het Houten Paard 1-CSV 2 een redelijke aanwijzing, hoewel er vorig seizoen tussen beide teams wel twee klassen verschil zat. Wat overigens een beetje tegen het idee zou kunnen zijn is de afstand, die dan groter zou kunnen worden. Maar ook nu is de afstand tussen bijvoorbeeld Moordrecht (De IJssel 2) en Hellevoetsluis (De Pionier 3) behoorlijk. En wat te denken dan van De IJssel 2 dat helemaal naar Oude Tonge (SOF/DZP 2) af moet zakken?!
Maar laten we ons nu maar richten op de resterende 7 partijen uit bovengenoemde wedstrijd. Hierbij duurde het vrij lang voordat de winst aan bord 1 gezelschap kreeg (misschien bedoelde Andries dat met geflatteerd?!). Toen wist namelijk Bonne Faber zijn al vrij snel verkregen voordeel aan bord 8 ook daadwerkelijk in winst om te zetten. Er spookten al wel een hele tijd mogelijkheden door de partij, die waren echter vrij moeilijk te doorgronden en derhalve werden ze ook afgewezen. Toch werd dit de eerste èchte Pionierwinst deze avond.
Ook op de volgende werd het even wachten, hoewel ook Rik Verheij al vrij snel het betere van het spel kreeg aan bord 5. Maar de doorslag gaf hier eigenlijk de kwaliteitswinst die Rik op een gegeven moment wist te "versieren". Hierna werd het nog even geen fouten maken voordat de 3-0 op het scorebord kon worden bijgeschreven door wedstrijdleider Sheila de Jonge.
Toch kostte het nog een poosje geduld voordat de winst binnen was. Want de remise van Jan van Huizen aan bord 2 hield de spanning er nog een poosje langer in. Hoewel, voor de omstanders was het wel even op de tanden bijten, Jan had namelijk veel minder bedenktijd dan zijn tegenstander. Maar daar tilde hij achteraf niet zo zwaar aan, volgens hem was het wel een logische zaak. Daarom was het misschien ook wel de tegenstander die het aanbod deed.
De winst werd dan binnengebracht door Jaap Santifort aan bord 4. Hij was ook wel lange tijd in de aanval, wat tegenstander Frans Maas er toe bracht zijn koning, die veld h8 als rustplaats had gevonden, te omringen met bijna al zijn nog resterend materiaal. Op een gegeven moment leek het er zelfs op dat het vierkant h6-f6-f8 helemaal bezet was met zwart materiaal. Aan Jaap dus de taak daar doorheen te vechten. Maar dat lukte hem wonderwel en de wedstrijdwinst was nu in ieder geval binnengehaald. Zou er nog meer volgen?
Ja, de volgende, die een punt kon laten bijschrijven was teamleider Jan van Dam aan bord 3. Jan manoeuvreerde heel voorzichtig, waarbij zijn tegenstander op zeker moment zelfs met zijn dame binnen wist te dringen op de laatste rij. Maar dat bleek slechts, om maar een onvriendelijke term te gebruiken, kinderspel want even later bleek Jan de winst binnen te hebben gehaald.
Het volgende punt werd binnengebracht door Ad van der Ree aan bord 6. Ad had, gaande de partij, wel materiaalwinst weten te halen, die bestond uit een vrijpion op de c-lijn. Maar het resterende materiaal bestond uit een paard voor de HZP-er en een loper voor Ad. Aangezien het zwarte materiaal in de buurt was van die vrijpion werd het heel moeilijk voor Ad om winst te forceren. Maar die winst kwam er toch, Ad kreeg de kans om nog een vrijpion (op de h-lijn) te creëren en de tegenstander bezweek nu onder de druk, mede omdat hij slecht in zijn resterende tijd zat.
Dan was als laatste nog Reinier van der Wende bezig aan bord 7. Reinier had erg veel tijd nodig om een goed plan te bedenken en slaagde daar eigenlijk niet helemaal in. Dat had tot gevolg dat hij een gedekte vrijpion tegen kreeg op a7. Maar ook hier werd een fout gemaakt door de Schiedammer, die toeliet dat Reinier "zomaar" een stuk kon slaan. Mede hierdoor kwam Reinier opstomen met een vrijpion op de c-lijn en ook een in ieder geval remisedreiging op de onderste rij. Maar hij had wel gebrek aan voldoende bedenktijd en - na overleg met de teamleider - ging hij nu toch voor die remisevariant. Met een toren op de achterste rij en een paard, dat steeds het ontsnappingsveld van de witte koning onder schot hield werd de remise een feit.
Het wedstrijdformulier zag er later als volgt uit:
  De Pionier 1 1792 - HZP Schiedam 2 1435 7-1
1 Ernst-Jan Pluim Mentz 2086 - s.n.o.   1-0
2 Jan van Huizen 1777 - Gerard Turkenburg 1589 ½-½
3 Jan van Dam 1820 - Dick Vons 1581 1-0
4 Jaap Santifort 1744 - Frans Maas 1542 1-0
5 Rik Verheij 1732 - Marco Zwanenburg 1431 1-0
6 Ad van der Ree 1798 - Leo Pletikosic 1453 1-0
7 Reinier van der Wende 1744 - Jan Verveen 1357 ½-½
8 Bonne Faber 1639 - Jan Hennevanger 1092 1-0
Maar ook de andere aanwezige Pioniers deden hun best iets leuks op hun 64 velden te berde te brengen. Zo bleek Frits van der Veeke niet thuis te moeten geven tegen Wim Albus, wat hem dus op partijverlies kwam te staan.
Een spannende partij wer het tussen Jan van Baardwijk en Peter Derrez. Jammer eigenlijk dat Peter in het verre eindspel z'n aandacht even liet verslappen, wat hem een stuk (en de partij) kostte. Had hij wat langer voldoende geconcentreerd kunnen blijven dan was remise misschien zijn deel geweest.
Het werd weer een echte Tim Albus-partij tussen Tim en Frits Wilschut en toen de rookwolken hier waren opgetrokken bleek Frits zelfs gewonnen te hebben!
Martijn van Dam wist weer eens een partij te winnen, tegenstander Arie Bliek verslikte zich namelijk in het door Martijn vertoonde spel, wat hem dus een nul opleverde.
De laatste en misschien wel meest verrassende uitslag kwam tot stand tussen Leo Stelloo en Ronald van Velzen. Normaal gesproken weet Leo het zijn tegenstander erg moeilijk te maken en is Ronald er de man niet naar om dergelijke problemen steeds het hoofd te kunnen bieden. Maar deze avond was hij misschien wel in topvorm gezien de winst die er voor hem op het uitslagenformulier geschreven ging worden!

De stand na ronde 4 is hier te vinden.

3 opmerkingen:

Andries Schukking zei

Heh.. Heh.. Heh.. Kleine nuance: Ik noemde de uitslag 'enigszins' geflatteerd. Dat wij naar Hellevoetsluis kwamen om een dikke nul op te schrijven was van meet af aan duidelijk. Dat onze jongens nog zolang stand hielden en heel misschien nog hooguit anderhalve punt meer hadden kunnen halen was al heel veel meer dan ik voor mogelijk had gehouden.

Marcel Mol zei

Mooi begin van het seizoen, mannen! Een goede generale voor de 'topper' over ruim 3,5 weken.

Unknown zei

Van uit een nog steeds zonnig zuid Frankrijk volg ik de verrichtingen van mijn schaakclub, chapeau voor deze overwinning! Tot ziens in november.
Casper Verbeek

Een reactie posten