woensdag 6 januari 2016

Kerstsnelschaak

Het schaakjaar werd, zoals te doen gebruikelijk, afgesloten met een snelschaaktoernooi. Het was een open toernooi, hoewel de inbreng van Pionierleden verreweg het grootste was. Eén oud-lid en een viertal jeugdleden (van zowel De Pionier als van "zustervereniging" Ontspanning uit Ouddorp) wilden ook wel eens genieten van de oliebollen waarvoor "cateringdame" Reina van Huizen had gezorgd! Met dank voor al het lekkers!

Het toernooi is al weer meer dan een week voorbij (wegens Oud en Nieuw werd uitgeweken naar de dinsdagavond) en het jaar, waarin het werd gehouden, behoort ook tot het verleden maar toch is een verslag nog wel op zijn plaats. Je kunt ook moeilijk eerder als je internetverbinding na een update van je browser plotseling "de geest heeft gegeven"! Plotseling lijkt het wel, alsof je in een cocon zit en de werkelijke wereld voor een groot deel aan je voorbijgaat!? Gelukkig echter kun je in dergelijke gevallen een beroep doen op je webmaster, die, naast van schaken ook veel verstand van de IT-sector blijkt te hebben. Al snel komt hij er achter, dat je geüpdate browser en je virusprogramma niet samen door één deur kunnen en opent je wereld zich weer zoals vanouds. Vandaar deze vertraging, laten we dus maar snel naar het toernooi gaan!!
Uiteraard behoren de toppers van de interne competitie ook in zo'n toernooi tot de favorieten, hen volgen we dus maar ook oog voor de jeugd en de dragers van de rode lantaarn.
In de eerste ronde geen al te grote verrassingen. Ernst-Jan Pluim Mentz wist van Wim Noordermeer te winnen en verrassend Michiel Landman van Ad van der Ree. Jan van Dam won van Frits van der Veeke en Jan van Huizen van de zoon van zijn naamgenoot, van Joost van Dam. Rik Verheij kwam niet verder dan remise tegen Ben Blakmoor, terwijl Sheila de Jonge verloor van Fred van Wieringen. De spannendste partij was misschien wel die tussen Peter Derrez en Bonne Faber, die tenslotte door laatstgenoemde werd gewonnen. Wat de verdere jeugd betreft, Niek Sperling (Ontspanning) verloor van Leo Stelloo en zijn broer Bart Sperling won van de andere zoon van Jan, van Thijs van Dam. Verder was er nog winst voor oud-lid Rob van Wijgerden t.o.v. Arie Bliek en van webmaster Alex van Wieringen op Ronald van Velzen. Wegens het oneven aantal was Casper Verbeek deze ronde vrij en kon dus wat inspiratie opdoen bij de borden.
Ronde 2 bracht Ernst-Jan tegen Michiel en de snelschaakkampioen van De Pionier wist ook dit te winnen. Een bye levert meestal een punt op en zo stond Casper voor deze ronde bij de eersten. Dat moest hij bekopen met een partij tegen Jan van Dam, die dan ook won. Fred won nu van Bart, terwijl Bonne en Rob niet verder kwamen dan remise. Niek verloor van Alex en Rik wist Jan van Huizen te verslaan. Ben liet zijn tweede remise (een teken aan de wand?!) optekenen, nu tegen Ronald. Ad liet zien dat zijn verlies in de eerste ronde niet meteen maatgevend was, hij won van Wim. Thijs verloor opnieuw, net als Arie. Thijs van Sheila en Arie van Leo. Tenslotte won Joost van Frits en kreeg Peter toch een punt dankzij de bye van de ronde.
Die was de derde ronde voor Thijs, terwijl zijn vader Jan heel goede zaken deed door Ernst-Jan een nederlaag toe te brengen. Het familieduel tussen Alex en Fred bracht tenslotte winst voor Alex, hoewel hij er wel zijn uiterste best voor moest doen. Fred blunderde een stuk weg en schoof daarna alles dicht. Kom er dan maar eens doorheen ondanks je voorsprong. Dat lukte dus. Rob bleek nu niet opgewassen tegen Rik, terwijl Bart ging verliezen van Bonne. Ben verloor van Ad dus was het verlies van Michiel toch wel een soort van slippertje. Sheila verloor van Jan van Huizen, terwijl van de drie nulpunters er nu twee wisten te winnen: Frits van Ronald en Arie van Wim zodat Wim de enige werd zonder positieve score.
Dat leverde hem meteen een punt op in de volgende ronde, hij kreeg nu de bye. Er waren twee spelers met drie punten, ze speelden dus tegen elkaar. Daarbij won Jan van Dam van Alex. Ook Rik wist te winnen, hij bleek te sterk voor Bonne. Ad won opnieuw, nu van Leo, net als Jan van Huizen deed tegen Michiel. Maar het meest verrassend was misschien wel net tweede verlies op rij voor Ernst-Jan, nu verloor hij van Fred. Na zijn verlies in de vorige ronde speelde Ben nu weer remise, iets, wat hij de hele avond vol wilde gaan houden. Joost was hier maar wat blij mee. De broertjes Sperling speelden tegen elkaar en daarbij trok Bart aan het langste eind. Tenslotte verloor Ronald ook van Sheila en was zijn remise tegen Ben dus mooi voor zijn zelfvertrouwen.
Met dat halfje stond Ronald ongedeeld onderaan, wat hem nu het punt van de bye opleverde. Ben, die dus remisekoning wilde worden, slaagde daar ook deze ronde in want Wim accepteerde het aanbod met beide handen. Ook aan de top van de lijst remises en wel tussen Rik en Jan van Dam en tussen Ad en Fred. Alex kwam, door winst op Jan van Huizen, op een gedeelde tweede plek, terwijl Bonne van Sheila wist te winnen. Ernst-Jan was inmiddels dus "afgedaald" naar de middenmoot, waar hij Arie tegenkwam en de partij wist te winnen, ondanks het aandringen door Arie. Nu bleek de rode lantaarn in handen van een viertal éénpunters en van hen bleef alleen Bart op dat getal staan, hij verloor van Peter. Wim had al een halfje gehaald en tussen Thijs en Joost ontstond de broedermoord door Thijs.
Nu dus een pauze, waarin een tweetal verlotingen plaatsvond. Van de prijzen voor het ZAS was nog een PLUSpakket ter waarde van € 50,-- achtergehouden en daarvoor was een aantal loten verkocht, terwijl de vereniging ook een Videoland maandabonnement had gewonnen bij de Grote Clubactie. De loten voor deze prijzen mochten door de broers Sperling worden getrokken en ze beloonden Ben daarvoor met een PLUSpakket en Sheila met het abonnement.
Aldus ook beziggehouden tijdens de pauze (ook met de catering van Reina!) kon begonnen worden met ronde 6, waarin het bye-punt naar Bart ging. Jan van Dam versloeg nu Rob, terwijl Alex profiteerde van het niet goed genoeg opletten door Rik. Alex viel de dame van Rik aan en die zal hebben gedacht: "Dat kan ik ook". Ook Rik viel de dame aan, overzag echter dat Alex met schaak ging nemen, dus "dag, dame"! Bonne kwam niet goed uit de pauze en verlies van Ad werd zijn deel. Fred versloeg Frits, terwijl Jan van Huizen de opmars van Ernst-Jan niet wist te stuiten. Drie rode lantaarn-dragers hadden elk anderhalf punt en daar wilden ze graag vanaf, hoewel ze niet verder kwamen dan elk een halfje: Joost tegen Peter en Wim tegen Ronald. Ben haalde overigens zijn vijfde remise, nu tegen Sheila.
Nu hield een vijftal met elk twee punten zich dus bezig met de rode lantaarn en van hen kreeg Joost het bye-punt. Ronald (verlies tegen Arie), Thijs (verlies tegen Wim) en Bart (verlies tegen Casper) bleven nu met het kleinood in handen staan. Bovenin scoorde Alex zijn volgende punt en zijn slachtoffer heet Rob. De opmars van Ad werd nu gestuit door Jan van Dam, terwijl Rik ook bij bleef door van Fred te winnen. Ernst-Jan versloeg Bonne, terwijl Leo voor een verrassing zorgde door van Michiel te winnen. Ben speelde ........ inderdaad, remise, nu tegen Niek.
Al weer aangeland bij ronde 8, waarin lijstaanvoerder Jan van Dam remiseerde met Fred en Alex zijn uiterste best deed om, net als eerder zijn vader, van Ernst-Jan te winnen. Maar het lukte hem niet. Ad besliste zijn duel met Rik in zijn voordeel, terwijl Leo moest berusten in een nederlaag tegen Jan van Huizen. Naast de remise van Jan en Fred waren er nog drie! Inderdaad, van Ben (tegen Casper), ook echter van Arie tegen Peter en van Bonne tegen Michiel. Alle tweepunters hadden al een bye gehad, nu was dat punt dan voor Sheila, terwijl de tweepunters Bart (van Frits) en Ronald (van Thijs, die ook twee punten had) beiden verloren.
Dan de slotronde. Hierin speelde Jan van Dam opnieuw remise, nu tegen naamgenoot Jan van Huizen, terwijl Alex hele goede (winst)zaken deed tegen Ad. Ernst-Jan won weer, nu van Rik, terwijl Fred dat deed tegen Rob. De laatste (en achtste!!!) remise was er voor Ben want ook Thijs accepteerde het aanbod. De rode lantaarn werd nu gedragen door de tweepunters Ronald en Bart en ze speelden ook tegen elkaar. Hierna moest Ronald de lantaarn alleen dragen terwijl Niek het laatste bye-punt van de avond kreeg.
1
Jan van Dam
9
6
3
0
48.5
40.25
2
Ernst-Jan
9
7
0
2
7
48.5
35.00
3
Alex
9
7
0
2
7
46.5
32.00
4
Fred
9
5
2
2
6
48.0
29.50
5
Ad
9
5
1
3
47.0
25.50
6
Jan van Huizen
9
5
1
3
46.0
23.25
7
Rik
9
4
2
3
5
52.0
26.75
8
Peter *
9
3
2
3
5
33.5
16.25
9
Wim *
9
3
2
3
5
34.0
14.75
10
Bonne
9
4
2
3
5
41.0
19.25
11
Frits
9
5
0
4
5
38.0
16.50
12
Sheila *
9
3
1
4
35.0
12.00
13
Rob
9
4
1
4
45.5
17.50
14
Niek *
9
3
1
4
37.5
15.00
15
Ben
9
0
8
1
4
33.0
13.75
16
Michiel
9
3
2
4
4
42.5
17.00
17
Leo
9
4
0
5
4
40.0
15.50
18
Arie
9
3
2
4
4
38.0
13.25
19
Thijs *
9
2
1
5
30.0
 9.00
20
Casper *
9
2
1
5
37.5
11.00
21
Bart *
9
2
0
6
3
34.5
 7.00
22
Joost *
9
1
2
5
3
36.5
12.25
23
Ronald *
9
0
2
6
2
36.5
 6.75
Het meeste spreekt voor zich. De rode asteriks (*) staat voor een bye-punt, de voorlaatste kolom is ieders w.p.-score en in de laatste kolom vind je de SB-score.
Uit de kolom blijkt verder dat vooral Alex een heel goed toernooi speelde en verder ieder redelijk op zijn eigen plekje eindigde, behalve misschien Ernst-Jan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten