zondag 17 mei 2015

Snelschaakfinale en ronde 33

Met z'n zessen speelden ze de finale van het snelschaakkampioenschap van De Pionier, 10 ronden en dan zowel met wit als met zwart tegen elkaar. Maar gelukkig waren er ook meer Pioniers aanwezig, zij speelden ronde 33 van de interne competitie.
Zowel met Kerst als met Pasen was er een voorronde gespeeld om zich voor de finale te plaatsen. De drie spelers met de meeste punten bij zowel het Kerst- als het Paasdeel kregen het recht om aan de finale mee te doen en als iemand beide keren bij die eerste drie hoorde kwam nummer vier in aanmerking. Bij het Kerstdeel hadden Jan Zoorob en David van der Mast van HZP Schiedam ook meegedaan en zich ook weten te plaatsen. In de finale echter zouden ze dan buiten mededinging meespelen. Naast hen hadden Ernst-Jan Pluim Mentz, Ad van der Ree, Fred van Wieringen, Jan van Dam, Rik Verheij, Alex van Wieringen, Ben Blakmoor en Jan van Huizen zich geplaatst. Maar Fred en Jan van Dam waren met vakantie, terwijl Ben en Jan van Huizen zich terugtrokken, om met z'n achten te spelen vonden ze te veel van het goede. Dus tenslotte toch een finale met z'n zessen.
De eerste ronde begon redelijk verrassend met de winst van Alex op Jan. Alex was toch goed in vorm in het begin, de volgende ronden speelde hij remise tegen zowel Rik als tegen Ad. Toen echter was meteen zijn koek op, hij verloor verder alles en eindigde dus onderaan met 2 uit 10. Ook Ad was niet echt tevreden met zijn prestaties, hij won in de eerste ronde van Rik en later nog van Alex, terwijl ronde drie hem nog een halfje bracht tegen Alex. Ad scoorde dus 2½ uit 10, net achter Rik, die op 3½ uit 10 eindigde door winst op Ad, Alex en Jan, alles in het tweede deel, na de pauze. Voor de pauze wist hij alleen remise te spelen tegen Alex. Jan eindigde als derde door de eerste beide ronden te verliezen, toen een remise tegen Ernst-Jan en dan de volgende zes ronden te winnen en te besluiten met verlies van Rik, 6½ uit 10 dus. David scoorde een halfje meer door in de eerste ronde te verliezen, daarna vier keer te winnen, opnieuw twee verliespartijen en tenslotte de laatste drie ronden te winnen en dus 7 uit 10 te scoren. Maar Ernst-Jan werd snelschaakkampioen met 8½ uit 10 met alleen een verliespartij tegen Jan in ronde 8 en een remise tegen hem in ronde 3.
Hiermee werd de einstand bereikt zoals te zien in onderstaande tabel:
 Ernst-Jan Pluim Mentz
10 
 8 
 1 
 1 
 8½ 
2
 David van der Mast
10
 7
 0
 3
 7
3
 Jan Zoorob
10
 6
 1
 3
 6½
4
 Rik Verheij
10
 3
 1
 6
 3½
5
 Ad van der Ree
10
 2
 1
 7
 2½
6
 Alex van Wieringen
10
 1
 2
 7
 2
In de verder gespeelde partijen voor de interne competitie viel ook het nodige te beleven. Zo meende Jan van Huizen zich tegen Jan van Baardwijk een frivool paardoffer op f7 te kunnen permitteren. Maar hij had buiten de waard - of, beter gezegd, buiten Jan van Baardwijk - gerekend. Uiteraard ging het niet zonder slag of stoot want Jan kreeg nog een fikse aanval te verwerken, slaagde daar echter zogezegd cum laude in, Jan van Huizen zag zijn geofferde stuk namelijk niet meer terug. Wel ontstond er later in de partij nog een interessant toreneindspel met een loper meer voor Jan van Baardwijk, een eindspel, dat de gedachten van sommigen nog beheerste in een analyse achteraf, het wilde Jan van Huizen maar niet lukken zijn tegenstander op de knieën te krijgen. Opnieuw dus een nederlaag voor de jeugdleider van De Pionier.
Het werd tussen Sheila de Jonge en Bonne Faber een partij, die je bijna zou willen catalogiseren als "voer voor psychologen"! Want Sheila kwam bijvoorbeeld heel slecht uit de opening, wat haar, op termijn, twee pionnen en een kwaliteit ging kosten. Zo'n voordeel moet je eigenlijk probleemloos over de eindstreep weten te brengen, zo echter niet Bonne. Hij trapte met de ogen dicht - zo leek het tenminste - in een door Sheila opgezette val. Door het opspelen van een centrumpionnetje viel ze Bonne's dame namelijk aan en dreigde tegelijkertijd mat in één. Er zat voor Bonne niets anders op dan z'n dame geven voor twee lopers en een pion (of opgeven natuurlijk) en er verder maar het beste van hopen. Maar Sheila had nog meer in petto. Ze offerde nog eens een paard om de koningsstelling open te breken en het wolkendek boven Bonne's hoofd ging er steeds dreigender uitzien. Alles was nog net in goede banen te leiden en Sheila had toen tevreden moeten zijn met het forceren van eeuwig schaak, wat dus ook in de stelling was geslopen. Maar ze dacht er meer uit te kunnen halen en speelde een andere zet. Toen echter kon Bonne de aanval overnemen en speelde het verder zonder al te grote moeilijkheden uit naar mat, waar Sheila uiteraard niet op wachtte.
Ook een hele leuke partij speelden Leo Stelloo en Ben Blakmoor. Leo wist materiaalvoordeel te krijgen, Ben ging daarentegen een grote strategische druk tegen Leo's damevleugel uitoefenen. Daar wist Leo niet het goede antwoord op te vinden en zodoende werd hij, langzaam maar zeker, met de rug tegen de muur gedrukt en wist die druk tenslotte niet te overleven, hoewel de uitslag tenslotte door de klok werd bepaald in Ben's voordeel.
Ook nu kwam weer een drietal jeugdspelers meedoen, ze waren echter minder succesvol dan in eerdere rondes. Dat bleek meteen al tussen Martijn van Dam en Wim Noordermeer. Martijn wist namelijk geen antwoord te vinden op de slimmigheidjes die Wim in de stelling vlocht. Zodoende moest hij op zeker moment erkennen, dat hij zijn zegereeks bij de senioren niet voort kon zetten en, voor de tweede keer dit seizoen al, van Wim moest verliezen.
Eigenlijk toch een geweldige verrassing was tenslotte de uitslag tussen Tieme Walstra en Trudy Angeneind. Tieme wist een prima stelling op te bouwen en Trudy verdedigde uit alle macht. Eigenlijk iedereen verwachtte, dat Tieme dit wel af zou weten te maken maar het uitslagenformulier vermeldde later toch zijn verlies! Opnieuw een bewijs, dat Trudy steeds vorderingen maakt.
Arie Bliek tenslotte kreeg de derde jeugdspeler tegenover zich, Guido van Huizen. Arie speelde zijn bekende defensieve spelletje en Guido leek daar niet adequaat op te reageren, hij leek dingen te willen forceren. Maar dan moet je wel weten, waar je mee bezig bent en daarin bleek Guido tekort te schieten, m.a.w., hij verloor de partij uiteindelijk.

Hiermee is een nieuwe stand na ronde 33 bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten