vrijdag 6 juni 2014

Ronde 37



Terwijl onze vaste verslaggever Bonne Faber genoot van een welverdiende vakantie, ging de competitie gewoon door. En bovendien stond de tweede halve finale van de bekercompetitie op het programma. Kortom, het was weer een leuke schaakavond bij schaakvereniging De Pionier met vanzelfsprekend zowel winnaars als verliezers.







De tweede halve finale van de beker ging tussen Ad v/d Ree en Ernst Jan Pluim Mentz. Zo’n bekerwedstrijd bestaat altijd uit twee partijen en als het daarna gelijk staat volgen er snelschaakwedstrijden. De eerste partij had Ad wit en de opening was het Wolga of Benko gambiet. Zwart offert daarbij een pion op de damevleugel om zijn stukken snel te kunnen activeren en druk uit te gaan oefenen. Maar Ad wist alle dreigingen goed te pareren en kreeg een solide stelling met een pion meer. Ad stond op een gegeven moment zeker beter, maar helaas had het hem ook aardig wat tijd gekost. En juist die tijdnood gaf aan het eind de doorslag, waardoor hij alsnog verloor. In de tweede partij kreeg Ad met zwart een zware koningsaanval over zich hee, maar hij wist dat heel mooi te pareren. Wit had op een gegeven moment twee torens en een dame op h7 gericht, maar zwart gebruikte een toren, paard en dame om het veld te dekken, terwijl de koning op h8 stond. Er kwamen mooie combinaties op het bord en ook in deze partij leek Ad beter te staan op een gegeven moment. Helaas speelde ook in deze partij de tijd een belangrijke rol en Ad kon op een gegeven moment niets anders doen dan opgeven. Ernst Jan zei na afloop dat hij wel twee keer had gewonnen, maar dat hij ook twee keer verloren had gestaan. Ad kon dan ook ondanks het verlies heel tevreden zijn over de gespeelde wedstrijden. De bekerfinale zal waarschijnlijk op donderdag 19 juni worden gespeeld tussen Ernst Jan en Jan van Huizen, de nummers 1 en 2 van de huidige ranglijst.
En dan de andere partijen. Wim Noordermeer mocht het met wit opnemen tegen Jan van Dam en dat leverde bijna vanzelfsprekend weer een mooie aanval op van Wim op de koningsstelling van zwart. Het zag er allemaal goed uit totdat Wim een stuk verloor waar hij te weinig compensatie voor had in de aanval. En daarna speelde Jan van Dam het mooi uit en won de partij. Michiel speelde net als Wim een mooie aanvalspartij, maar bij Michiel sloeg het wel door. Hij had een prachtige open f-lijn waarna alle stukken naar de koningsvleugel werden gebracht. Trudy verdedigde heel goed, maar op een gegeven moment werd de druk toch te groot. Na een mooie combinatie zette Michiel Trudy dan ook mat. Leo Stelloo en Arie Bliek speelden een lange partij en zoals zo vaak kwam Leo in het voordeel en won een kwaliteit. Jammer voor Leo kon hij daarna niet doordrukken en winnend afwikkelen waardoor hij zelfs op in tijdnood kwam. Hij bood dan ook remise aan wat door Arie heel sportief werd geaccepteerd. Jan van Baardwijk en Frits Wilschut speelden een degelijke partij waarbij Jan steeds iets beter stond. Frits bood goed tegenstand, maar kwam niet onder de druk uit. Na een laatste torenruil kon Jan kiezen welke pion er ging promoveren en Frits gaf het dan ook maar op. Sheila speelde een lange partij tegen Jan van Huizen. Ze kwam al snel een pion achter, maar daarna kwam er een zeer ingewikkelde stelling op het bord waarbij bijna alle stukken meededen. Met name de diverse penningen, kruispenningen en lopers gericht op de koningsstelling maakten het ingewikkeld. Ze gebruikten allebei veel tijd en tenslotte kon zwart afruilen en met twee pionnen voor het eindspel ingaan. Maar in de haast om mat achter de paaltjes te voorkomen verloor zwart een stuk, waardoor het toch nog een spannend eindspel werd. Sheila gokte daarna op een mat en offerde daarvoor een stuk. Zwart wist het mat te voorkomen en won daarna de partij.
De mooiste partij van de avond was die eigenlijk tussen Dirk Roeffel en Ger Croonenberg. Allebei worden ze namelijk in augustus 80 jaar, dus het was een partij tussen twee clubiconen en ondanks hun leeftijd speelden ze op het scherpst van de snede. Er kwam een stelling met in elkaar geschoven pionnen op het bord en het zag er naar uit dat het remise zou worden. Toch speelden ze allebei door om te winnen en dat pakte tenslotte verkeerd uit voor Dirk. Ger brak door de stelling heen en kon gaan promoveren en pakte hiermee de winst. We hopen nog lang van deze schakers te kunnen genieten en vandaar dat we hen ook op de foto hebben gezet.
De stand is na ronde 37 Ronde 37

Geen opmerkingen:

Een reactie posten