woensdag 12 februari 2014

Charlois Europoort 7-De Pionier 2

Vrijdag 7 februari was een belangrijke dag voor de deelnemers aan klasse 4B van de RSB. De avond van deze dag stond namelijk in het teken van een ontmoeting tussen de beide lijstaanvoerders na 4 ronden. Was de ontmoeting ook op dat topniveau?

Van de kant van De Pionier zeker wel, het team kwam op volle oorlogssterkte naar "de groene hel" van Pendrecht. Van de kant van Charlois kun je daar wat vraagtekens bij zetten. Hun teamleider kwam tegen achten binnengesneld en moest toen nog 3 spelers voor z'n team zoeken. Niet echt wijzend op een bepaald streven, vooral voor een vereniging met een dergelijke uitstraling! Of draait het daar dan toch vooral om de landelijke competitie? Je zou het bijna gaan denken. Er werden dus nog snel een drietal junioren aan de andere vijf teamleden toegevoegd, misschien had hun training iets opgeleverd?
Dat bleek eigenlijk al snel na de start van de wedstrijd want voor iemand eigenlijk een idee van de partij kon krijgen (behalve de spelers uiteraard) liep Arie Bliek al bijna fluitend rond. Een blik op z'n bord (8) leverde al snel het antwoord op: alles stond weer in de beginstelling, behalve de zwarte koning, die stond nu op e5 ten teken van winst voor Arie.
Ook Sheila de Jonge aan bord 7 kon hier even later over meepraten. Toen haar buurman z'n winst binnen had gebracht stond er bij haar een stelling op het bord waarbij de zwarte koning een dubbelschaak op moest lossen. Dat werd veroorzaakt door een loper op a2 en een toren op f8, waarbij die toren tegelijkertijd de zwarte dame aanviel. Hier moest wel een aftrekschaak aan ten grondslag liggen. Sheila moest nog wel even haar techniek ten toon spreiden maar dat ging ook probleemloos dus het tweede punt was al snel binnen.
De derde junior speelde aan bord 6, tegen Rob van Wijgerden. Rob had wat meer moeite met zijn tegenstander, hij stond echter ook al een kwaliteit en twee (vrij)pionnen voor. Ook Rob wist dit klusje zonder problemen te klaren en rond half tien stond het Pionierteam al op een nauwelijks meer te overbruggen voorsprong.
Hoewel? Het bleek al snel, dat genoemde teamleider z'n sterkste spelers aan de eerste vier borden had geposteerd en daar kwam Michiel Landman al snel achter aan bord 4. Zijn stelling verschrompelde eigenlijk veel te rap, het leek wel op sneeuw voor de zon! Maar Michiel probeerde dit alles zoveel mogelijk tegen te gaan, hoewel het met een dame en twee torens tegen zijn koningsstelling wel heel moeilijk werd. Hij wist echter alle stukken langzamerhand af te ruilen en bleef achter met een pionnenstelling, waar alleen zijn tegenstander nog brood in kon zien. Hij had namelijk een soort van pionnenfalanx ontworpen op de e-, f- en g-lijn, nog gesteund door z'n koning ook. Zo'n stormram is natuurlijk niet meer te stoppen, iets, wat Michiel al snel door had, dus een 1-3 tussenstand.
Maar bij Bonne Faber aan bord 3 zag het er veelbelovender uit. Bonne had een koningsaanval in gang gezet met een toren op de derde rij, die zich snel naar de koningsvleugel repte. Z'n tegenstander had echter een beetje hetzelfde idee en probeerde een koningsaanval op te zetten, beginnend met het opspelen van zijn f-pion. Deze boer kwam, gaande de partij, met kleine stapjes infiltreren en raakte tenslotte tot f3, waar hij door de witte f-pion werd afgestopt. Het zag er toch goed uit voor Bonne, hoewel hij, na analyse door het bekende siliconenmonster, toch een fout had gemaakt door uit angst voor die "aanstormende" f-pion z'n zwarte loper naar diens beginpositie terug te trekken. Maar de Rotterdammer wist hier niet van te profiteren en Bonne fianchetteerde die loper nu voor nog meer aanval op de zwarte koning, nu op h8. Zwart maakte nu de fout door dameruil aan te bieden, daarbij (gemakshalve?) vergetend, dat z'n g-pion gepend stond. Dat kostte hem dan ook een stuk maar hij ging onverdroten verder met z'n aanval. Maar met een stuk achter wordt het wel moeilijk, vooral als je tegenstander op blijft letten. En dat deed Bonne en toen er wat later een loper en een paard (van Bonne) afgeruild gingen worden tegen een pion en een toren vond de speler van Charlois 7 het welletjes en gaf op. Nu was er dus met 1-4 één wedstrijdpunt binnen.
Ook het tweede kwam nu vlot binnen. Aan bord 5 had Wim Noordermeer een veelbelovende stelling op weten te bouwen, waarbij vooral z'n pionnen mooie posities in hadden genomen. Maar hiernaast hadden beiden nog een toren en twee paarden "in de aanbieding". Die torens en de helft van de paarden werden afgeruild, waarna Wim (ogenschijnlijk) op z'n gemak de winst binnen wist te halen. Twee bijzonder op prijs gestelde wedstrijdpunten waren hier het gevolg van.
Zou het bordpuntentotaal nu nog wat opgekrikt kunnen worden? Daar zou dan als eerste Alex van Wieringen aan bord 2 voor moeten gaan zorgen. Althans voor de toeschouwers leek hier lange tijd een remise in de lucht te hangen, hoewel de koning van Alex zich niet achter pionnen in veiligheid had weten te brengen. Dat werd veroorzaakt door een (voor Alex tenminste) vervelende loper op a3. Vooral hierdoor en een witte samentroeping van zwaar materiaal op de b-lijn kwam Alex in problemen. De witte dame kwam op b4 te staan en dreigde daar mat en stukwinst. Dat eerste wist Alex nog te voorkomen, het tweede werd hem echter fataal. Verder spelen vond hij - terecht - zinloos.
Als laatste was toen Jan van Baardwijk nog bezig aan bord 1. Zoals voor hem te doen gebruikelijk had hij erg veel bedenktijd in zijn positie gestoken en dat leek hem op te gaan leveren want hij had een mooie positie op weten te bouwen, waarvan sommigen beweerden dat het voor de zwartspeler niet of nauwelijks meer te redden zou zijn. Niets was echter minder waar want de aanval met - vooral - beide torens en de dame op de koningspositie van Jan bleek doorslaand te zijn. Nu ging dat tijdgebruik in het nadeel van Jan werken en hij wist zo snel zijn positie niet te verbeteren. Sterker nog, ze werd steeds slechter met uiteindelijk partijverlies tot gevolg. Een - achteraf - nipte 3-5 overwinning dus voor het Pionierteam. Met (nu) vier wedstrijdpunten en 8½ bordpunt voorsprong op de huidige nummer twee lijkt in ieder geval promotie (er promoveren in totaal 3 teams) veilig gesteld.
Op het wedstrijdformulier was het volgende te lezen:
  Charlois 7 1526 - De Pionier 2 1533 3-5
1 Zhi Yang Fan 1424 - Jan van Baardwijk 1574 1-0
2 Patrick Arends 1694 - Alex van Wieringen 1643 1-0
3 Robert Lecomte 1481 - Bonne Faber 1689 0-1
4 Marcel Dirks 1727 - Michiel Landman 1618 1-0
5 Fritz Dueller 1305 - Wim Noordermeer 1494 0-1
6 Mylan Polder   - Rob van Wijgerden 1538 0-1
7 Sjoerd Heidt   - Sheila de Jonge 1429 0-1
8 Malik Bashirov   - Arie Bliek 1282 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten