zondag 5 augustus 2012

ZAS ronde 5

Het toernooi lijkt maar niet op gang te willen komen. Was een bezoekersaantal, minder dan 20, anders een uitzondering, nu lijkt het regel te zijn geworden. Hierbij een beroep op vooral de Pioniers om de donderdagavond ook in de Hollandse zomer als schaakavond in ere te houden en naar het ZAS te komen.
Toch zat er in eerste instantie een opgaande lijn in, deze werd echter deze vijfde avond weer doorbroken met slechts 15 snelschaakliefhebbers. Desondanks is het een gezellige avond geworden met hier en daar een verrassing.
Gezien het oneven aantal speelde ook de voor velen nog onbekende, aan het einde van de avond echter zeer gewaardeerde Punt Cadeau mee. Meteen al in de eerste ronde maakte Wim van Schie er kennis mee. De meeste uitslagen deze ronde bleken de krachtsverhoudingen te volgen, minder logisch voor een aantal zou misschien de winst van Marco Beije op Bonne Faber zijn, gaande het toernooi werd het echter logischer, hoewel de pepmiddelen van Marco tegen het einde van de avond een beetje uitgewerkt leken. Daarnaast was de meest in het oog lopende uitslag de winst van Ben Blakmoor op Ad van der Ree (op de achtergrond van bijgaande foto te zien, toen Ad nog tevreden was met de stelling). Ben wist een fraaie matcombinatie op het bord te brengen.
In de tweede ronde kon Ad echter wraak nemen en daar werd Bonne het slachtoffer van. Maar Ben leek, net als Marco, de flow te pakken te hebben. Hij wist van Simone 't Mannetje te winnen, terwijl Marco aan Wim bewees dat het toernooi al lang begonnen was en hij eerder de slaap uit z'n ogen had moeten wrijven. Nu maakte Cees Verheij kennis met bovengenoemd fenomeen.
Naast het, achteraf zeker, topduel tussen Angelique Osinga en Ernst-Jan Pluim Mentz kende de derde ronde ook de eerste remise. Die kwam tot stand tussen Sander Dröge en Bonne Faber, waarbij eerstgenoemde deze veiligstelde middels eeuwig schaak. Angelique wist Ernst-Jan niet van winst af te houden en de eindwinnaar leek hiermee duidelijk te worden. Maar dat bleek later buiten de waard (op de foto rechts voor te zien) gerekend te zijn! Marco's pepmiddelen bleven hun werk goed doen, dat wist ook Ben na de ronde te beamen. Ad liep tegen een muur (oh nee, een wal!?) aan en Nico ging er dus met het punt vandoor. Dat Punt was er ook voor Rien van der Molen en hij kreeg het Cadeau.
De vierde ronde startte nu, na de mededeling dat er een pauze gehouden zou worden, zowel om de dorst te lessen als wel om te kunnen zien of en hoe Ranomi Kromowidjojo zwemgoud zou weten te winnen in Londen. Marco wilde dat feestje opluisteren en gebruikte daar zijn partij tegen Ernst-Jan voor. Maar hij moest er wel heel diep voor gaan, kwam beter te staan, wat hem er toe bracht remise aan te bieden. Daarbij ontdekte hij meteen, dat zo'n aanbod vaak niet lukt bij Ernst-Jan. Zo ook ditmaal, Marco moest spitsroeden lopen om zijn doel te bereiken, wat lukte met beiden nog hoogstens 5 seconden resttijd. Ad klom naar een met Angelique en Ben gedeelde "best of the rest" derde plaats door Jan van Huizen te verslaan en genoemde plaatsdeelgenoten wonnen van resp. Simone en Arie Bliek. Bonne mocht zijn eerste volle Punt ophalen bij Cadeau.
Na uitgejuicht te zijn voor Ranomi startte de volgende ronde met daarin het bewijs voor de te korte houdbaarheid van Marco's middelen. Angelique leverde dat bewijs. De Pioniersnelschaakgrootheden Ad en Ernst-Jan kwamen tegen elkaar, Ad bleek niet genoeg in vorm voor verhoging van zijn puntentotaal. Nico won weer, nu werd Ben zijn slachtoffer. Aan de onderkant van de ranglijst mocht Sander een Punt Cadeau in ontvangst nemen, terwijl Bonne niet opgewassen bleek tegen Cees en voor Rien hetzelfde bleek tegen Marjolein Osinga.
Het hoogtepunt van de avond zou je het bijna noemen, de partij tussen Ernst-Jan en Nico. De problemen, die Nico zijn tegenstander voorschotelde groeiden deze even boven het hoofd en plotseling was hij dus lijstaanvoerder af, die taak werd overgenomen door Angelique. Ze gaf Ben het nakijken. Marco en Ad wonnen beiden, allebei nog wel met zwart, van Cees en van Wim. Sander solliciteerde naar de titel remisekoning en Marjolein hielp hem daarbij. Ook was er het eerste zelf bijeengespeelde punt voor Bonne, hij versloeg Rien. Arie kreeg te maken met Punt Cadeau.
Zou Angelique haar taak naar eer en geweten volbrengen? Deze ronde in elk geval wel, ze zette Ad aan de kant waar de klappen vallen. Eigenlijk heel stiekempjes was Jan van Huizen naar één van de betere plekken doorgeschoven, dat bleek nu op te zijn gevallen, hij werd aan Ernst-Jan gekoppeld en dan weet je het vaak wel, of je moet Nico heten!? Het duurde niet zo lang of Jan wist het ook (opnieuw). Nico zelf streefde Marco voorbij door van hem te winnen, terwijl Bonne zijn tweede puntje scoorde ten koste van Marjolein. Tenslotte kreeg Simone het Punt Cadeau.
Na opnieuw een korte pauze (nee, nu geen kijk op Olympisch goud) moest Cees in aktie komen tegen Angelique en dat werd vissen achter het net voor hem. Hetzelfde overkwam Ben tegen Ernst-Jan en Jan tegen Nico. Marco was dan wel zijn hoge positie kwijtgeraakt, nu wilde hij - met zijn remise tegen Ernst-Jan - voor de titel remisekoning gaan en daarvoor had hij Ad uitgezocht. En inderdaad, een tweede remise voor hem, ook het totaal remises van Sander, die nu van Simone verloor. De pauze van Marjolein werd een beetje verlengd door Punt Cadeau.
In de voorlaatste ronde veranderde er bovenin heel weinig, Angelique won van Arie, Ernst-Jan van Wim en Nico van Bonne. Wel kwam Marco dichter bij het predicaat remisekoning door het punt met Jan te delen. Het Punt Cadeau was voor Ad, terwijl Sander geen problemen schiep voor Marco, Sander verloor van Cees, die een goede avond had qua score.
Dan de laatste ronde en daarin gunde Marjolein dochter Angelique van ganser harte de bovenste plaats, sterker nog, werkte daar zelfs aan mee. Waarschijnlijk kostte het haar overigens wel een avondprijs, die vastgesteld waren voor de nrs. 2, 8 en 14. Nu Angelique had gewonnen en daardoor niet meer ingehaald kon worden kon Ernst-Jan volledig gaan voor de eerste prijs. Maar zijn resultaat tegen Simone maakte daarin zelfs geen verschil, ook al had hij verloren dan nog zou hij als tweede zijn geëindigd. Nico won nog van Cees terwijl Jan Ben oprolde. Ad had niet veel moeite met Rien, terwijl Marco, als beloning voor zijn remisekoningsschap, het Punt Cadeau kreeg. Bonne wist nog maar eens een nul aan zijn totaal toe te voegen, dat punt wilde Wim hebben. Tenslotte won Sander nog van Arie.
Door dit alles werd de eindstand: 1 Angelique (9 uit 10) 2 Ernst-Jan (8½) 3 Nico (7) 4, 5 en 6 Jan, Marco en Ad (6½) 7, 8, 9 en 10 Ben, Simone, Wim en Cees (5) 11 en 12 Arie en Sander (4) 13 en 14 Marjolein en Bonne (3½) en tenslotte 15 Rien (1).
Hierna deed Jan de prijsuitreiking en begon daarbij met nr.14 (een bekend nummer voor voetballiefhebbers) en die prijs kwam in handen van Bonne met liefst 7 weerstandspunten minder dan Marjolein. De tweede prijs was voor Simone, zij had 3½ w.p. meer dan Wim en maar liefst 11½ minder dan Ben. De eerste prijs van de avond was dus voor Ernst-Jan. Hij koos voor een doos chocola en toonde zich zeer sportief (of is het woordje "galant" beter op zijn plaats?) en gaf de chocola aan Angelique!

Hieronder vindt u de link naar de stand na ronde 5:
ZAS 2012 ronde 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten