vrijdag 31 augustus 2012

ZAS ronde 9


De laatste avond van het ZAS bleek ook meteen het dieptepunt want slechts 11 mensen wisten het speelterrein te vinden. Maar gelukkig deed dit niets tekort aan de gezelligheid, waar de spanning eigenlijk al was weggeëbd.

Zo'n laatste avond hoort eigenlijk bol te staan van de spanning om er achter te komen, wie totaalwinnaar wordt, wie tweede en wie derde en daar hoort ook een massa toeschouwers bij. Maar helaas, aan geen van beide voorwaarden werd voldaan. Ernst-Jan Pluim Mentz (De Pionier) was al een poosje zeker van z'n € 75,--, terwijl Philip Westerduin (RSR Ivoren Toren) zich vorige week definitief van de tweede plek (€ 50,--) had verzekerd. Alleen plek 3 (€ 25,--) was nog niet helemaal zeker, maar, omdat eerste uitdager, Ad van der Ree (De Pionier) zich wegens een korte vakantie had afgemeld was Angelique Osinga (Charlois Europoort) ook bijna zeker. Alleen Simone 't Mannetje (De Pionier / Spijkenisse) kon nog gelijk komen. Ze moest dan wel alles winnen deze avond terwijl Angelique minstens 1½ punt zou moeten verspelen. Maar ook Ad had, om hoger te eindigen dan Angelique, tenminste 4½ punt dienen te scoren in dat geval. Dus hoegenaamd geen spanning hiervoor.
Gezien het oneven aantal speelde het fenomeen Punt Cadeau ook weer mee en dat bleek relatief voordelig in de eerste ronde, Simone bleef hierdoor op schema. Geen verrassingen verder, Ben Blakmoor rekende deskundig af met Arie Bliek, terwijl ook Ernst-Jan nauwelijks een kind had aan Wim van Schie. Philip hoefde tegen Bonne Faber alleen maar zijn stukken goed neer te zetten en rustig z'n voordeel uit te bouwen. Dat lukte dus zoals door hem berekend. Angelique won haar eerste partij, tegen Jan van Huizen. Tenslotte was er ook winst voor Marco Beije, tegen Marjolein Osinga.
Bonne mocht meteen uitrusten van de doorstane emoties tegen Philip, hij kreeg nu het Punt Cadeau. Ernst-Jan kreeg niet de minste tegenstand van Ben, wat Philip de opmerking "jullie moeten hem wel wat tegenstand bieden" ontlokte. Zelf hield hij zich een poosje bezig met Marco, die op zich goed tegenstand bood, op het eind bleken er toch geen mogelijkheden meer. Meteen deze ronde dan het cruciale duel tussen Angelique en Simone, waarin dus over de derde prijs werd beslist. Dit ging lang redelijk gelijk op, hoewel Simone wel meer tijd opsoupeerde dan Angelique. Maar toch wist Angelique enkele "vervelende" zetjes te doen, waar Simone niet het beste antwoord wist te vinden. Dat bleef zo, wat derhalve definitief de derde prijs voor Angelique betekende. Wim moest optornen tegen Arie, wat hem tenslotte een punt opleverde. Dat was ook weggelegd voor Marjolein, die, nadat ze een stuk van Jan cadeau had gekregen, toch nog de nodige moeite bleek te hebben om dat punt binnen te halen.
Tegelijk met de indeling van ronde 3 kwam Jan met de plaatsen, waarop een prijs te winnen zou zijn, aanzetten en dat zouden de plaatsen 6, 8 en 10 worden. Dit vooral om de kans zo klein mogelijk te houden dat iemand zowel een geldprijs als een prijs in natura zou gaan ontvangen. Ook kende deze ronde de ontmoeting tussen de nummers 1 en 2 van de eindstand, Philip en Ernst-Jan. Het werd een mooie partij met heel wat gemanoeuvreer. Daarin toonde Ernst-Jan zich toch sterker dan Philip en hij mocht dus tenslotte het punt voor zich laten noteren. Ook Marco wist het overigens Angelique niet al te moeilijk te maken en zij ging daardoor, samen met Ernst-Jan, de eerste plaats bezetten. Ben mocht weer een punt in ontvangst nemen en Bonne was daarvan de gulle gever. De nederlaag uit de vorige ronde had Simone blijkbaar terdege in zijn greep, tegen Wim kwam ze er ook niet aan te pas. De eerste remise van de avond werd ook een feit en daar zorgden Arie en Marjolein voor. Jan kreeg de vrije ronde toebedeeld en kon zich daardoor mooi onledig houden met het uitstallen van de mogelijk te kiezen prijzen.
Na een korte pauze werd gestart met ronde 4 en daarin kreeg Ernst-Jan zijn tweede achtereenvolgende harde noot te kraken: Angelique kwam tegenover hem zitten. Maar ook hierin toonde de clubkampioen van De Pionier zich heer en meester en hij kwam zodoende opnieuw in de buurt van de score, die Simone aan het eind van de avond graag de hare had willen noemen. Gezien zijn resultaat tegen Ben mocht Wim zich remisekoning noemen, Ben wist het door hem behaalde voordeel niet uit te bouwen en kwam daarom niet verder dan remise. Daar was Philip tegen Marjolein niet tevreden mee en dat leverde hem tenslotte de winst op. Simone leek behoorlijk aangeslagen door haar verlies tegen Angelique, nu, tegen Marco, deed ze hetzelfde. Eindelijk wist ook Bonne een partij te winnen, hoewel dat tegen Jan nog wel de nodige voeten in de aarde had, waarbij het voor beiden behoorlijk opletten bleek. Ook Arie werd een punt rijker dankzij het cadeau.
Na deze ronde was het toernooi afgelopen voor Marjolein, voor haar was het Punt Cadeau. Bonne had een beetje de pech dat hij aan het begin van ronde 5 als "beste van de rest" te boek stond en daarom tegen Ernst-Jan mocht. Allen met meer punten hadden deze confrontatie namelijk al gehad. Bonne kweet zich echter naar behoren van de taak door Philip tijdens ronde twee aan ieder opgelegd maar moest tenslotte toch het punt aan Ernst-Jan laten dankzij het tweemaal met dodelijk gevolg op h2 verschijnen van de zwarte zwartveldige loper. Angelique en Philip wilden het elkaar in deze laatste ronde klaarblijkelijk niet meer moeilijk maken gezien de uitslag: remise. Een niet verwachte uitslag laat vaak zijn sporen na, dat ondervond Ben in deze ronde, hij verloor van Marco. Jan en Simone stonden aan het begin van de ronde samen onderaan met beiden "slechts" een Punt Cadeau. Dat vonden ze blijkbaar toch niet zo geweldig, Jan won van remisekoning Wim en Simone van Arie.
Hierdoor werd de eindstand van de avond: 1 Ernst-Jan 5 uit 5 2 en 3 Philip en Angelique 3½ (16 en 15½ w.p.) 4 Marco 3 5, 6 en 7 Ben, Wim en Marjolein 2½ (14, 13 en 10 w.p.) 8, 9 en 10 Bonne, Jan en Simone (13, 10½ en 10½ w.p. en 2½ en 1½ S.B.) 11 Arie 1½.
De door Jan uitgereikte avondprijzen waren dus voor Wim, Bonne en Simone.

Hierna ging Jan over tot het uitreiken van de drie eindprijzen, die, zoals al aangegeven, terecht kwamen bij Ernst-Jan (links), Philip (rechts) en Angelique. Tevens memoreerde Jan de spelers met de hoogste opkomstfrequentie en zij mochten, indien niet anders in de prijzen gevallen, ook een prijs komen uitzoeken. Het vaakst was dat Ernst-Jan, die alle 9 avonden aanwezig was geweest. Als goede tweede en derde kwamen daarbij Simone en Arie uit de bus, dus Arie mocht ook een prijs uitzoeken.
Ook wel interessant is het om te kijken wie er het beste waren in welke discipline. Bij het rapidschaak met een half uur bedenktijd blijken dat een drietal te zijn want Philip wist, net als Ernst-Jan, twee keer al zijn 3 partijen te winnen en Ad deed dat één keer. De beste rapidspeler met een kwartier bedenktijd is Ernst-Jan. Hij wist twee keer al zijn 5 partijen te winnen. De beste snelschaker tenslotte is ook Ernst-Jan geworden, hoewel hier niet alle 10 partijen werden gewonnen. Bij zijn beste resultaat werd eenmaal remise gespeeld en dus 9 partijen gewonnen..
 
Hieronder vindt u de link naar de stand na ronde 9:
ZAS 2012 ronde 9 tevens eindstand
 

3 opmerkingen:

Ben Blakmoor zei

Het toernooi begint tekenen van aftakeling te vertonen. Het zou jammer zijn als het op den duur zou verdwijnen. Ik hoop oprecht dat er maatregelen worden genomen om ZAS een langer bestaan te waarborgen.

Anoniem zei

helemaal met je eens Ben, het is de zomer naar wat ik begrijp wel zo'n beetje het leukste toernooi - meer reclame voor maken bij de collega verenigingen kan zeker helpen - André Osinga

Bonne Faber zei

André

Net terug van vakantie lees ik je gewaardeerde reaktie, waar blijkbaar toch maar weinigen het mee eens zijn!? Maar reclame maken doen we al zoveel, terwijl bekend is dat bijna iedereen bij de reclame wegzapt! Doe je volgend seizoen ook zelf mee? Bonne

Een reactie posten