zondag 12 augustus 2012

ZAS ronde 6

De eindprijzen gaan steeds meer hun schaduw werpen, daar wordt natuurlijk druk over gespeculeerd. Maar ook dat heeft te maken met de bezoekersaantallen, gelukkig heeft Moody's daar niets mee te maken, hoewel rating wel een belangrijke overeenkomst is.

Ronde 6 leverde het tweede dieptepunt op voor het ZAS. Net als op de eerste avond waren er ook nu slechts 12 deelnemers. Zou, wat eigenlijk al jaren schemerde, nu meer werkelijkheid worden? Immers, ook de PK van de RSB schreeuwt om deelnemers en diverse clubs in de regio krijgen het steeds moeilijker om de eindjes qua teams voor de competitie aan elkaar te knopen. Waarschijnlijk zou een aantal daarvan een gat in de lucht springen als - vooral in de lagere regionen - de teamgrootte gewijzigd zou worden. Maar dat onderwerp was deze avond niet aan de orde.
In de eerste ronde was er niet al te veel verrassends te beleven. Ernst-Jan Pluim Mentz rekende af met Wim van Schie en Angelique Osinga deed hetzelfde met Marco Beije. Arie Bliek bleek niet sterk genoeg voor Fred van Wieringen, net als Rien van der Molen voor Marjolein Osinga. Iets moeilijker kwam waarschijnlijk de uitslag 0-1 tot stand tussen Jan van Huizen en Ben Blakmoor en ook viel er de eerste remise, tussen Bonne Faber en Ad van der Ree. Ad zette hierbij trouwens wel een trend voor hemzelf in gang.
Hierdoor konden in de volgende ronde enkele "lagere goden" proberen of ze de gevestigde orde beentje konden lichten. Maar dat lukte eigenlijk niemand, hoewel het, na vorige week, wel een grote verrassing genoemd mag worden dat Rien wist te winnen van Marco. Rien wist een stuk te winnen en bood daarom remise, Marco vond aannemen echter te ver gaan, speelde door en even later was Rien de koning te rijk! Ben probeerde wat slimmigheidjes uit tegen Ernst-Jan, de clubkampioen van De Pionier bleek echter voldoende op zijn qui-vive en liet zich niet foppen. Fred kreeg Marjolein tegenover zich en mocht hierna zijn tweede punt noteren. Angelique kreeg niet te veel moeite met Bonne, diens koning werd op z'n eigen vleugel vastgezet zonder zich via een rochade in veiligheid te hebben kunnen stellen. Angelique leek nog enige moeite met het afmaken te hebben maar dat was misschien ook wel een kwestie van voorzichtigheid, het punt zou toch wel komen. Dat punt was er ook voor Ad (tegen Arie) en voor Jan (tegen Wim). Zou het door de geringe opkomst komen, er was deze avond slechts één Jan en één Wim aanwezig! Overigens, op welke plekken de prijsjes zouden vallen werd ook bekendgemaakt: de nrs. 3, 5 en 10. Over winig respekt voor winnaars gesproken!?
In ronde 3 kreeg Ernst-Jan weer een moeilijke tegenstander voorgeschoteld en het lukte daarbij Angelique niet om hem een puntje afhandig te maken. Gesproken over de trend van Ad, die werd in deze ronde duidelijker tegen Fred, het eindigde in remise. Marjolein moest het punt aan Ben laten, terwijl Jan aan Rien liet zien dat deze zich niet opnieuw een rijke koning kon gaan voelen. Bonne wist een mooie stelling op te bouwen tegen Wim, had echter wel diens behulpzaamheid nodig om ook inderdaad dat punt te scoren. Ook aan Arie bleek, dat Marco zich in een totaal andere flow bevond dan vorige week.
Na de - korte - pauze kreeg Ernst-Jan de volgende timmerman tegenover zich om aan zijn stoelpoten te gaan zagen. Maar het lukte ook Fred niet om hem een tuimeling te doen maken. De trend van Ad zette zich door, tegen Ben scoorde hij z'n derde remise. Angelique en Jan waren daar waarschijnlijk wat jaloers op, ook zij lieten een remise aantekenen, hoewel dit er wel een reglementaire was, de vlag van Jan was gevallen met een totaal gewonnen stelling en Angelique kon daar slechts koning en paard tegenover stellen, wat, in dit geval, geen matpotentieel betekende. Moeder Marjolein dacht volop in de aanval te kunnen gaan tegen Bonne, zag daarbij echter de op haar toren op a1 gerichte loper over het hoofd. Haar desillusie was daarbij zo groot dat ze meteen opgaf. Rien en Marco zaten opnieuw samen in die bekende hoek en de klappen werden ditmaal uitgedeeld door resp. Arie en Wim.
De vijfde ronde tenslotte bracht Ernst-Jan weer een timmerman, nu Ad geheten. Had Ad misschien zitten rekenen? Hij wist een goed te winnen stelling te krijgen, die hij - met de normale bedenktijd - ook zou hebben weten te winnen, nu was die tijd echter gelimiteerd en Ad ging foutjes maken. Zelfs te veel voor zijn vierde remise en Ernst-Jan werd hiermee eindwinnaar van de avond. Daar kon ook Jan niets aan doen, hoewel zijn winst op Fred wel een fraaie was. Bonne probeerde tegen Ben wat uit te richten tegen diens graag gespeelde opening, dat streven moest hij echter met een nul bekopen. Angelique won deze ronde weer, nu van Arie en ook Wim toonde zich te sterk voor Rien. Tenslotte wist Marco keurig de nul te houden tegen Marjolein, hij was daarbij echter abuis met een andere hobby van hem, waarbij de nul juist heel belangrijk is.
De prijsjes kwamen terecht bij Angelique (met een zucht van verlichting nam ze nu de zèlf verdiende chocolaatjes mee naar huis) als derde eindigende, bij trendsetter en derhalve remisekoning Ad als vijfde en bij Arie als tiende. De eindstand van deze avond was als volgt:
1 Ernst-Jan (5) 2, 3 en 4 Ben, Angelique en Jan (3½) 5, 6 en 7 Ad, Fred en Bonne (2½) 8, 9 en 10 Wim, Marjolein en Arie (2) 11 Rien (1) 12 Marco (0).


Hieronder vindt u de link naar de stand na ronde 6:
ZAS 2012 ronde 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten