zondag 26 augustus 2012

ZAS ronde 8


Eén van de oud winnaars doet al het hele toernooi opnieuw mee, nu kwam ook een tweede weer eens een kijkje nemen. Dat is eigenlijk wel een extra vermelding waard; u ziet hem rechts op de foto. Hij eindigde overigens in de middenmoot, hoefde echter niets te bewijzen, wat je spel ook wel een beetje kan beïnvloeden!

Het is inmiddels al weer de voorlaatste avond van het ZAS geworden en gelukkig kende deze avond een redelijk bezoekersaantal, zodat er ook een vierde prijs werd vestgesteld. Zoals te doen gebruikelijk werden de rechtgevende plekken pas later bekendgemaakt maar wie deze avond zou winnen mocht in elk geval een prijs in ontvangst komen nemen.
Overigens, over prijzen gesproken, voor wat de eindprijzen betreft is het minder interessant dan het wel eens is geweest. Want de eerste twee prijzen liggen al vast, alleen voor de derde kan nog een drietal in aanmerking komen, hoewel nummer 5 slechts gelijk zou kunnen eindigen met nummer 3. Dit alles kan trouwens gemakkelijk worden gecontroleerd op de t.z.t. bijgevoegde lijst.
Nu dus de laatste keer snelschaken deze aflevering en daarbij vielen al meteen de eerste remises te noteren. Ad van der Ree en Michael van der Voorden beeindigden hun gevecht vredelievend, net als Rienk Pluim en Simone 't Mannetje. De andere partijen kenden allemaal een winnaar. Daarbij een enkele min of meer verrassing, hoewel diegenen, die de uitslagen steeds op de voet volgen zich nog wel de vorige snelschaakavond weten te herinneren en daarom waarschijnlijk toch niet verbaasd zullen zijn bij het zien van de uitslag tussen Marco Beije en Ben Blakmoor. Inderdaad, Marco won. Ook wel verrassend was eigenlijk de winst van Jan van Huizen op Daniel Zevenhuizen, die immers met redelijke overmacht enige tijd geleden de A-groep van het Jan Zwart-toernooi had weten te winnen. Verder won Nico van der Wallen van Rien van der Molen, Ernst-Jan Pluim Mentz van Jeanet Gerssen en Ruud Bosch van Steven de Wilde. Angelina Kalkman verloor van Philip Westerduin, Bonne Faber van Cees Verheij, Lorena Kalkman van Wim van Schie, Wim Noordermeer van Steyn de Lange en Evi Sijabat van Sander Dröge.
De trend was dus gezet.
In de tweede ronde al meteen dè partij van de avond en daarbij legde Philip eigenlijk de basis voor zijn uiteindelijke eerste plaats, hij won namelijk van Ernst-Jan. Je zou dit een verrassing kunnen noemen, net als de winst van Steyn op Nico, hoewel Nico - volgens eigen zeggen althans - niet in vorm was. Dat was Jan wel, dat bewees hij aan Ruud. Iets minder verrassend was het verlies van Wim van Schie van Sander Dröge, terwijl Cees het niet toeliet dat Marco opnieuw de man van de avond zou worden, Cees won namelijk. Verder eigenlijk geen noemenswaardige verrassingen, er bleef  nog een vijftal spelers puntloos want Bonne verloor van Ben, Rien van Wim Noordermeer en Steven van Daniel. Winst voor Jeanet (tegen Angelina) en voor zus Lorena tegen moeder Evi. Geen remises deze ronde overigens.
Wel eentje in de volgende ronde, tussen clubgenoten Rienk (daarmee al zijn tweede) en Evi. Aan het begin van deze ronde nog een vijftal met twee winstpartijen en daar bleven maar twee van over: Philip won van Sander en Jan verloor van Steyn. De vijfde, Cees, verloor ook en daar zorgde Ad voor. Toch wel een beetje verrassend waren de overwinningen van Wim Noordermeer op Michael, van Lorena op Marco, van Jeanet op Daniel en van Simone op Ruud. Het vijftal met 0 punten was al verminderd door de remise van Evi, nu wonnen Bonne (van Rien) en Steven (van Angelina) voor het eerst deze avond, zodat de beide verliezers nog puntloos bleven.
In de vierde ronde nog 2 spelers met steeds de volle winst en 2 puntlozen. Bijna zeker dus dat ze tegen elkaar werden ingedeeld. En inderdaad, Philip kreeg Steyn tegenover zich en wist niet verder te komen dan remise, een puike prestatie dus van Steyn. De puntlozen Rien en Angelina speelden ook tegen elkaar en Angelina bleef puntloos. Nog één verrassing in deze ronde want Michael steeg als het ware boven zichzelf uit door Ernst-Jan te verslaan.
Vòòr de pauze werden de plaatsen, waarop een prijs te verdienen zou zijn nog bekendgemaakt (de plekken 1, 8, 16 en 20),  samen met de indeling voor ronde 5. Daarin raakte Steyn zijn, met Philip gedeelde, eerste plaats kwijt dankzij een nieuwe remise, nu tegen Ad. Hiermee eindigde de eerste helft van de avond met 3 remisekoningen: Ad, Rienk en Steyn. Philip eiste een ongedeelde eerste plaats voor zich op met een overwinning op Nico, terwijl Jan op de met Steyn en Ad gedeelde tweede plaats kwam te staan door van Wim Noordermeer te winnen. Ook Michael voegde zich bij de hogere plaatsen door van Simone te winnen. Onderin raakte Angelina de hatelijke 0 kwijt dankzij moeder Evi, die daarmee de rode lantaarn overnam.
Na zich allemaal verfrist en gelaafd te hebben startte ronde 6. Daarin eiste Philip vrij zeker de eerste plaats van de avond voor zich op door van Ad te winnen, terwijl ook Jan achter moest blijven want hij verloor van Michael. Steyn nam de tweede plek over wegens zijn overwinning op Marco terwijl de clubmakkers Ruud en Nico elkaar niets in de weg legden met remise als resultaat. Bonne ging in de fout tegen Sander, terwijl Rienk zijn derde remise aan liet tekenen en daar had Jeanet hoegenaamd geen bezwaar tegen. Evi vond het tenslotte toch niet zo leuk, dat rondlopen met die rode lantaarn, zodat ze hem maar overdroeg door van Rien te winnen. Dit kleinood mochten nu Angelina (verlies van Wim van Schie), Rien en Steven (verlies van Cees) samen dragen met elk één punt.
Maar dit trio vond dat geen leuk feit, Steven maakte dat duidelijk met remise tegen Evi en Rien door van Lorena te winnen. Angelina mocht het dus alleen doen, dat dankte ze aan haar verlies van Bonne. Bovenin bleef Philip winnen, nu wees hij Michael terug. Dat terugwijzen gebeurde ook met Steyn (Ernst-Jan vond waarschijnlijk twee verliespunten op één avond wel voldoende) en Jan, die zijn meerdere in Ad moest erkennen. Nico verloor van Daniel, terwijl Wim Noordermeer verraste door van Simone te winnen.
In ronde acht eiste Rienk de titel "remisekoning van de avond" waarschijnlijk definitief voor zich op met een, overigens wel knappe, remise tegen Jan. Bovenin had Philip - gelukkig voor hem - voldoende afstand genomen zodat het verlies van Daniel hem eigenlijk niet deerde. Ook Ernst-Jan won (van Ad) en nam daarmee samen met Daniel de tweede plek voor zijn rekening. Steyn, die daar ook had kunnen blijven, verloor echter van Ruud. Maar ook Michael (gewonnen van Sander) en Wim Noordermeer (winst op Ben) probeerden daar nog te komen. Nico leek inderdaad niet in vorm, verlies van Simone maakte dat duidelijker. Angelina bleef maar op de laatste plaats, ze verloor van Cees terwijl Evi en Steven wat meer afstand namen door van Wim van Schie en Rien te winnen.
Ronde 9 ging de ZAS-geschiedenis is als remiseronde, niet minder dan de helft van de partijen eindigde deze ronde hiermee en "uiteraard" was Rienk daarbij, hij remiseerde tegen Sander. Michael en Steyn bereikten dezelfde uitslag, net als Wim Noordermeer tegen Ad, Bonne tegen Nico en Evi tegen Marco. De zusjes Lorena en Angelina maakte het elkaar ook niet moeilijk. Maar Philip begon weer hete adem in zijn nek te voelen en "daarom" won hij maar van Ruud. Die hete adem was afkomstig van Daniel en Ernst-Jan, die samen voor de tweede plek vochten. Dat gevecht werd door Ernst-Jan gewonnen. Jan leek een beetje uitgeblust, hij verloor namelijk van Simone. Ondanks haar remise moest Angelina die rode lantaarn alleen blijven torsen.
Dan de laatste ronde en daarin stelde Philip z'n eerste plaats veilig door van Wim Noordermeer te winnen. Ernst-Jan werd definitief tweede met zijn overwinning op Simone terwijl Daniel plaats 3 voor zich opeiste door van Michael te winnen. Door een overwinning op Ruud werd Ad ongedeeld vierde. Bonne wilde niet op een groot aantal spelers (alleen Ernst-Jan, Daniel, Ben, Cees, Rien en Wim van Schie deden niet aan de remise-hausse mee) achterblijven en was ook tevreden met remise tegen Rienk, die daarmee overduidelijk remisekoning werd met liefst zesmaal dat resultaat. Maar hij won ook twee keer en dus ook twee keer verlies. De laatste remise van de avond viel te noteren tussen Angelina en Marco. Met deze remise haalde ze Rien in, die van Jeanet verloor en dus moest helpen dragen met de rode lantaarn.
Dan de prijzen. Uit het bovenstaande valt makkelijk af te leiden dat Philip eerste werd en dus als eerste mocht gaan zoeken bij de prijzentafel(s). Als tweede was de beurt aan Wim Noordermeer, die de juiste weerstandspunten had om van het vijftal met 5½ uit 10 op plek 7 tot 11 net plek 8 te bezetten. De derde prijs viel aan Sander te beurt, die, samen met Jeanet, gedeeld 16de en 17de werd. Sander had 5 weerstandspunten meer. De vierde prijs en plek 20 was dan voor Lorena, samen met Steven en Evi met 3½ uit 10, net ½ w.p. minder dan Steven en 1½ meer dan Evi.
De volgorde deze avond was: 1 Philip (8½ uit 10) 2 Ernst-Jan (8) 3 Daniel (7) 4 Ad (6½) 5 Michael (6 - 61½) 6 Ben (6 - 51) 7 Steyn (5½ - 60½) 8 Wim Noordermeer (5½ - 57) 9 Simone (5½ - 55½) 10 Jan (5½ - 54½) 11 Ruud (5½ - 52½) 12 Nico (5 - 53½) 13 Cees (5 - 48) 14 Rienk (5 - 45½) 15 Bonne (5 - 42½) 16 Sander (4½ - 54) 17 Jeanet (4½ - 49) 18 Marco (4) 19 Steven (3½ - 41½) 20 Lorena (3½ - 41) 21 Evi (3½ - 39½) 22 Wim van Schie (3) 23 Angelina (2 - 42½) 24 Rien (2 - 40½)
 

Hieronder vindt u de link naar de stand na ronde 8:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten