maandag 18 maart 2024

Spijkenisse 2-De Pionier 2

Het is een bekend gezegde, "de spanning stijgt maar het peil daalt". Gelukkig is het tweede deel er van niet van toepassing op de prestaties van het tweede Pionierteam. Op vrijdagavond toog men iets naar het oosten en kwam terug met het door Fred van Wieringen geschreven verslag.

Vol vertrouwen op een goede uitslag vertrok De Pionier 2 naar Spijkenisse om de wedstrijd tegen hun tweede te spelen. Teamleider Sheila de Jonge heeft met Reinier van der Wende een wissel moeten toepassen. Maurits Leentvaar is afwezig. Er moet gewonnen worden om de koppositie te pakken/behouden.

Circa 20.00 uur gaf de wedstrijdleider aan om de klokken te starten. Aan bord 5 speelde Michiel Landman. Michiel had tot nu toe alles gewonnen. Nu kwam hij al snel materiaal achter. Hij moest een loper geven voor twee pionnen. Het lukte niet om materiaal terug te winnen. Sterker nog... hij verloor nog twee pionnen. Uiteindelijk kon Michiel een doorgebroken vrijpion niet tegenhouden en hij verloor (1–0).

Fred van Wieringen kwam, aan bord 3, wel goed uit de startblokken. Na een goede opening begon hij een aanval op de damevleugel. Dame, twee torens en een loper hielpen de drie pionnen naar de overkant. Fred wist een pion te pakken en schoof een pion naar a6. De druk was erg groot. Tegenstander Simon van der Beek probeerde met dame en paard de koning te verrassen, maar Fred wist dit te verdedigen. Nog voordat Fred een pion liet promoveren gaf Simon op (1-1).

De aan bord 6 spelende Leo Stelloo kwam snel in moeilijkheden. Hij liet zijn loper insluiten en kreeg daar maar één pion voor terug. Verder kwam Leo niet onder de druk uit en kwam er nog het tijdprobleem bij. Mede dankzij dit feit werd Leo schaakmat gezet (2-1).

Dan invaller Reinier van der Wende aan bord 4. Reinier wist zijn tegenstander goed onder druk te zetten en drong hem steeds verder achteruit. Reinier wist een centrumpion te winnen. Tevens een open lijn naar de vijandige koning, terwijl de dame er ook bij kwam. Echter kon Reinier niet voorkomen dat de dame de verdediging binnendrong en omdat de koning onbeschermd stond, werd het door zetherhaling met de dame remise (2½-1½).

Aan bord 8 speelde Ivan Jansen in het begin een goede partij: Ivan wist een loper te winnen en - na het afruilen van diverse stukken - was het mogelijk om een pion te laten promoveren. Echter kwam het niet zover. Ivan maakte een blunder en gaf een loper weg, terwijl ook zijn tegenstander op het punt stond te promoveren. De weggegeven loper dekte dit veld ...., maar nu niet meer! Ivan kon met zijn paard net op tijd het veld via schaak dekken. Zijn tegenstander gaf op zonder zijn pion te laten promoveren. Als hij voor promotie een paard had genomen had het remise geweest. Nu pakte Ivan door opgave alsnog het punt (2½-2½).

Kort daarna was het Martijn van Dam die van zich liet horen. Martijn kwam gewonnen te staan. Qua materiaal (twee lopers tegen een toren). Zijn tegenstander maakte het Martijn wel erg gemakkelijk. Hij gaf zijn dame weg en dus won Martijn de partij (2½-3½). Martijn heeft nu alle vijf zijn partijen voor het tweede team gewonnen!

Alex van Wieringen, aan bord 1, zette een goede opening neer. Vooral zijn pionnen op de damevleugel stonden goed. Nadat alle zware stukken waren afgeruild, stond Alex met zijn koning en pionnen beter. Uiteindelijk gaf zijn tegenstander na de sleutelzet g3 op. De posities van de pionnen van Alex waren doorslaggevend (2½-4½).

Aan bord 7 was Sheila de Jonge toen nog aan het spelen. Na een gecompliceerd middenspel kwam ze, na afruil van alle zware stukken, met een vrijpion te staan. Deze was doorslaggevend voor de overwinning. Het doel was bereikt. Met de 2½-5½ overwinning werd de koppositie weer gepakt, De volgende wedstrijd is uit tegen Sliedrecht 2. Een taaie tegenstander.

Alles ia te volgen via het wedstrijdformulier:

Op weg naar huis werd er al een kampioenslied verzonnen, met de woorden:

De strijd is gestreden, de strijd op het hout en het bord

De punten zijn binnen en de tegenstanders aan gort

We staan aan de top en daar is niks aan te doen

De punten zijn binnen en we worden kampioen!

La la la la....la la la la (dansend)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten