zaterdag 20 november 2021

Ronde 11

De moeizame bekercompetitie raakte weer een speler kwijt terwijl zijn tegenstander naar de volgende ronde ging. Officieel is donderdag a.s. de laatste mogelijkheid om de eerste ronde te spelen, dus wie nog niet heeft gespeeld en daar nog wel een mogelijkheid toe ziet moet deze laatste kans grijpen. Gelukkig weer geen oneven aantal spelers, toch blijft een aantal moeite hebben met het vinden van de speellocatie!?
Voor de IBC konden Rik Verheij en Lucas Braam aan elkaar gekoppeld worden voor twee partijen met redelijk verschil in bedenktijd, dankzij hun verschil in rating. Dat verschil in bedenktijd bedroeg zo ongeveer een half uur, in het voordeel van Lucas. Rik is echter wel een gekend snelschaker, die regelmatig aantrad voor de finale van de gelijknamige competitie. Van Lucas is dat minder bekend. In hun eerste partij werd het nodige materiaal afgeruild, waardoor Rik tenslotte een fraaie vrijpion op e7 kreeg. Die vrijpion bracht ook meteen de beslissing in Rik's voordeel. Dus moest Lucas aan de bak wilde hij niet uitgeschakeld worden. Hij deed het in die tweede partij inderdaad beter, Rik moest alles uit z'n kast halen en zelfs dat bleek nog onvoldoende. De eindstand na deze twee partijen werd dus een verrassende 1-1 en er moest nu snelschaken (5 min.p.p.p.p.) aan te pas komen en daar had Rik al een beetje op gehoopt eigenlijk. Helaas voor Lucas bleek die hoop terecht, Rik won twee snelschaakpartijen en mag zijn geluk dus nu in de tweede ronde op de proef stellen.
Lijstaanvoerder Thijs van Dam kreeg een aanval op zijn positie te verwerken van Dik van der Pluijm, die al na een paar zetten de draad al een beetje kwijt was. Daar maakte Thijs gretig gebruik van door met zijn dame op de stelling van zijn tegenstander te "rammen". Die stelling bleek daar steeds minder tegen bestand met dan verlies tot gevolg.
Martijn van Dam probeerde zijn geluk uit tegen Jan van Huizen maar had daar wel bijzonder veel tijd voor nodig. Hij kwam dan wel gevaarlijk opzetten richting Jan's koningsstelling met de dame en een toren. Jan wist dit echter wel in voor hem tevredenstellende plooien te laten vallen en zelf kreeg hij aanval met twee torens via de e- en de f-lijn. Martijns bedenktijd kwam al ruim onder vijf minuten, ja zelfs onder één hele minuut. Maar dat bleek hem zelfs te helpen, hij ging sneller spelen en kwam weer ruim boven een hele minuut uit. Daarbij had hij ook nog geluk dat Jan enigszins mee ging in zijn snelle spel door de pionnen op zijn koningsvleugel te snel op te spelen. Daardoor verloor hij die pionnen maar had toch nog een toren extra om mat te zetten. Dat mat vond hij niet zo snel, maar toen de toren van Martijn af werd geruild tegen eentje van Jan was het eigenlijk snel beslist. Die toren sloeg nog een ver opgerukte pion, waarna Martijn het welletjes vond en zijn koning omlegde.
Dan een partij tussen Hans van Calmthout en Maurits Leentvaar, waarbij zwart druk uitoefende op de positie van de witte koning. Hans leek daar de oplossing voor gevonden te hebben maar het venijn was er nog niet uit. Het leek er veel op, dat Maurits met zijn dame een gevaarlijke aanval langs de h-lijn op zou kunnen zetten maar hij koos er voor de dame van Hans aan te vallen met een loper, waardoor die aanval met de dame te langzaam op gang kwam. Nu wist Hans het gevaar te keren en naar winst af te wikkelen.
Jan van Dam kreeg in Albert Schaefer een - voor zijn dien - tamelijk makkelijke tegenstander. Albert wilde een beetje oefenen voor de RSB-competitie en kreeg daarvoor een - voor hem wat tè - sterke tegenstander voorgeschoteld. Maar hij deed zijn best, wat niet voldoende bleek te zijn. Verlies voor Albert dus.
De volgende partij ging tussen Bonne Faber en Jacques Kokshoorn. Bonne bleek daarbij niet op zijn best te zijn, hoewel hij het eerste deel van de partij toch wel steeds aan de betere kant van de positie zat maar geen groot voordeel uit de soms minder goede zetten van zijn tegenstander wist te halen. Er werd tegengesteld gerocheerd, wat vaak wel spanning te weeg brengt. Bonne had zijn beide torens op de beide centrale lijnen geposteerd, wat wel vaak een voordelige positie op kan leveren. Die kwam ook wel op het bord en wit won een pion. Maar een latere combinatie werd foutief behandeld, wat zwart zowel de verloren pion weer opleverde als hem een mooie vrijpion op de e-lijn opleverde. Vanaf daar kwam zwart beter te staan, echter onvoldoende voor winst en het door Bonne gedane remiseaanbod werd dan ook vrij snel aangenomen.
Sheila de Jonge kreeg het aan de stok met Reinier van der Wende. Sheila is gekend voor haar soms moedige series van zetten en ook tegen Reinier probeerde ze iets dergelijks uit. Het zag er gevaarlijk uit voor Reinier, hij vond echter nog een pionzetje, dat eigenlijk de hele stelling in zijn voordeel wijzigde. Nu moest wit op haar tellen passen en dat deed ze niet goed genoeg. Ze ruilde de dames met schaak, waar ze eigenlijk beter schaak met de loper had kunnen geven om dan de zwarte koning naar een wat minder goed veld te jagen. Nu kon Reinier op z'n gemak de witte stelling oprollen en Sheila tot opgave dwingen.
Deze avond mocht Wim Noordermeer proberen te winnen van Tycho Kant maar dat ging niet zo makkelijk. Er werd nog al wat materiaal afgeruild, zodat beiden een toren, een loper en een aantal pionnen overhielden. Toen maakte Wim eigenlijk de beslissende fout door torenruil aan te bieden. Daar ging Tycho vlot op in, het leverde hem immers een pion op, waarna hij de resterende serie pionnen vrij makkelijk onder controle wist te krijgen en te houden. Dat leverde tenslotte winst voor hem op.
Jan van Baardwijk moest proberen zijn (te) lage positie op de ranglijst te verbeteren en daar kreeg hij Leo Stelloo voor als tegenstander. Het werd een typische partij tussen twee spelers, die regelmatig in tijdnood dreigen te komen. Maar deze avond was daar geen sprake van, het werd al eerder beslist. Daarvoor kan Leo het beste aan het woord worden gelaten: "Ik draaide in een combinatie de zetten om!" en iedereen weet, hoe kwalijk dat kan zijn. Leo raakte daarbij materiaal kwijt en kwam toen in een stelling terecht waar mat in één gegeven kon worden. Jammer genoeg voor Leo zag Jan die zet wel en was het dus meteen afgelopen.
Dit alles brengt een nieuwe tussenstand.
Verder is het momenteel een moeilijke toestand voor wat corona-maatregelen betreft. Er zijn al wedstrijden uitgesteld (misschien zelfs afgelast) en het blijft afvragen of de volgende wedstrijd wel door zal gaan. Verenigingen hebben zelf in de hand of ze al dan niet willen spelen. Zo werd bijv. de wedstrijd H.I.Ambacht 1-De Pionier 1 in klasse 2B al niet gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten