woensdag 9 januari 2019

Ronde 16

Na elkaar het beste voor het nieuwe jaar te hebben toegewenst (met de stille bijgedachte "behalve in je partijen tegen mij!") kon de eerste ronde van het nieuwe jaar van start gaan. Toch nog een redelijk aantal leden had de moeite genomen meteen van start te gaan.

Opnieuw kon er een loting voor de interne beker afgewerkt worden en daarvoor gingen Ronald van Velzen en Fred van Wieringen tegenover elkaar zitten. In de eerste van de beide partijen wist Ronald goed tegenstand te bieden, hoewel hij tenslotte toch moest erkennen niet tegen Fred opgewassen te zijn. Maar hij kreeg nog een kans maar de tweede partij was sneller afgelopen dan de eerste en ook hier kreeg Ronald het deksel op z'n neus, hoewel hij nog lang niet aan het onderste uit de kan leek toegekomen. Fred dus door naar de volgende ronde.
Er konden twee partijen gespeeld worden van Pionier-topniveau en daarbij kreeg Rik Verheij z'n kans om wraak op Hans van Calmthout te nemen voor zijn verlies eerder dit seizoen. Dat lukte weliswaar niet helemaal, toch leek Rik tevreden met de behaalde remise, wat de eerste niet gewonnen partij voor Hans betekende dit seizoen.
Deze partij was relatief snel afgelopen, het gevecht tussen Jan van Dam en Jan van Huizen duurde veel langer, zij waren de laatsten die tenslotte hun materiaal op konden ruimen. In de partij leek onze jeugdleider bijna de hele partij met z'n rug tegen de muur te staan, hoewel hij zich steeds knap wist te verdedigen. Wat daarbij eigenlijk ook wel een beetje verrassend was, was het feit, dat Jan van Dam meer tijd nodig bleek te hebben dan Jan van Huizen, wat normaliter eigenlijk andersom is. Naar het einde van de partij toe leek Jan van Dam het punt op te gaan eisen, toch wist zijn tegenstander steeds de goede zetten te vinden. Maar tenslotte was dat ook afgelopen en moest Jan van Huizen erkennen, dat hij niet meer aan de top van de ranglijst verbleef door deze nederlaag. Die plek werd door Hans overgenomen.
Wim van Schie moet normaliter wel in staat worden geacht zich niet gek te laten maken door Leo Stelloo. Maar Leo bleek deze avond in een bloedvorm te steken en maakte ook niet de eindspelfout, die anders zijn spel wel eens wil ontsieren. Een verrassende overwinning dus voor Leo.
Sheila de Jonge bleek deze ochtend met haar goede been uit bed te zijn gestapt want ze liet een hele mooie partij zien tegen Michiel Landman. Het zijn beiden spelers waarvan je soms denkt "waar halen ze het vandaan" en als ze steeds zo zouden spelen dan werd er door hen waarschijnlijk wat minder verloren. Maar eigenlijk hebben we daar allemaal vaker mee te maken!? Sheila wist nu de zich goed verdedigende Michiel steeds verder in een hoekje te duwen en incasseerde daar tenslotte het volle punt!
Het werd een moeilijke start voor Jan van Baardwijk tegen Bonne Faber. Want Jan overzag op een gegeven moment dat Bonne een pion kon slaan met schaak, voordat Jan zelf mat zou kunnen geven. Dat mat wist Bonne nu wel even te voorkomen, hij had echter wel een pion gewonnen. Maar hierna ontstond een gevecht om de open e-lijn, waarlangs het een en ander aan zwaar materiaal werd afgeruild. Nu echter verkeek Bonne zich op de aanval, die Jan ontwikkelde en nu overzag hij wel de matzet, dus met verlies tot gevolg.
Arie Bliek mocht proberen of hij wel opgewassen zou zijn tegen Thijs van Dam. Maar Thijs lijkt de laatste tijd veel goede ervaring op te doen in jeugdtoernooien (bij de onlangs gehouden jeugdkampioenschappen in Spijkenisse bleek hij nog een maatje te klein, dat was eigenlijk ook geen wonder, als je de ratings van zijn meeste tegenstander bekijkt) en dat was tegen Arie ook wel te merken. Arie moest dus erkennen, dat Thijs nu net even een maatje te groot voor hem was.
Het is voor Wim Noordermeer een moeilijk seizoen, hij was behoorlijk laag gezakt op de ranglijst voor zijn doen. Tegenstander Casper Verbeek daarentegen had enkele voor hem verheugende resultaten weten te boeken en dus zou je een verlies voor Wim niet uit mogen sluiten. Maar Wim voelde zich niet op z'n plaats op de ranglijst en trok een aantal registers open om dat te verbeteren. En dat lukte inderdaad, Wim wist tenslotte de partij te winnen.
Tenslotte kwamen de beide Fritsen (Van der Veeke en Wilschut) weer eens tegenover elkaar te zitten en vooral Van der Veeke maakte er een mooie en aanvallende partij van. Wilschut deed goed zijn best om het op de loer liggende noodlot te ontwijken, slaagde daar echter niet in en zodoende kon Frits van der Veeke weer een winstpartij laten bijschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten