zaterdag 13 februari 2016

Maassluis 1-De Pionier 1

Het einde van het RSB-seizoen nadert weer met rasse schreden. Dan ontbrandt de strijd om een kampioenschap en tegen degradatie in volle hevigheid. Vele katten zitten in het nauw en maken dus weer rare sprongen. Jan van Huizen was er bij en doet verslag.

Op maandag 8 februari stond de zesde RSB-wedstrijd van het eerste team op het programma tegen Maassluis. Het was een uitwedstrijd en meestal zijn dat niet de sterkste wedstrijden van het eerste team. Een andere speelavond dan donderdag is blijkbaar toch wennen, maar Maassluis had twee wedstrijdpunten minder en bovendien was het gemiddelde ratingverschil van 74 Elo-pt. per bord in ons voordeel. Een kink in de kabel was wel dat Ad van der Ree een week eerder al had verloren van Peter van Soest, maar vol goede moed togen wij met 7 man naar Maassluis.
Ad had dus aan bord 7 gespeeld en deed dat op een rustige manier in eerste instantie. Maar op zeker moment kwam één van zijn lopers in de knoei, die hij daarna naar een verkeerd veld speelde. Gezien zijn lichaamstaal had hij deze fout even later ook door en helaas zijn tegenstander ook. Het kostte hem dus een stuk. Dat bleef de hele partij doorsudderen, de speler van Maassluis leek steeds zenuwachtiger te worden en Ad maar zoeken naar een gaatje. Dat wist hij niet te vinden en de klok werd steeds onverbiddelijker. Totdat Ad het wel op moest geven.
Rond 20:00 uur was iedereen aanwezig en beide teams konden in de sterkste opstelling aan de wedstrijd beginnen. Iedereen had zijn eigen tafel en voldoende ruimte om een goede partij neer te zetten. Na 1 à 2 uur spelen viel het op dat er scherpe stellingen waren ontstaan, waarbij sommige schakers al veel meer tijd hadden gebruikt dan de tegenstander. Maar met het nieuwe speeltempo, waarbij er steeds 15 seconden per zet bijkomen, is de kans dat je in tijdnood komt niet groot meer.
Jaap Santifort kwam aan bord 5 in een lastige stelling terecht, waarin hij weinig mogelijkheden meer had en zijn tegenstander juist wel. Deze wist dan ook vrijpionnen te creëren en op een gegeven moment kon Jaap niets anders doen dan opgeven.
Ernst-Jan Pluim Mentz had aan bord 1 een lastige partij met vele mogelijkheden, waarbij zijn tegenstander goed van zich afbeet. Om steeds de beste zet te blijven doen, kwam er een zetherhaling in de partij, die beide spelers niet uit de weg gingen, waardoor deze partij remise werd.
We stonden dus met 2,5 tegen 0,5 achter en dat was niet helemaal volgens planning.
Reinier van der Wende (voor de gelegenheid van bord gewisseld met Willem-Jan Tanis) aan bord 4  en zijn tegenstander speelden een mooie aanvallende partij die, helaas voor Reinier, beter afliep voor zijn tegenstander.
Ook Willem-Jan kreeg het moeilijk aan bord 8, tegen één van de oudste leden van de RSB, namelijk Corry Vreeken. Maar zij heeft natuurlijk wel een geweldige staat van dienst. Dat ze het aanvallen nog niet verleerd was, bleek wel uit de venijnige koningsaanval die Willem-Jan over zich heen kreeg en - net als Reinier - moest hij dan ook, na verloop van tijd, opgeven. Hiermee was de nederlaag een feit, want het stond toen 4,5 tegen 0,5.
Jan van Huizen kreeg toen een remiseaanbod aan bord 2, maar omdat hij de hele partij een pion voor had gestaan, wilde hij dat nog niet accepteren. Na een grote ruil en zo’n 20 zetten verder stond Jan nog steeds die pion voor, maar winst zat er niet meer in en daarom werd tot remise besloten.
Op dat moment waren Rick Verheij en Jan van Dam nog bezig, maar ook Rick (aan bord 6) kon het deze avond helaas niet bolwerken. Ondanks goed spel en een goede verdediging moest hij toch opgeven.
Op dat moment hadden we dus nog geen enkele winstpartij en onze hoop daarvoor was op Jan van Dam (bord 3), tevens teamleider, gevestigd. Hij stond zeker beter en hij wist dat gelukkig ook mooi uit te spelen en daarmee hadden we onze eerste (en enige!?) winstpartij van de avond binnen. De eindstand werd hierdoor nog een beetje dragelijk, maar eigenlijk wel onvoldoende, namelijk 6–2.
Onze volgende en laatste wedstrijd spelen we gelukkig weer thuis, maar wel tegen een hele sterke tegenstander, namelijk Zwijndrecht 1. Hopelijk kunnen we daar een mooi resultaat tegen boeken. Nu werd dit het wedstrijdformulier:
Maassluis 1 1718 - De Pionier 1 1792 6-2
1 Marcel Bergen 1899 - Ernst-Jan Pluim Mentz 2106 ½-½
2 Dirk Brijs 1677 - Jan van Huizen 1759 ½-½
3 Piet Hofstee 1621 - Jan van Dam 1767 0-1
4 Gert Dijkstra 1812 - Reinier van der Wende 1713 1-0
5 Michael Kroes 1697 - Jaap Santifort 1758 1-0
6 Menno Poot 1772 - Rik Verheij 1722 1-0
7 Peter van Soest 1513 - Ad van der Ree 1778 1-0
8 Corry Vreeken 1751 - Willem-Jan Tanis 1732 1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten